Mai bine de 4 ani a durat ca Agenția Națională de Integritate să soluționeze o sesizare din oficiu privind averea actualului vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și să concluzioneze că nu sunt probleme sau lucruri necurate la mijloc. Prin aprilie 2019, ANI deschidea o „lucrare” în care urma să fie analizată „respectarea regimului juridic al declarării averii” de către Oprișan, pe toată perioada „exercitării funcțiilor și demnităților publice”.
Ulterior, în „anul 2023, luna 09, ziua 19” vedea lumină și raportul de evaluare aferent verificărilor „privind averea existentă și modificările patrimoniale intervenite în perioada exercității funcțiior de demnitate alese de către persoana evaluată Oprișan Marian”. Concret, verificările au vizat mandatul de președinte din anii 2016 – 2020 și, dacă tot au început, și pe cel de vicepreședinte – 2020 -2024.
Mai mult, verificările s-au extins și asupra averii soției lui Oprișan și, date fiind transferurile bancare, și asupra a o parte din conturile mamei acestuia. Oprișan a aflat despre verificări și despre rezultatul final, dar și că „în urma analizării datelor și informațiilor solicitate și primite (…) nu au fost identificate diferențe semnificative” între averea declarată și situația de fapt.
Pentru analiză au trimis informații cam toate instituțiile din județ și nu numai: Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Consiliul Județean Vrancea, Primăria Focșani, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor București, Instituția Prefectului – Județul Vrancea și Județul Ialomița, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară Oficiul Național al Registrului Comerțului și lista poate continua. Și continuă cu încă 11 instituții, printre care și bănci, dar și Poliția de Frontieră, care a comunicat intrările și ieșirile în și din țară, „precum și cu privire la instrumentele de plată în valută și lei introduse/ scoase în/ din România”. Cine și-ar fi imaginat ce înseamnă o verificare ANI…
Ei bine, analizând practic „la sânge” toate tranzacțiile, ANI a decretat că, „în urma analizării cuantumului veniturilor realizate (…) în raport cu averea dobândită în perioada 2016 – 2021 (…) s-a constatat că nu există diferențe semnificative”. Acestea fiind zise, s-a trecut la concluzii. Așadar, „în urma finalizării activității de evaluare efectuate (…), față de materialul probator administrat s-a constatat că în cauză nu sunt incidente dispozițiile articolului 18 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (…), motivat de faptul că averea persoanei evaluate este justificată, a fost susținută atât de veniturile proprii cât și de disponibilitățile financiare ale persoanei fizice Gherarde Lucia (mama persoanei evaluate)”. Acestea fiind constatările, ANI a dispus clasarea lucrării din 12 aprilie 2019.