Străzi mai sigure, iluminat eficient și smart, transport public electric, un sistem de bike-sharing ca alternativă de transport pentru focșăneni și un oraș independent energetic, acestea sunt valorile de bază ale orașului pe care echipa PSD îl construiește – Focșani, oraș smart și eco-friendly!
Zero fire pe stâlpi, iluminat modern și eficient
Primarul Misăilă (PSD) a realizat o rețea proprie de iluminat public modern, mai eficientă cu 30% decât rețeaua moștenită de la comuniști. Un proiect care aduce economii la buget oferă străzi mai sigure și zero fire pe stâlpi! În premieră, Centura Focșaniului este iluminată! În 2023-2024 au fost montați peste 1.200 de stâlpi de iluminat smart, aproximativ 1.900 de lămpi LED. Tot în această perioadă au fost demontați peste 1000 de stâlpi vechi și cablurile aferente au fost tăiate.
Rețeaua s-a realizat în cadrul proiectului ”Reabilitare, modernizare și extindere a sistemului de iluminat public”, finanțat de U.E. dar și a unui proiect finanțat de AFM.
Investiția cu fonduri europene era necesară deoarece Municipiul Focșani nu avea o rețea proprie de iluminat public. Cu lămpi vechi și rețele de cabluri care sufocau stâlpii, acest sistem nu se mai încadra în standardele europene. Cel mai mare beneficiu al noului sistem a fost că Primăria Municipiului Focșani a suportat din bugetul propriu doar 2%, adică doar 80.000 Euro, cât prețul unui apartament în zona centrală a orașului!
Noul sistem de iluminat public al Municipiului Focșani înseamnă: 1.123 stâlpi de iluminat noi, cu telegestiune; 26 kilometri de străzi unde vor exista stâlpi fără fire; fiecare corp de iluminat va putea fi vizualizat pe o hartă pentru a putea comanda luminozitatea dar și pentru a identifica posibile avarii ale lămpilor, controlul creșterii/descreșterii fluxului luminos al fiecărei lămpi cu scopul de a defini programe de funcționare (funcționare zilnică, funcționare în zile special prestabilite etc).
Noul sistem de iluminat public a fost realizat pe Bulevardul Unirii, Bulevardul Independenței, Bulevardul București, Strada Cuza Vodă, Strada Bucegi, Strada Brăilei, Strada 1 Decembrie 1918, Strada Anghel Saligny, Strada Vâlcele, Strada prof. Gheorghe Longinescu, Strada Bârsei, Strada Bicaz, Strada Odobești, Strada Mărășești, Calea Moldovei, Calea Munteniei.
Tot în cadrul acestui proiect, stâlpii vechi au fost demontați și sute de kilometri de cabluri au fost îngropate în pământ. Pe parcursul ultimilor doi ani, aceste lucrări care s-au derulat pe carosabil, pe trotuare sau pe spațiile verzi au creat disconfort și au generat foarte multe discuții și nemulțumiri. Acum, după terminarea tuturor acestor lucrări, Municipiul Focșani are un sistem de iluminat public modern, care consumă cu 30% mai puțin.
Și în Cartierul Bahne a fost modernizat iluminatul public cu fonduri europene. Aici au fost montați 459 stâlpi noi de iluminat public cu led și sistem de telemanagement și au fost demolați 125 de stâlpi vechi. Rețelele de cabluri aeriene au fost mutate în subteran.
În cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat stradal în Municipiul Focșani”, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), au fost montate alte 307 lămpi led pe B-dul Gării, Str. Ana Ipătescu, Str. Mare a Unirii, Str. Republicii, B-dul Brăilei, Str. Maior Gh. Pastia, Str. Aurora.
În acest moment se află în procedură de implementare etapele a II-a și a III-a ale proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Focșani” prin care vor fi montate 2.975 lămpi smart LED, cu eficiență energetică ridicată și tehnologie pentru monitorizare și comandă/control de la distanță – telegestiune de tip “smart – city” pe 242 străzi din Municipiul Focșani!
