Dotarea precară a secţiilor de terapie intensivă neonatală şi a maternităţilor, precum şi întârzierea lucrărilor de reabilitare şi modernizare sunt condiţii „agravante” pentru rata ridicată a mortalităţii infantile în România, din nou în creştere, a transmis, marţi, Organizaţia Salvaţi Copiii, printr-un comunicat remis AGERPRES. Potrivit organizaţiei, pentru acest an, peste 45 de unităţi medicale au solicitat sprijinul Salvaţi Copiii pentru programe de dotare şi reabilitare.
„Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilaţie, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susţinerea alimentaţiei parenterale – aparat de analiză nutriţională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.
Din păcate, România continuă să se confrunte cu disproporţii sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populaţiei, în special femeile gravide şi copiii, se află în situaţii de marginalizare”, se arată în comunicat. Conform specialiştilor, tinerele care devin mame la vârste fragede se expun la riscuri majore pentru sănătate, precum hipertensiunea arterială, anemia, naşterea prematură, subponderabilitatea la naştere a nou-născutului şi depresia post-partum.
De asemenea, naşterea la vârste fragede reprezintă o vulnerabilitate în plus atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut, fenomenul gravidităţii în rândul minorelor fiind frecvent asociat cu mortalitate infantilă crescută, conform raportului Ministerului Sănătăţii (INSP) pentru 2022. În total, din 2018 până în 2022, România a înregistrat 40.916 naşteri din mame sub 18 ani, dintre care 3.696 încă nu împliniseră 15 ani, se menţionează în comunicatul citat.
„Doar la Maternitatea Polizu, în 2023, au născut 162 de mame minore, cu vârste între 12 şi 17 ani, sarcinile la vârste fragede având risc de preeclampsie, restricţie de creştere intrauterină şi suferinţă fetală. Dintre cele 162 de gravide minore, una avea doar 12 ani, nouă dintre ele 13 ani, 18 dintre ele 14 ani, 30 dintre ele 15 ani, 49 aveau 16 ani şi 55 de fete au devenit mame la 17 ani”, a indicat Salvaţi Copiii. Organizaţia urmează să reabiliteze şi doteze Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul operator de la Maternitatea Polizu. Ultimele renovări complete în Blocul operator s-au făcut în urmă cu 40 de ani.
„Pentru că în Maternitatea Polizu există cea mai mare secţie de terapie neonatală pentru prematuri din ţară, aici vin să fie tratate mamele cu patologii diverse din toată ţara care aduc pe lume copii prematuri, precum şi gravidele cu sarcini cu risc (preeclampsii, sindrom HELLP, placenta praevia etc.). Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenţii majore, cu un grad ridicat de complexitate”, a explicat Salvaţi Copiii.
În Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică. „Programul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvaţi Copiii.
Am făcut muncă de pionierat în domeniu şi, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunităţile vulnerabile, cât şi în ceea ce priveşte întărirea capacităţii spitalelor în salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor. Avem în medici cei mai buni parteneri şi astfel reuşim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente şi care să corecteze disparităţile”, a evidenţiat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii.
În perioada 2010 – 2023, Organizaţia Salvaţi Copiii s-a implicat activ în susţinerea sănătăţii copiilor şi a mamelor prin proiecte de renovare, modernizare şi dotare cu echipamente performante a unităţilor medicale. Au fost dotate 126 de unităţi medicale, secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie şi obstetrică-ginecologie din toate judeţele ţării, cu investiţii de peste 11 milioane de euro.
Totodată, peste 1.770 de echipamente au susţinut şi facilitat tratamentul a peste 200.000 de copii.