Consiliul Județean (CJ) Vrancea investește noi sume de bani pentru viitorul campus profesional integrat, liceal și universitar, pe SEAP fiind încărcate două licitații publice – una pentru servicii de consultanță, iar cea de-a doua pentru servicii de supervizare și dirigenție de șantier. Și, dacă pentru servicii de consultanță a pus „la bătaie” suma de 2.143.163 lei, serviciile de supervizare și dirigenție de șantier pentru execuția lucrărilor aferente Campusului au fost estimate la 1.552.492,4 lei.
Aceasta în condițiile în care banii vin via Planul Național de Redresare și Reziliență, valoarea totală a proiectului fiind de 157.146.578,28 lei. În caietul de sarcini aferent contractului pentru serviciile de consultanță se arată că viitorul campus „va reprezenta infrastructura școlară și universitară, constând în spații de învățământ, spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere (…)”, pentru „asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială de calitate, cu accent pe identificarea și incluziunea potențialilor beneficiari (…), prin dezvoltarea de parteneriate cu agenți economici sau alți parteneri relevanți, în vederea adaptării învățământului profesional tehnic la cerințele pieței muncii”.
În final, se dorește construirea unui campus profesional integrat, liceal și universitar, „având în vedere că în prezent, la nivelul învățământului profesional și tehnic, o provocare importantă o constituie identificarea unor spații educaționale în care atât elevii, cât și studenții, să se familiarizeze cu ruta profesională completă”. Planul este și ca viitoarele construcții care vor alcătui campusul să fie unele eficiente din punct de vedere energetic, aflate „în proprietatea entității care pune la dispoziția consorțiului terenul, respectiv UAT sau universitatea de stat și sub dubla coordonare, atât a Ministerului Educației, cât și a autorităților locale”.
Perioada de implementare a proiectului poate fi prelungită
Tot aici se mai precizează că viitorul campus trebuie operaționalizat până în vara anului 2026. Însă, „conform dispozițiilor cuprinse în cererea de finanțare, construcția Campusului va fi finalizată până pe 30 septembrie 2025, iar operaționalizarea acestuia se întinde până la data de 30.06.2026. Având în vedere faptul că semnarea contractului de finanțare a avut loc cu întârziere față de data estimată cu ocazia întocmirii cererii de finanțare, la stabilirea costurilor necesare pentru derularea contractului de management de proiect se va avea în vedere o posibilă prelungire a perioadei de implementare a proiectului”.
În ceea ce privește serviciile de dirigenție, în documentația aferentă contractului se arată că acestea sunt necesare „pentru o bună desfășurare a lucrărilor de execuție”, asigurându-se în acest fel „o administrare eficientă a activităților privind urmărirea execuției lucrărilor precum și implementarea la timp a lucrărilor, utilizând în acest scop, în mod eficient, toate resursele necesare financiare, logistice și umane”.
Totodată, în caietul de sarcini se menționează că CJ Vrancea a pus „umărul” pentru ca, „începând cu anul 2021”, Focșaniul să devină un oraș universitar, „după ce Universitatea Bucureşti şi Universitatea „Al. I.Cuza” din Iaşi și-au deschis filiale aici”. „Pornind de la această colaborare și luând în considerare faptul că învățământul dual nu poate funcționa într-un mod eficient în lipsa unui parteneriat solid cu partenerii sociali, mai ales cu cei din mediul economic, astfel încât să se poată realiza învățarea la locul de muncă, Consiliul Județean Vrancea a întreprins demersuri pentru formarea unui Consorțiu pentru învățământul dual. (…)
Din necesitatea de a oferi un spațiu educațional integrat, Consiliul Județean Vrancea a pus la dispoziție terenul necesar pentru realizarea obiectivului de investiție. Imobilul este situat în Municipiul Focșani, județul Vrancea, teren intravilan, în suprafață totală de 21.000 mp, categoria de folosință arabil, T80, P424/1. Prin Hotărârea Consiliului Județean Vrancea nr. 47 din 2 martie 2023 a fost aprobată Documentația tehnico-economică la faza Studiu de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții (…)”, sunt detaliile oferite de CJ Vrancea.
Alte detalii țin și de viitorii pași care urmează până la realizarea campusului. Astfel, vor fi efectuate achiziții publice legate de servicii de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări construcție, furnizare dotări în vederea operaționalizării Campusului, servicii de verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, dar și servicii de dirigenție de șantier.
Alte cheltuieli vor fi făcute cu serviciile și materialele de promovare a învățământului dual și servicii/ materiale de informare/ promovare/ consiliere a ofertei de formare profesională; servicii și materiale de informare și publicitate a proiectului; servicii în vederea organizarea de CDL și programe de studii relevante, inovatoare; servicii pentru organizarea de stagii de practică elevi și studenți și servicii de consiliere și orientare profesională pentru elevi si studenți.
În timp, CJ Vrancea va scoate la licitații și contracte pentru furnizarea de materiale în vederea organizării competițiilor profesionale, concursurilor pe meserii, competițiilor și târgurilor; furnizarea de mijloace transport; achiziții efectuate de către operatorii economici din schema de ajutor de minimis; achiziție de dotări ateliere practică; achiziție active necorporale ateliere practică și achiziție active în vederea digitalizării ale operatorilor economici din schema de ajutor de minimis.