”Am inițiat procedurile pentru realizarea unui parc fotovoltaic de 7 MW care ar asigura necesarul energetic de consum public al municipiului. După implementarea acestui proiect 2025-2026, Municipiul Focșani va fi independent din punct de vedere energetic, banii economisiți urmând a fi investiți în proiecte de dezvoltare viitoare”, a declarat primarul Misăilă (PSD).
Autobuze noi, electrice!
Focșaniul are astăzi o flotă de transport public nouă și 100% electrică! Focșaniul nu a mai avut autobuze noi din anii 1980! Primarul Misăilă (PSD) a achiziționat, cu fonduri europene, 36 de autobuze noi, electrice, smart. Autobuzele asigură condiții civilizate pentru călători dar și facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Această flotilă dispune de 5 stații de încărcare rapidă cu pantograf la capetele de linie și alte câteva zeci de stații de încărcare în Autogara Focșani. Pe acoperișul sediului Transport Public Local SA, la Autogară, au fost montate panouri fotovoltaice prin care se asigură aproximativ 30% din energia electrică necesară încărcării autobuzelor electrice. Am investit în inovație și, cu ajutorul fondurilor europene, am montat în oraș 59 stații moderne de transport public, din care 19 stații sunt smart, cu panouri fotovoltaice pentru susținerea sistemelor de iluminat, încărcare USB cu fir și wireless, afișaj publicitar și informare călători.
În premieră pentru Focșani, în stațiile de autobuz sunt montate automate moderne pentru eliberarea sau încărcarea cardurilor care, în curând, vor putea fi utilizate pentru transportul public. Tot în premieră, Transport Public Local (TPL) SA administrează o aplicație mobilă prin care se pot achiziționa bilete on-line pentru călătoria cu autobuzul. Aplicația permite vizualizarea traseelor și îi ajută pe călători să identifice cea mai bună rută de transport pentru a ajunge în locația dorită.
Alte 31 de autobuze electrice vor circula în Focșani
Nu ne vom opri aici! Primarul Misăilă (PSD) a demarat deja procedurile pentru achiziționarea altor 31 de autobuze electrice în cadrul a două proiecte finanțate prin PNRR, cu o valoare cumulată de 15,4 milioane euro, fără TVA. Vor mai fi achiziționate 31 stații de încărcare lentă pentru autobuze electrice, 12 stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice. Toate aceste autobuze electrice vor circula pe rutele exterioare Focșaniului pe care TPL SA le operează în prezent.
Focșaniul va avea două autogări moderne
Investițiile pentru modernizarea infrastructurii de transport public vor continua cu ajutorul fondurilor europene pe care le vom accesa în următorul exercițiu financiar. Deja a fost elaborat proiectul „Optimizarea coridorului Nord-Sud prin realizarea rețelei de terminale intermodale, creșterea accesibilității rețelei de transport”, cu o valoare estimată de 242,3 milioane lei, care prevede realizarea a două autogări în Municipiul Focșani. Fondurile europene vor fi utilizate pentru a reabilita și moderniza actuala Autogară din zona de Nord dar și pentru construirea unei noi autogări în zona de Sud, unde urmează să fie construit și viitorului spital județean. Cele două autogări vor avea și zone Park&Ride, cu parcări supraterane, cumulând 2.000 locuri noi de parcare.
300 de biciclete și 22 kilometri de piste
În Focșani avem realizați 22 kilometri de piste de bicicletă. După finalizarea tuturor acestor piste, părinții nu se vor mai teme să își lase copiii cu bicicleta afară pentru a merge chiar până în Crângul Petrești, căci pistele de pe Strada Cuza Vodă vor fi unite cu cele spre Petrești. Pe lângă cei 22 kilometri de piste de bicicletă pe care îi vom finaliza, Primăria Municipiului Focșani va pune la dispoziția focșănenilor, de la 1 iunie 2024, și 300 de biciclete, care vor putea fi închiriate din 30 de locuri diferite. Focșănenii vor putea utiliza bicicletele prin aplicația GloBikes sau cu un card local, pe care îl pot obține în baza unei cereri depusă la Primărie. Bicicletele vor fi monitorizate permanent prin GPS și vor putea fi utilizate gratuit pentru o perioadă de 30 minute, indiferent de numărul de închirieri.
Realizat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PSD Vrancea. Cod mandatar financiar: 21240002