Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Fotbal – EURO 2024: Francezul Francois Letexier, desemnat arbitrul finalei Spania – Anglia (UEFA)

          Francezul Francois Letexier a fost desemnat pentru a arbitra finala Campionatului European de fotbal – EURO 2024 din Germania, dintre selecţionatele Spaniei şi Angliei, programată duminică, la Berlin (22:00), a anunţat, joi, UEFA, citată de AFP. Letexier va fi asistat de compatrioţii săi Cyril Mugnier şi Mehdi Rahmouni, în timp ce conaţionalii Jerome Brisard şi Willy Delajod vor fi responsabili cu arbitrajul video (VAR). Al patrulea oficial va fi polonezul Szymon Marciniak, iar arbitru asistent de rezervă compatriotul Tomasz Listkiewicz. Suportul VAR va fi asigurat de italianul Massimiliano Irrati.

          În vârstă de 35 de ani şi arbitru internaţional din 2017, Francois Letexier a arbitrat la 65 de partide oficiale ale UEFA, între care Supercupa Europei din 2023, a condus la EURO 2024 trei meciuri din grupe (Spania – Georgia, Danemarca – Serbia şi Croaţia – Albania). De asemenea, el a fost desemnat al patrulea arbitru la meciul de deschidere al turneului, dintre Germania şi Scoţia.

          Selecţionerul Angliei, Gareth Southgate, a declarat miercuri seară, după calificarea în finala EURO 2024, că obiectivul formaţi sale a fost încă de la început câştigarea Campionatului European de fotbal, însă este conştient că pentru a-l atinge va trebui să învingă „cea mai bună echipă a turneului”, Spania.”Am venit aici pentru a încerca să câştigăm turneul şi acesta rămâne obiectivul nostru. Avem un grup cu mulţi jucători noi şi jumătate dintre ei nu au fost niciodată la un turneu final, dar toţi se susţin reciproc, iar în seara asta (miercuri, n. red.) a fost un bun exemplu în acest sens”, a declarat Southgate după victoria cu 2-1 în semifinala cu Olanda, la Dortmund. „Singurul motiv pentru care am acceptat acest post a fost să încerc să aduc succes Angliei ca naţiune şi să încerc să îmbunătăţesc fotbalul englez. De aceea sunt extrem de mândru că am putut să conduc echipa în prima sa finală în străinătate”, a subliniat Southgate.

          Împotriva Spaniei, care a dispus la rândul ei, cu acelaşi scor, de vicecampioana mondială Franţa, în prima semifinală, ”trebuie să fim excepţionali, cu minge şi fără minge”, a subliniat tehnicianul englez. Anglia a jucat două finale în istoria sa, la Cupa Mondială din 1966 şi la EURO 2020, de fiecare dată la Londra. Selecţionata Three Lions a învins Olanda prin golurile marcate de Harry Kane (18 – penalty) şi Ollie Watkins (90+1), după ce batavii reuşiseră deschiderea scorului prin Xavi Simons (7).

          Selecţionerul echipei de fotbal Olandei, Ronald Koeman, a afirmat că înfrângerea în faţa Angliei, scor 1-2, suferită miercuri seara, la Dortmund, în semifinalele EURO 2024, este „dificil de acceptat” de către echipa sa, care s-a văzut eliminată după un gol încasat în timpul adiţional al reprizei secunde. „Suntem dezamăgiţi de rezultatul final, după un meci pe care l-am început bine”, a declarat Koeman după jocul de pe BVB Stadion.

          Olandezii au deschis rapid scorul, prin Xavi Simons (9), însă Anglia a restabilit egalitatea prin căpitanul Harry Kane, care a transformat un penalty în minutul 18, după un fault asupra sa. Naţionala Three Lions a obţinut victoria graţie golului marcat în timpul adiţional de Ollie Watkins (90+1). „După golul lui Simons, am avut unele dificultăţi în a bloca linia de mijloc a englezilor, cu Bellingham, Foden etc. Nu am controlat jocul. Am făcut câteva schimbări, iar apoi am avut sentimentul că în ultimele 20 de minute am fost echipa mai bună, am atacat mai mult, însă ei au marcat şi s-a terminat. Este dificil de acceptat”, a spus selecţionerul olandez.

          Koemen a criticat totodată sistemul VAR şi a pus la îndoială penalty-ul acordat după o contră a lui Denzel Dumfries asupra lui Harry Kane, verificată de arbitrajul video, care a considerat că este vorba de un fault în careu. „El (Dumfries) a lovit mingea şi ghetele s-au atins. Eu cred că noi nu putem juca fotbal corect şi asta din cauza VAR. Asta rupe cu adevărat fotbalul”, a estimat selecţionerul olandez. Căpitanul „Oranje”, Virgil van Dijk, a criticat la rândul său decizia arbitrului Felix Zwayer: „Faptul că a fugit direct la vestiar spune tot. Nu aş fi acordat penalty-ul. Dar până la urmă a intervenit VAR şi trebuie să acceptăm asta”.

