Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

VIDEO: Interes sau interese în Consiliul Local Focșani?

          Interese aproape „oculte” dezvăluite în direct ieri, în ședința Consiliului Local Focșani, interese care ar veni din unele birouri mai mult sau mai puțin galbene. Și, culmea, cel care a deschis subiectul este coleg cu cei pe care i-a acuzat că ar vota nu după conștiință sau interesul suprem al cetățenilor municipiului Focșani, ci după cum le dictează interesul de partid. Culmea, însă, de ceva vreme, PNL-iștii, căci despre ei este vorba, nu mai sunt totuși chiar atât de înverșunați în ședințele de CL Focșani.

Până ieri nici n-au prea fost contre puternice, ba chiar ședința se prefigura a fi una liniștită, dat fiind că a început frumos, cu premierea de către primarul Cristi Valentin Misăilă a elevilor câștigători la tombola „50 de cărți pentru 50 de cititori”. Prezenți în sală joi au fost și elevii cuziști – campioni mondiali la concursul de robotică, care au vorbit despre cât de importantă le-a fost susținerea primită de acasă, așa că nici nu se putea începe mai bine ședința.

Iar totul s-a votat aproape unanim, fără discuții, până la proiectul care privea „aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilelor – terenuri care constituie coridorul de expropriere necesar realizării obiectivului de investiții de utilitate publică de interes local <Optimizarea coridorului Nord-Sud prin realizarea rețelei de terminale intermodale, creșterea accesibilității rețelei de transport>”. Nu că aici ar fi fost voturi împotrivă, dar aici a fost – să zicem – un moment care parcă prefigura ceea ce a urmat în continuare. Astfel, consilierul PNL Costel Bîrsan a salutat pașii care se fac pentru realizarea celor două străpungeri – „este un proiect foarte bun”. Dar nu numai atât.

Chiar dacă acolo anumite persoane se bucură, având anumite interese personale – și vin și spun unora dintre noi <acolo să votați, acolo să nu votați, că nu-l înghit eu pe cutare>, lucrurile bune nu trebuie să aibă coloratură politică. Pentru lucrurile bune nu trebuie să existe niciodată impunerea voinței unei persoane conform intereselor sale personale”, a atras atenția Bîrsan. „E un punct de vedere personal, pentru votanții mei, care m-au votat în consiliul local. Convine sau nu convine domnului președinte sau oricărei alte persoane care spune <votați așa sau votați altfel>, e fix problema lor. Eu fac și votez așa cum îmi dictează conștiința”, a explicat Costel Bîrsan, adresându-i-se președintelui de ședință Victor Dumitru, care îi atrăsese atenția că nu poate vorbi în numele tuturor colegilor.

La rândul său, primarul Misăilă a ținut să explice că există deja proiectul tehnic pentru cele două străpungeri aferente celor două artere noi care vor fi în municipiu, „și în acest moment, colegii lucrează la caietele de sarcini pentru a scoate la licitație lucrările. După aprobarea exproprierii putem scoate autorizația de construire. Și mai este o condiție, să avem finanțare și constructor. Axa de finanțare urmează să fie deschisă”, a detaliat edilul municipiului. Totodată, Cristi Misăilă i-a dat dreptate lui Bîrsan: „Aici nu trebuie să ne manifestăm interesele personale sau de grup. Aici trebuie să manifestăm interesele cetățenilor care ne-au votat”. A mai fost o perioadă de liniște, pentru ca, la câteva minute mai târziu, votul „pe interes” să fie un subiect mai mult decât fierbinte.

Mărturisire în direct: „Noi am primit ordin să nu-l votăm

S-a întâmplat la un proiect care nu primise avizul comisiei de specialitate, respectiv cel care viza „aprobarea vânzării fără licitație publică a terenului în suprafață de 1.314 mp. situat în Focșani, str. Republicii nr. 11-13, județul Vrancea, T. 39, P. 2502 înscris în CF 56660, ce aparține domeniului privat al Municipiului Focșani, către Societatea Comcereal SA reprezentantă de domnul Scutaru Gelu”. Este vorba despre imobilul care se află vizavi de sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, în clădirea unde în trecut la parter a fost punct de desfacere pentru produse de panificație, iar la etaj era un restaurant.

