Două societăți cu activitate specifică vor asigura servicii de pază pentru bunurile aparținând UAT Județul Vrancea, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de „Vrancea Curată”. Este vorba de societățile X Serv SRL și Dialfa Security SRL care au câștigat licitația organizată pe SEAP.
Anul acesta, Consiliul Județean Vrancea a demarat și procedura de intabulare a tuturor construcțiilor din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. Totodată, gestiunea deșeurilor în județul Vrancea a fost preluată de către societatea Eco SUD SA, care a câștigat licitația publică organizată de CJ.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret va fi operat de firma respectivă, aceasta urmând a se ocupa de stația de sortare, de compostare și depozitare, dar și de activitatea stațiilor de transfer pentru deșeurile municipale și cele similare de la Focșani, Adjud, Vidra și Gugești. Astfel, în județul Vrancea vor fi asigurate pentru locuitori servicii de depozitare a deșeurilor menajere, dar și servicii de sortare, compostare și valorificare, în conformitate cu directivele europene și normele legislative naționale.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret – care este gestionat de Grupul Eco Sud SA din 12 septembrie 2023 – deservește două municipii (Focșani și Adjud), trei orașe (Odobești, Panciu, Mărășești), 68 de comune și 331 de sate, cu peste 320.000 de locuitori. Proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor” are o valoare de 47.485.565 lei și este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
În urma încheierii proiectului a fost finalizată Stația de compostare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit cele 597 de puncte de colectare a deșeurilor din zona rurală și au fost furnizate echipamentele de colectare din mediul rural și cele din mediul urban, s-au achiziționat utilajele și echipamentele ce deservesc Stațiile de transfer și Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret.
De asemenea, în cadrul primei faze a proiectului, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.