Ce credeți? Oamenii care râd foarte mult, o fac petru că sunt foarte veseli? Ori superficiali? Ori nu înțeleg importanța unui subiect sau profunzimea unei teme? Poate că sunt egoiști sau nepăsători. Ori poate sunt optimiști și cu chef de viață sau poate așa e felul lor de a fi, poate văd binele și frumosul în tot și în toate.
E bine însă, cred, mai ales dacă veți viziona acest podcast, să luați în considerare faptul că cineva poate râde foarte mult și ca să ascundă o stare de nervozitate, de emoție, de nesiguranță. Pentru că asta am făcut eu, dar de-acum cred că ați început să mă cunoașteți și să mă înțelegeți! :))
Am stat de vorbă marți, 2 aprilie, cu judecătorul Dinu Jelea, președintele Tribunalului Vrancea. Am avut aceleași emoții și aceeași nesiguranță ca și în cazul dialogului cu doamna judecătoare Iolanda Lăcrămioara Bejenaru, vicepreședinta Tribunalului. Și m-am tot gândit zilele acestea ce au în comun cei doi judecători, dincolo de profesie. Iar sentimentul pe care îl am e acela de prea mult, de greutate, de apăsare. Am simțit că, dincolo de inteligență, cultură, carismă, autoritate, personalitate, judecătorii Jelea și Bejenaru poartă cu ei mereu, invizibile, dar cu atât mai grele, mai apăsătoare, poverile oamenilor mari.
Președintele Tribunalului Vrancea m-a contrazis când i-am spus că, uneori, de către unii, judecătorul este văzut ca Dumnezeu pe Pământ. A fost un subiect care s-a ținut de un fir în domeniul religiei și de mai multe fire în cel al justiției omenești, cu localizare geografică în România.
Am vorbit, desigur, despre proiectul noului Palat al Justiției din Focșani și despre cauzele pentru care nici nu au început lucrările, deși primele demersuri au pornit în urmă cu ani buni.
Schema de personal de la Tribunal și de la judecătoriile din județ, ce înseamnă judecarea cu celeritate, de ce a durat doar 6 luni detașarea la CSM – Consiliul Superior al Magistraturii, cum e cu pensiile speciale, colaborarea cu Universitatea Al.I.Cuza pentru programul de masterat în drept penal special de la Focșani… au fost alte subiecte abordate în dialogul cu judecătorul Dinu Jelea, președintele Tribunalului Vrancea.
Am vorbit însă și despre familie – soția sa e judecătoare, mama a fost judecătoare, chiar vicepreședintă a Tribunalului Vrancea, iar tatăl său a fost om de afaceri. Am vorbit și despre pasiunea pentru sport din copilărie, dar și despre faptul că familia Jelea a decis să treacă darul de la nuntă în declarația de avere.
Dacă nu ai studii de Drept, în România te poți reprezenta singur în instanță?
Ce definește un avocat bun?
Ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost judecător?
Care a fost tema tezei sale de doctorat?
Președintele Tribunalului Vrancea a răspuns la toate aceste întrebări și la multe altele, așa că vă invit să urmăriți dialogul pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Vrancea.
La rubrica Podcasturi găsiți toate emisiunile noastre. Vă mulțumesc pentru susținere și pentru mesaje.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, să apăsați butonul de like, dacă vă place podcastul, și clopoțelul pentru a primi notificări de fiecare dată când avem un videoclip nou.
De asemenea, vă invităm să comentați, pentru că opiniile dumneavoastră sunt foarte importante pentru noi, ca și sugestiile pentru viitori invitați.
Site-ul nostru vă stă la dispoziție pentru cele mai importante știri – https://www.monitoruldevrancea.ro/
Ne găsiți și pe:
FACEBOOK – https://www.facebook.com/MonitoruldeVrancea
INSTAGRAM – https://www.instagram.com/monitoruldevrancea/
TIK TOK – https://www.tiktok.com/@monitoruldevrancea?_t=8fecutLXyeP&_r=1
#podcastdeVrancea este o invitație la dialog cu oameni din toate domeniile de activitate, din toate sferele sociale, despre subiecte variate și interesante
#podcastdeVrancea înseamnă o conversație relaxată, pe care s-o asculți oricând și care să te aducă mai aproape de oamenii din acest județ