COMUNICAT DE PRESĂ
Având in vedere avertizările meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie potrivit cărora, în perioada următoare, temperaturile maxime se vor situa în general între 33-37 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, fapt care poate influenţa negativ starea de sănătate a populaţiei, în urma dispoziției Prim Ministrului Marcel Ciolacu, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a convocat în sistem videoconferință o ședință operativă având ca scop stabilirea măsurilor necesare pentru gestionarea problematicii generate de valul de caniculă ce afectează întreaga țară.
În contextul manifestării codului roșu de caniculă ce se va face simțit începând cu data de 13 iulie 2024, în continuarea videoconferinței, prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea aprobării Planului de măsuri şi acţiuni pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă ce se pot manifesta la nivelul judeţului Vrancea ca urmare a prognozelor meteorologice de caniculă.
Principalele acțiuni ce urmează a fi întreprinse vizează următoarele domenii:
- Serviciul de permanență: Asigurarea permanenței cu personal instruit la sediul primăriei pe durata avertizărilor de Cod galben, portocaliu sau roșu.
- Evidența persoanelor vulnerabile: Actualizarea evidenței persoanelor a căror stare de sănătate poate fi afectată de caniculă.
- Monitorizarea apei: Determinarea nivelului și calității apei din fântâni, cu analize periodice pentru potabilitate. În caz de neconformitate, apa va fi declarată nepotabilă și se vor lua măsuri pentru furnizarea apei potabile.
- Surse alternative de apă: Asigurarea surselor alternative de apă în caz de reducere a debitului sau avarii în rețeaua comunală.
- Instituții de cazare colectivă: Identificarea instituțiilor cu microclimat deficitare și ameliorarea condițiilor sau relocarea provizorie a persoanelor afectate.
- Puncte de prim ajutor: Amplasarea și semnalizarea punctelor de prim ajutor și a celor de distribuție a apei potabile în spații publice climatizate.
- Informarea populației: Difuzarea prin mass-media a măsurilor de prevenire și a semnificației codurilor de avertizare.
- Adaptarea programelor de lucru: Ajustarea programelor serviciilor publice și unităților comerciale pentru a evita expunerea în intervalele cu temperaturi ridicate.
- Recomandări pentru populație: Utilizarea panourilor de afișaj pentru recomandări preventive în timpul caniculei.
- Prevenirea incendiilor: Informarea cetățenilor despre regulile pentru arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale, cu respectarea legislației în vigoare.
Pe linia prevenirii incendiilor, se subliniază:
- Arderea miriștilor și vegetației uscate este permisă doar cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și informarea prealabilă a ISU Vrancea.
- Arderile necontrolate sunt strict interzise în perioadele de caniculă și secetă prelungită.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor organiza puncte de distribuţie a apei potabile, precum și puncte de prim ajutor, și vor comunica cu celeritate numărul punctelor înfiinţate şi locaţia acestora Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea până, cel târziu, 12.07.2024, ora 12.00, vor intensifica acțiunile de identificare și monitorizare a persoanelor vulnerabile în această perioadă și vor stabili spații de cazare temporară a acestora, dotate cu instalații de climatizare, despre aceasta vor informa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, până cel târziu, 12.04.2024, ora 12.00.
Organizatorii de evenimente sportive, culturale, comerciale etc., în perioadele de caniculă, vor lua măsuri în limita posibilităților, ca activitățile să fie desfășurate în afara intervalului orar 12:00 – 17:00 și vor înființa a puncte de distribuţie a apei potabile;
Direcţia de Sănătate Publică Vrancea și Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea vor înființa, la nevoie, în locațiile cu aglomerări de persoane stabilite de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea puncte de prim-ajutor, prin dislocarea de ambulanțe, încadrate cu personalul necesar.
Compania de Utilități Publice Focșani va lua măsuri de asigurare a rezervei de apă necesare populației în perioada caniculară și va comunica cu celeritate către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă despre eventualele solicitări de apă, în această perioadă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea va intensifica acțiunile de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, aprobată prin Legea nr. 436/2001, respectiv ale H.G. nr. 580/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a ordonanţei sus menţionată, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme (temperaturi de peste 37°C sau când indicele temperatură – umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi).
Autoritățile locale sunt responsabile pentru dotarea și pregătirea personalului necesar pentru stingerea incendiilor și menținerea unui flux informațional continuu cu ISU Vrancea.
”Vreau să asigur pe toți locuitorii județului Vrancea, că autoritățile locale sunt pe deplin mobilizate și pregătite să gestioneze această situație. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va monitoriza îndeaproape evoluția condițiilor meteo și va coordona implementarea măsurilor stabilite pentru a minimiza impactul caniculei asupra comunității noastre”, a precizat Marius Iorga, prefectul județului Vrancea.
11.07.2024
Instituția Prefectului Vrancea