Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Ministrul Apărării: Coridorul de mobilitate agreat cu Bulgaria şi Grecia e unul de relevanţă NATO; ne aşteptăm ca NATO să se implice financiar

          Washington – Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Coridorul de mobilitate agreat miercuri de România, împreună cu Bulgaria şi Grecia, pe marginea summitului NATO de la Washington, este unul de relevanţă NATO, a declarat joi ministrul Apărării Angel Tîlvăr, care a adăugat că se aşteaptă ca NATO să se implice în iniţiativă inclusiv financiar. „Vreau să vă spun că unul din lucrurile pe care le-am agreat împreună cu omologii mei din Bulgaria şi din Grecia se referă la mobilitate”, a afirmat Angel Tîlvăr într-un briefing pentru jurnaliştii români, completând că „în spatele pregătirii, antrenamentelor şi planurilor regionale există şi o componentă, să zicem logistică, o componentă care ţine de aprovizionare, de menţinerea lanţurilor de aprovizionare, de asigurare a infrastructurii necesare mobilităţii, care are o mare importanţă şi care contribuie la ecuaţia bună a deciziilor luate”.

          Ministrul a mai afirmat că „este foarte bine că am obţinut acest coridor şi aprobarea pentru acest coridor, pentru că el va fi un coridor de relevanţă NATO. Deci ne aşteptăm ca NATO să se implice şi inclusiv financiar”. Întrebat dacă există anumite constrângeri pe care constructorii le vor avea pentru realizarea acestei infrastructuri, Tîlvăr a explica că „este vorba de anumite cerinţe care au relevanţă în planul utilizării lor şi din punct de vedere militar”. În ceea ce priveşte orizontul de timp pe care l-ar presupune acest proces de modernizare, Tîlvăr a spus că acesta este un lucru de care se ocupă experţii, „după ce decizia a fost luată la nivelul nostru”.

          Tîlvăr a semnat miercuri, scrisoarea de intenţie pentru crearea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria şi Grecia, conform unui comunicat al MApN. Proiectul îşi propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerinţelor de mobilitate militară, prin crearea unor rute de aprovizionare (rutiere şi feroviare) între statele participante, reducerea birocraţiei pe timp de pace şi maximizarea eficienţei în situaţii de urgenţă şi criză, ţinând cont de iniţiativele NATO şi naţionale.

Proiectul va beneficia de iniţiativele existente la nivelul Uniunii Europene, vizând o abordare coordonată între NATO şi UE în domeniul mobilităţii militare. Implementarea proiectului la nivel naţional va necesita eforturi concertate între diverse instituţii, implicând întregul spectru guvernamental, conform sursei citate.

Nu există acum un orizont de timp pentru compensarea României pentru donarea sistemului Patriot Ucrainei

          Ministrul apărării român, Angel Tîlvăr, a participat la primele discuţii privind compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei şi a declarat joi, la Washington, că nu există în prezent un orizont de timp pentru primirea de către ţara noastră a unui sistem similar sau a unuia alternativ. „Au fost discuţii şi alaltăieri (marţi – n.r.) şi ieri (miercuri – n.r.) dimineaţă. Alaltăieri am participat şi eu şi am condus prima discuţie care urma să creeze şi calendarul negocierilor şi principalele elemente de referinţă. În ceea ce priveşte orizontul de timp nu pot să vă dau elemente concrete acum, pentru că nu s-a ajuns la acest moment la această etapă a discuţiei”, a declarat Tîlvăr într-un briefing pentru jurnaliştii români.

          Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de la sediul NATO, că „dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat, dar pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o mai bună supraveghere a spaţiului aerian naţional”. Întrebat dacă este posibil ca România să primească mai devreme un alt sistem defensiv antiaerian, Tîlvăr a părut să confirme, folosind expresia „acoperirea nevoilor pe care Armata României le are, în situaţia în care am cedat acest sistem”. Întrebat dacă se ştie în prezent când va trimite România sistemul Patriot Ucrainei, ministrul apărării a răspuns: „nu am această dată, pentru că această dată în momentul de faţă nu există”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?