Comunicat de presă IPJ Vrancea, 14 mai 2024:
” SĂPTĂMÂNA ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ” – eveniment național derulat de polițiștii de siguranță școlară în unitățile de învățământ preuniversitar
În perioada 14-17 mai a.c., la nivel național se derulează evenimentul „Săptămâna Școala în Siguranță”, inițiat de Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară și implementat în colaborare cu partenerii instituționali cu atribuții în creșterea gradului de siguranță școlară.
Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a demarat „Săptămâna Școală în Siguranță” marți, 14 mai, prin întâlniri cu elevii școlilor ”Adrian Păunescu” din Focșani și ai Școlii Generale din comuna Slobozia Ciorăști. Această inițiativă are ca scop conștientizarea populației școlare cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv în prevenirea violenței în mediul școlar și asigurarea unui climat educațional optim. Polițiștii vizează subiecte de importanță pentru siguranța școlară, precum prevenirea violenței în mediul școlar, faptele de bullying și cyberbullying, infracțiunile de criminalitate informatică, consumul și traficul de droguri printre elevi, precum și infracțiunile la viața sexuală și nerespectarea vieții private.
Activitățile vor fi organizate și desfășurate zilnic, cu precădere de către Biroul Siguranță Școlară, fiind angrenați și polițiști de ordine publică din teritoriu, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea și Serviciul Criminalistică. Aceste demersuri vor fi realizate în mai multe unități de învățământ preuniversitar din județ, în sistem integrat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Centrul Regional Galați al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
14 MAI 2024 – ZIUA PREVENIRII VIOLENȚEI ÎN ȘCOALĂ
ŞTIAI CĂ…
• lovirea sau orice acte de violenţă prin care se cauzează unei persoane suferinţe fizice, traumatisme, infirmităţi ori prejudicii estetice grave şi permanente;
• participarea la o încăierare între mai multe persoane;
• distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia;
• portul de cuţite, bricege sau alte obiecte tăietoare sau înţepătoare la şcoală ori în incinta altor instituţii publice
…CONSTITUIE INFRACŢIUNI?
DAR CĂ…
…începând cu vârsta de 14 ani, poţi fi pedepsit dacă încalci legile?
Dacă faptele săvârşite sunt grave, sancţiunea care îţi poate fi aplicată merge până la internarea într-un centru educativ sau chiar într-un centru de detenţie!
15 MAI 2024 – ZIUA PREVENIRII BULLYINGULUI, CYBERBULLYINGUL ȘI PROTEJAREA VIEȚII PRIVATE
Bullying-ul este un comportament agresiv intenționat, menit să provoace disconfort sau durere, care se poate manifesta direct, prin agresiuni fizice (blocarea, înghesuirea victimei, piedică, lovirea cu piciorul, cu obiecte dure, scuiparea) sau verbale (tachinare, amenințări, farse) ori indirect, prin atribuirea de porecle, răspândirea de zvonuri, caricaturi care conduc la excluderea socială sau la stricarea reputației.
• evită cuvintele jignitoare şi nu încerca să te răzbuni;
• alege să nu răspunzi provocărilor pentru a evita un conflict mai mare;
• arată-i agresorului că nu ţi-e frică de el;
• nu te purta așa cum îţi cer alții, nu face lucruri rele doar ca să fii acceptat într-un grup;
• poartă-te respectuos cu toată lumea;
• comunică politicos și prezintă-ţi părerile cu calm.
16 MAI 2024 – ZIUA PREVENIRII CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI DE DROGURI
CE SPUNE LEGEA ?
Legea nr.143 din 26 iulie 2000, republicată, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
– cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi;
– dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi;
– cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
– dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
– punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi;
– îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
17 MAI 2024 – ZIUA PREVENIRII TRAFICULUI DE PERSOANE ȘI A INFRACȚIUNIULOR LA VIAȚA SEXUALĂ
Dacă ai fost victima unei situații de abuz, neglijare, exploatare ori s-a încercat acest lucru, nu ascunde ce ţi s-a întâmplat! Ar putea să se repete!
Vorbeşte cu un adult în care ai încredere (părinte, bunic, cadru didactic, consilier şcolar etc.).
Cere ajutor! Sună la:
• 119 – numărul unic național dedicat copiilor
• 0239/983 – telefonul copilului.
Activitățile polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, cu sprijinul partenerilor instituționali, vor continua în perioada 20 – 24 mai a.c. cu Săptămâna Prevenirii Criminalității, eveniment național de tradiție inițiat de Institutul de Cercetare și prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române.
Subcomisar de poliție, Enache Paula