Prezentarea Raportului de activitate pentru anul 2023 și primul trimestru din anul 2024, prezentarea activității Biroului Vamal Focșani și a procedurilor de clasare a bunurilor imobile din Vrancea au fost principalele teme abordate ieri în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.
Din informarea prezentată de directorul finanțelor vrâncene, Iulian Daniel Militaru, rezultă că deși anul 2023 a fost un an greu, „cu presiune“ pe Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, gradul de colectare a fost unul foarte bun, respectiv de 99 la sută din plan. Practic, gradul de colectare a fost mai mare cu 15 la sută mai mare față de anul anterior. Militaru a precizat că și anul acesta gradul de colectare pe primul trimestru este unul foarte bun.
Directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Artur Ghinea a prezentat care este modalitatea de clasare a bunurilor culturale mobile. Prin această clasare, obiectele respective obțin regim juridic de protecție, ceea ce înseamnă conservare ca bunuri de patrimoniu național. La nivelul județului Vrancea au fost identificate 52 de bunuri culturale mobile care se află în proprietatea a patru mănăstiri. Este vorba de icoane, veșminte preoțești, tapiserii și cădelnițe, cel mai vechi obiect datând din secolul al XVII-lea. Până în acest moment, doar 24 din cele 56 de obiecte au fost și clasificate și au intrat în patrimoniul național, pentru celelalte obiecte fiind în derulare procedurile de clasificare. De reținut că proprietarii acestor bunuri culturale mobile au obligația să le asigure securitatea, să le conserve și să le restaureze, dacă este cazul.