          Semifinala disputată marţi seară la Munchen, între selecţionatele de fotbal ale Spaniei şi Franţei, a produs cea mai mare audienţă de la EURO 2024 din Germania, cu excepţia partidelor la care a participat selecţionata ţării gazdă, informează EFE. Conform datelor publicate de ZDF, a doua reţea publică de televiziune din Germania care a transmis meciul, partida a avut o audienţă medie de 14,56 milioane de telespectatori, cu o cotă de piaţă de 56,4 la sută, fără să fie luaţi în calcul telespectatorii care au urmărit semifinala pe MagentaTV, post privat care a transmis şi el partida.

          Însă cea mai urmărită partidă de la EURO 2024 din Germania a fost cea din sferturile de finală dintre echipa ţării gazdă şi selecţionata Spaniei, transmisă de postul ARD, primul post public german, cu o audienţă de 26,13 milioane de telespectatori.

          Selecţionata Spaniei s-a calificat în finala Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins echipa Franţei cu scorul de 2-1 (2-1), marţi seara, pe Munchen Football Arena, în penultimul act. Spania s-a impus prin golurile marcate de Lamine Yamal (21) şi Dani Olmo (25), după ce ”Les Bleus” au deschis scorul prin Randal Kolo Muani (9).

          Selecţionerul echipei de fotbal a Franţei, Didier Deschamps, şi-a asumat răspunderea pentru eliminarea Les Bleus în semifinalele EURO 2024, după înfrângerea la limită suferită în faţa Spaniei (scor 1-2), marţi seara, la Munchen. „Responsabilitatea este a mea”, a spus tehnicianul la conferinţa de presă de după meci, ca răspuns la o întrebare despre turneul foarte dezamăgitor al celor doi lideri ai săi, Kylian Mbappe şi Antoine Griezmann. „În faţa unei echipe spaniole de această calitate, trebuie să fii cel mai bun. Nu o să caut scuze, dar când am început nu l-am avut pe Aurelien Tchouameni, Adrien Rabiot a fost accidentat, Upamecano a ajuns în condiţii grele. Ne-am ocupat de cele mai stringente nevoi, fiind cât se poate de eficienţi, în ciuda tuturor lucrurilor. Nivelul era ceva mai sus, chiar dacă am avut norocul să deschidem scorul”, a explicat Deschamps. „În joc, această echipă spaniolă are foarte mult control. Am fost mai puţin eficienţi în orientarea jocului. Ne-a lipsit verticalitatea, chiar dacă am forţat până la capăt. Nu îi voi învinovăţi pe jucători, pentru că au dat tot ceea ce au avut. Nu au fost toţi 100% pentru această competiţie din diferite motive’, a continuat el.

          Întrebat despre criticile la adresa stilului de joc nespectaculos al Les Blues şi a lipsei de eficienţă ofensivă, Deschamps a răspuns că nu a negat ”niciodată” această situaţie, dar, potrivit lui, echipa sa nu a fost „la 100% din potenţial”. Selecţionerul a avut un cuvânt şi pentru Olivier Giroud, golgheterul istoric al naţionalei Franţei (57 de goluri) care a disputat ultimul său meci alături de Les Bleus, intrând pe teren în finalul duelului cu Spania. „Este dezamăgit ca toţi jucătorii. A fost acolo de la început, e ultimul rămas de la primul meci împotriva Uruguayului de la Le Havre (prima întâlnire din era Deschamps, în 2012 – n.red.). A avut momente grele şi a ajuns să fie cel mai bun marcator. Este un exemplu de longevitate, seriozitate şi profesionalism. Chiar dacă a avut mai puţin timp de joc la EURO, a fost pe deplin implicat în grup. A fost unul dintre lideri, chiar dacă nu era pe teren. Sunt bucuros să-i spun ‘Bravo’ şi să-i mulţumesc pentru tot ce a făcut”, a precizat Deschamps.

          Regulamentul Campionatului European nu prevede un meci pentru locul 3, aşa cum se întâmplă la Cupa Mondială, scrie L’Equipe. Ultima ediţie a campionatului continental la care s-a disputat o partidă pentru stabilirea ocupantei locului al treilea a avut loc în 1980, când Cehoslovacia lui Antonin Panenka urcat pe treapta a treia a podiumului, după ce a învins gazda Italia cu scorul de 9-8 la loviturile de departajare (1-1 la finalul timpului regulamentar). Trofeul a revenit atunci selecţionatei Germaniei de Vest, învingătoare cu 2-1 în finala cu Belgia, printr-o dublă a atacantului Horst Hrubesch. Începând din 1984, după introducerea semifinalelor la EURO, s-a renunţat la meciul pentru locul al treilea, ultimele unsprezece ediţii ale competiţiei disputându-se astfel fără un duel al învinselor din penultimul act.

          Georgianul Georges Mikautadze, germanul Jamal Musiala, slovacul Ivan Schranz, olandezul Cody Gakpo, spaniolul Dani Olmo şi englezul Harry Kane, cu câte 3 goluri, sunt golgheterii la zi ai Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după semifinale. Până acum la EURO 2024 s-au marcat 114 goluri. Dintre acestea zece au fost autogoluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?