Un focșănean angajat al unei unități militare din municipiul reședință de județ a fost găsit vinovat pentru conducere cu alcoolemie peste limita prevăzută de lege și condamnat, instanța având în vedere însă și parcursul viitor al acestuia. Depistat fiind cu 1,62 g‰ alcool pur în sânge la prima mostră prelevată și 1,32 g‰ la cea de-a doua, instanța militară a luat în calcul că bărbatul ar trebui să urmeze niște programe pentru adicții. Condamnarea focșăneanului a venit după ce, în august anul trecut, polițiștii au fost chemați să intervină la o tamponare, moment în care s-a constatat că unul dintre șoferi – respectiv inculpatul – avea o alcoolemie de 0,69 mg/1.
Deși inculpatul a susținut că vinovat era celălalt șofer, s-a considerat că acest lucru nu influențează ancheta. Militarul a și recunoscut că gustase alcool, respectiv trei beri de 0,5 1, după care a condus. Și, chiar dacă alcoolemia a fost considerată mare, instanța a avut în vedere și alte aspecte atunci când a decis că sentința, anume pedeapsa de 1 an și 2 luni închisoare, poate fi amânată. Însă, în continuare, Tribunalul Militar Iași a dispus să îi impună ca, „pe durata termenului de supraveghere să nu conducă autovehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere”.
„(…) obligă inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Focșani – Căminul pentru persoane vârstnice sau în cadrul Direcției Dezvoltare Servicii Publice Focșani pe o perioadă de 60 de zile. (…) impune inculpatului obligaţia de a frecventa programul de reintegrare socială Drink&Drive sau un alt program cu tematică din sfera gestionării adicțiilor nocive, derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.
(…) obligă pe inculpat la plata sumei de 720,07 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, compusă din suma de 320,07 lei – cheltuieli judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi suma de 400 lei – cheltuieli judiciare avansate de stat în cursul camerei preliminare și a judecății. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se mai arată în sentință.
Foto cu caracter ilustrativ, sursa pixabay.com