Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an, începând din 2013, la data de 24 iunie. Organizarea, de către Muzeul Vrancei, a celei de-a IV-a ediții a Zilelor Portului Popular Vrâncean, a constituit un real prilej pentru membrii grupului Șezătoare Focșani de a invita, pe meleagurile vrâncene, alți români cu aceleași pasiuni legate de portul popular, respectiv cusutul cămășilor și țesutul catrințelor, brâielor și betelor. Așadar, timp de două zile, suratele (unele însoțite de partenerii de viață) din Basarabia, Cluj, Brăila, Galați, Sfântu-Gheorghe, Breaza, Constanța și București au onorat cu prezența și au bucurat ochii și sufletele cu costumele lor populare cu care au venit îmbrăcate.
Prima zi a debutat cu vernisajul expoziției de costume populare, activitate organizată la inițiativa managerului Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă, cu sprijinul curatorului Nelu Dumitrescu, unul din „părinții” șezătorilor, a Șezătorii Focșani, în mod special. Aici, timp de câteva ore, musafirii au putut admira frumusețea portului vrâncean și alege modele pentru următoarele cămăși, ajutați, pe tot parcursul evenimentului, de Nelu Dumitrescu, persoana care deține toate secretele în materie de port popular. Seara s-a încheiat cu un spectacol de folclor autentic, intitulat „IA, veșmântul sufletului românesc” susținut de membrii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” în frunte cu ciocârlia cântului vrâncean, Maria Murgoci. Spectacolul a fost unul deosebit, membrii ansamblului interpretând cântece specifice tuturor zonelor etnografice, spre bucuria oaspeților prezenți. Totodată, Maria Murgoci a oferit diplome de onoare tuturor șezătorilor participante și a profitat de prezența Ioanei Căpraru, artistă a poporului din Republica Moldova și veche prietenă a dânsei, invitând-o pe scenă pentru a cânta și încânta.
A doua zi a fost dedicată Vrancei Arhaice. Dis-de-dimineață, primul popas a fost la Observatorul Seismologic Dr. Cornelius Radu din Vrâncioaia, după care, întregul grup a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh Ștefan Mocanu, răspunsurile la strană fiind date de profesorul de religie Dorică Merăuță. Pe tot parcursul șederii la Vrâncioaia, primarul Ionică Danțiș le-a fost alături, atât fizic, cât și prin sprijin material, asigurând prânzul pentru toți cei care au fost prezenți la Vrâncioaia în această zi de mare sărbătoare. După slujbă, s-a vizitat Muzeul Satului Vrâncioaia, un proiect de suflet al Mariei Ochean, decana de vârstă a Șezătorii Focșani, care, împreună cu primarul Ionică Danțiș și regretatul profesor Vasile Țibrea, au reușit să adune costume populare, țesături și alte obiecte care fac cinste unui muzeu etnografic. Masa de prânz a fost servită în sala de festivități a Primăriei Vrâncioaia, un edificiu proaspăt inaugurat, unde, împreună cu musafirii lor, s-au bucurat de savoarea preparate tradiționale, oferite cu generozitate de primarul Ionică Danțiș.
De la Vrâncioaia s-a mers la Paltin, unde Drăguța Răduță (un prenume care i se potrivește ca o mănușă) i-a așteptat cu brațele deschise și „Fluierașii din Paltin”, un grup condus de Vasile Darie, directorul căminului cultural din localitate. Aceștia le-au prezentat un program artistic variat, încântând acustic și vizual mulțimea prezentă. Aici, la Muzeul Etnografic Paltin, musafirii au descoperit alte costume populare, diferite de cele văzute anterior, dar la fel de vechi și prețioase, acest muzeu fiind o altă bijuterie din peisajul etnografic al Vrancei Arhaice, un reper care merită efortul de a devia de la traseul principal de circulație pentru a-l vizita. Drăguța Răduță, custodele muzeului, este atât de pasionată de ceea ce face încât n-ai cum să nu revii la Paltin, dacă se ivește ocazia.
Pentru că nu puteau trece prin Vidra fără să viziteze locul copilăriei lui Nelu Dumitrescu, următorul popas a fost la Tichiriș. Deși acesta este stabilit de ani buni la Stuttgart (Germania), acasă va fi întotdeauna la Tichiriș. „Periplul nostru prin Vrancea Arhaică s-a încheiat la Vidra, la Muzeul Țării Vrancei, unde doamna Ana Zăbrăuțeanu ne-a delectat vizual cu o expoziție de pictură intitulată „Arc peste timp”, o parte din lucrări având teme tradiționale. Așadar, au fost două zile pline, cu și despre oameni minunați, uniți de aceeași pasiune: iubirea de autentic și frumos! Noi, comunitatea Șezătoare Focșani, adresăm un mare mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre și ne-au onorat cu prezența, pentru imensul efort depus de cei veniți de la distanță mare (în mod special, celor din Cluj și Basarabia) și tuturor reprezentanților instituțiilor publice și de cultură care ne-au oferit sprijin pe parcursul celor două zile magice, petrecute alături de invitații noștri!”, au precizat Viorica Șerbu și Luminița Avram, reprezentantele Șezătorii Focșani.