presamil.ro:
Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani trece, de câțiva ani, printr-un proces de modernizare. Clădirea în care funcționează este în reabilitare, iar aparatura medicală este în permanentă modernizare. Toate acestea se petrec pentru a oferi servicii medicale de calitate tuturor celor care ajung să pășească pragul acestei instituții.
Focșăneancă fiind, dintotdeauna am știut că dacă este să ai o problemă medicală poți apela, cu cea mai mare încredere, la spitalul militar.
Acest lucru s-a spus nu pentru că medicii de la alte instituții nu ar fi fost competenți, ci pentru că atitudinea militarilor a fost mereu un exemplu. Crescând într-un oraș în care funcționează două brigăzi și în care în aproape fiecare familie este un militar am ajuns să respectăm seriozitatea și dăruirea celor care au slujit și slujesc în uniformă. Sunt deja câțiva ani de când s-au schimbat multe în ceea ce privește dotarea și serviciile spitalului, iar, de ceva vreme, cei care trec prin zonă pot vedea partea reabilitată a clădirii care conține compartimentul de primire urgențe, cabinete și secțiile de chirurgie și interne.
Aproape 200 de ani de istorie
Medicina militară are rădăcini vechi în orașul de pe Milcov. Prima atestare documentară a spitalului milităresc a fost la 30 iulie 1832. Până atunci, garnizoana dispunea de spitale de campanie, iar standardele la care a fost dată în folosință instituția erau foarte ridicate pentru acea vreme. Se pare că medicul Antoni Paleologu – un nume cu rezonanță în acele vremuri – trimis să viziteze noul edificiu a cerut să fie transferat la Focșani, cererea fiindu-i însă refuzată.
După încheierea Războiului de Independență, în 1878, Focșaniul a devenit un important centru militar în care, pe timpul manevrelor sau a concentrărilor, se găseau aproximativ 5.000 de militari. Asigurarea asistenței medicale era obligatorie.
Prezentul și provocările lui
Sunt foarte multe de povestit din istoria locului și a faptelor care au făcut ca și în prezent să funcționeze în Focșani două mari unități militare. Există un număr mare de personal care are nevoie de servicii medicale și care a apelat la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu”, mai ales când au fost făcute evaluările medicale pentru misiunile din afara teritoriului național.
Starea de sănătate a militarilor este o prioritate și, revenind la etapele de modernizare parcurse până acum, acestea au fost făcute tocmai ca standardele la care sunt prevenite sau tratate diferite afecțiuni să fie ridicate. Personalul medical are o pregătire continuă și fiecare medic sau asistent este eroul unei povești interesante. De exemplu, în toamna trecută, o echipă medicală a Compartimentului ortopedie și traumatologie a realizat o operație de protezare a șoldului unui pacient în vârstă de 83 de ani care suferea și de alte afecțiuni.
Operația a fost însă o reușită, pentru că această intervenție complexă a presupus implicarea mai multor specialiști, atât chirurgi ortopezi, cât și o echipă de la ATI și personal din Blocul operator care s-au armonizat perfect împreună pentru binele celui aflat pe masa de operație. Sunt foarte multe reușite. Unele sunt prezentate, pe scurt, pe pagina lor, dar sunt mult mai multe de spus. Acești oameni – pacienți – au venit la spitalul militar îndemnați mai ales de gândul că aici le este rezolvarea, pentru că militarilor le pasă mai mult, sunt disciplinați și corecți.
Pentru că dovedesc că sunt aproape de semeni nu doar prin meseria lor și se implică mereu în acțiuni caritabile desfășurate în Vrancea pentru a colecționa fapte bune.
O urbe cu o istorie veche, cu oameni care se cunosc între ei și în care faptele cântăresc mult. În continuare sunt provocări. În această vară Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani va participa și la un exercițiu în Centrul de Instruire din Smârdan, județul Galați, cu formațiunea medicală ROL-2B.
Anul trecut, în octombrie, a fost parte importantă a exercițiului de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare MOBEX VN-VS-23.
Scrisoare de mulțumire
Viorel Blaj este unul dintre pacienții operați la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani. Pentru că problemele de sănătate și-au găsit rezolvare aici, acesta a trimis o scrisoare de mulțumire. Vă redăm, mai jos, textul acestei scrisori:
„La data de 29.01.2024 la oftalmologie am fost operat de dr. Damian Daniela. În cei 68 de ani pe care-i am nu mi-a fost dat să cunosc un asemenea medic, dedicat profesiei pe care o practică. O adevărată doamnă, o femeie cu o răbdare ieșită din comun, m-a investigat, m-a operat și tratat cum puțini medici o fac. După intervenție, în trei rânduri m-a chemat la control unde, sincer, am rămas impresionat de calitățile profesionale ale acestei doamne.
În spital, în secția unde profesează există ordine și disciplină. Asistentele de aici și doctorița formează o echipă ce funcționează ca la carte. Pe această cale adresez mulțumiri doamnei dr. Damian și colectivului din subordine. Există deci și oameni în sănătate cu un comportament demn, care-și fac datoria”.
Cu deosebit respect și considerație, Viorel Blaj.
Text: plutonier-major Alina-Sonia Raicu; foto: plutonier-adjutant Adrian Galiță