Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

Preşedinta Societăţii Române de Alergologie: Am depistat un alt aero-alergen extrem de periculos

          Preşedinta Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), prof. dr. Carmen Bunu, a declarat, miercuri, că, dacă din 2008 până acum se ştia că principalul aero-alergen în România este ambrozia, în acest an a fost depistat un alt agent extrem de periculos, reprezentat de mucegaiuri, care este cercetat de specialiştii timişoreni, datele urmând a fi puse la dispoziţia specialiştilor din întreaga Europă. Dr. Carmen Bunu a făcut precizarea în contextul deschiderii Compartimentului de alergologie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Acesta are o capacitate de şase paturi, iar aici se pot face internări de o zi. „Pentru ceea ce înseamnă un centru complet de alergologie, avem posibilitatea de a evalua ceea ce este în mediu. Suntem singurul spital din România care are o reţea de monitorizare a polenurilor şi a tuturor aero-alergenelor. Dacă ştim că polenurile şi ambrozia sunt un pericol, vă semnalez că apare un alt agent extrem de periculos. Sunt o serie de mucegaiuri în aer, despre care noi nu ştiam până în momentul de faţă. Noi putem identifica cu exactitate, permanent, ce alergene sunt în aer, iar de anul trecut funcţionează o aplicaţie pe telefon, Alergotel, asigurată de consorţiul de medici ai Spitalului Judeţean Timişoara, împreună cu colegii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara şi cu cei de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii Timişoara, care certifică prezenţa anumitor aero-alergene, pe o finanţare a Consiliului Judeţean Timiş. Majoritatea polenurilor vin de la sat şi îi afectează pe cei din oraş, pentru că aici se adaugă şi poluarea”, a explicat Carmen Bunu.

          Preşedintele SRAIC a arătat că există foarte multe grăuncioare de polen, iar toţi cei alergici la polenurile pomilor şi la graminee au acum probleme din cauza lor. Acestor agenţi alergeni li se adaugă şi foarte mulţi fungi care duc la astm cu forme destul de greu de tratat dacă nu se identifică alergenul, dar şi alte mucegaiuri care vor face tema de cercetare a alergologilor Spitalului Judeţean Timişoara, pentru a vedea impactul lor asupra sănătăţii. „Dacă în 2008 am identificat ambrozia ca factor alergen despre care nu se ştia, iar acum ştie toată lumea, acum vă aduc la cunoştinţă că am mai identificat un inamic: aceşti fungi extrem de prezenţi în aer. Am observat de anul trecut şi se manifestă şi în acest an şi vor fi obiectul nostru de cercetare. Suntem singura echipă din zonă parte a unui proiect european, Montadap, care urmăreşte să vadă cum se adaptează un spital la o problemă de sănătate publică. Noi suntem singurul centru din acest proiect european care vede aceste probleme legate de alergii. Vom putea face măsuri de răspuns la prezenţa unui aero-alergen, pentru toată Europa. (…) Există produse de imunoterapie, extracte de ambrozie cu câteva mici efecte adverse pe care le vom putea opri, dacă vom reuşi să creăm un vaccin adevărat”, a detaliat alergologul timişorean.

          Spitalul Judeţean Timişoara are, în premieră, un Compartiment de alergologie şi imunologie clinică. În cadrul acestuia vor fi trei saloane cu câte două paturi şi va funcţiona în regim de spitalizare de o zi, contravaloarea terapiilor aplicate fiind decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş. Dr. Carmen Bunu a subliniat că acest Compartiment de alergologie este o necesitate pentru că bolile alergice sunt tot mai complexe şi presupun situaţii în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol, mai ales pentru cei care au alergii la alimente sau la înţepătura de insecte (viespi sau albine) ori alergii medicamentoase. „Este vorba despre o categorie de pacienţi extrem de vulnerabili, predispuşi la şoc anafilactic. Faptul că la nivel mondial s-a scăzut numărul de mortalitate prin şoc anafilactic se datorează tocmai existenţei unor centre bine specializate în acest tip de alergii, iar Timişoara face pasul către această abordare a pacienţilor cu risc de şoc anafilactic prin înfiinţarea acestui centru care va deservi însă tot ce înseamnă boli alergice din vestul ţării. Testele de alergologie moleculară care precizează exact cauza alergiilor şi reacţiile de tip încrucişat se pot face prin regimul de decontare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, necesitând spitalizare de zi. Partea de testare alergologică este perfectă în cadrul centrului OncoGen al Spitalului Judeţean Timişoara. Avem aparatura şi, de anul trecut, avem această oportunitate, dar era nevoie doar de compartimentul de zi unde să poată veni aceşti pacienţi”, a punctat Carmen Bunu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?