Înainte de toate, trebuie spus că prețul propus pentru vânzare prin proiect era de 140 de euro pe metrul pătrat, conform unui raport de evaluare aprobat de aleșii focșăneni anul trecut. Vânzarea viza doar terenul de sub contrucție, dat fiind că societatea Comcereal este concesionară. Și, pentru că peste acest proiect urma a se trece fără discuții, primarul a vrut să știe ce s-a întâmplat. „De ce refuzați dezvoltarea unui proiect și țineți în paragină – de fapt în conservare acum – o clădire extrem de bine amplasată în Focșani și care așteaptă să fie reabilitată? Și acum, când această societate… parcă erați liberali și susțineați inițiativa privată. Dumneavoastră ați aprobat raportul de evaluare în consiliul local, care a stat la baza vânzării tuturor terenurilor. Nu cred că este un preț mai mic decât prețul cu care s-a cumpărat de către domnul Resemeriță un teren furat”, a atras atenția primarul.

Și, poate nu vă vine să credeți, unul dintre consilierii cândva credincioși ai lui Ion „Grindă” Ștefan, pe numele său Ionel Costea, a sărit și acum în aceeași notă din trecut – însă pentru un alt idol, avertizând că se „supără” dacă vor continua discuțiile și că nu are sens dezbaterea.

A încercat și Liviu Macovei să explice ce se întâmpla, anume că nu s-a refuzat votul pe proiect, ci pur și simplu… nu s-a ajuns la vot. „Nu am spus că nu votăm. L-am supus la vot? Dacă nu l-am pus în comisie nu înseamnă că nu votăm”, a arătat Macovei.  Mai departe, interpelat fiind de primar, Dumitru a precizat că este liberal și susține inițiative private și crearea unor locuri de muncă, însă nu vrea să aducă prejudicii municiaplității.

Moment în care primarul municipiului le-a adus aminte voturile din trecut. „Ați fost de acord și ați votat cu ochii închiși furtul din avutul primăriei a 2.449 de metri pătrați, intabulați cu acte false. A fost falsificat un titlu de proprietate emis de Consiliul Județean în 1999. Și o să vă demonstrez asta cu acte”, a promis edilul Misăilă. Ei, după toate această forfotă, în care primarul abia ce apuca să își ducă propoziția până la capăt din cauza intervențiilor consilierilor PNL, s-a înscris la cuvânt și Costel Bîrsan, care a dat „decisiva”: „De fapt nu se votează pentru că proprietarul e de la PSD”.

Patronul este liberal din tată în fiu”, a asigurat însă Misăilă, moment în care Bîrsan a subliniat că el, dar și colegii săi, ca „oameni de dreapta”, trebuie să ajute „oameni care sprijină mediul de afaceri”.

Eu sunt om de afaceri, domnul Macovei este om de afaceri. Ce treabă are aici invidia unui individ, care spune <nu-l votați pe ăla, că e de acolo>?  Am spus mai devreme. Lucrurile bune nu trebuie să aibă culoare politică. Hai să nu fim ipocriți. Noi am primit ordin să nu-l votăm. Punct. La fel am primit și cu acel proiect de pe centură… nici nu voiam să mai vorbesc. Stimați colegi, trebuie să gândim cu capul nostru. Acel teren, că ați adus vorba, cu Școala Comercială. Exact același lucru s-a întâmplat. Noi am votat pe dos, pentru că am primit un ordin de la cineva. Și asta am făcut. Haideți să gândim cu capul nostru, în beneficiul focșănenilor. Eu înțeleg, sunt om de afaceri și nici mie nu mi-ar conveni să facă altul altceva. Acel teren este teren concesionat și va rămâne acolo pe veci. Acea clădire este construită legal, cu autorizație de construcție, pe teren concesionat. Nu mai poate schimba nimeni nimic. Noi am mai discutat și nu suntem abilitați să combatem o expertiză. Dacă este așa, există propunerea unei contra-expertize. Și apoi, acea evaluare, cum spunea și domnul primar, că ne-a prins <cu mâța-n sac>, noi am votat-o. Noi ne dezicem de ceea ce votăm. Eu apăr interesele unui om de afaceri care plătește taxe. (…) Motivele reale sunt că am primit ordin să nu le votăm, să nu votăm asta. Nu trebuie să aibă culoare politică un proiect care ajută urbea. Ce aveți cu oamenii de afaceri? Și șeful dvs și șeful meu este om de afaceri. Păi pentru unii suntem mumă și pentru alții ciumă? E corect așa? Nu-i corect, haideți să judecăm cu aceeași măsură”, a atras atenția Bîrsan.

Discuțiile au durat câteva zeci de minute, în condițiile în care oricum proiectul nu mai avea cum să intre pe ordinea de zi. Dar lămurindu-se unele aspecte, s-a trecut la celelalte proiecte. Care au trecut, fără prea multe discuții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?