COMUNICAT DE PRESĂ:
ICRC și IFRC continuă misiunea umanitară în România, în urma Acordurilor privind statutul juridic semnate marți cu Guvernul României
București, 19 martie 2024 – Crucea Roșie Română salută acordurile privind statutul juridic semnate între Guvernul României și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), precum și cu Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). Cele două documente au fost semnate astăzi, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, unul de către Denise Duran, șeful delegației regionale ICRC și cel de-al doilea de către Christopher Rassi, șef de cabinet și director al Biroului Secretarului General al IFRC. Din partea Guvernului României, cele două acorduri au fost semnate de Luminița Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe al României.
Acordurile semnate reprezintă o recunoaștere a acțiunii umanitare întreprinse de ICRC și IFRC în România de la escaladarea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Totodată, acestea vor permite continuarea sprijinului acordat persoanelor aflate în suferință, mai ales în contextul intensificării ostilităților.
Următorul pas în consolidarea cooperării dintre autoritățile române și cele două mari organizații este promovarea și aprobarea actelor normative care să susțină acordurile privind statutul juridic semnate astăzi. ”Semnarea celor două acorduri reprezintă o dovadă elocventă a importanței colaborării între organizațiile umanitare și instituțiile guvernamentale pentru a aduce ajutor și speranță celor aflați în nevoie. Privim cu mândrie și emoție apartenența noastră la Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care își dedică fiecare resursă și efort pentru a proteja și salva viețile celor în suferință. Ne exprimăm susținerea și aprecierea continuă față de eforturile depuse de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) în îndeplinirea misiunilor lor umanitare.’’, a declarat Camelia Șucu, președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, cu ocazia semnării acordurilor.
Ministrul Afacerilor Externe al României, dna. Luminița Odobescu a declarat în cadrul ceremoniei de semnare a acordurilor: ’’Sunt deosebit de onorată să semnez astăzi în numele României acordurile cu CICR și IFRC. […] Apreciem în mod deosebit colaborarea noastră, și aici vorbesc nu numai în numele Ministerului de Externe dar și în numele Guvernului României, o colaborare esențială pentru promovarea valorilor umanitare. În acest sens, eforturile autorităților române în promovarea relației cu toate componentele Mișcării s-au concretizat în negocierea celor două acorduri pe care le-am semnat astăzi, cu ICRC și IFRC. Acordurile vor facilita activitatea organizațiilor pe teritoriul României și îndeplinirea în condiții optime a misiunilor umanitare.’’
În perioada februarie 2022-februarie 2024, Crucea Roșie Română a sprjinit 1.313.520 de cetățeni ucraineni cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate și suport psihosocial, programe de integrare socială, acoperind o gamă diversificată de necesități. Pe lângă asistența imediată, Crucea Roșie Română a dezvoltat programe pe termen mediu și lung menite să ofere suport continuu și să promoveze integrarea socială a refugiaților ucraineni. Prin generozitatea poporului român, Crucea Roșie Română a trimis în Ucraina 614 de camioane încărcate cu peste 6.300 de tone de materiale de primă necesitate aducând un răspuns rapid și eficient în fața nevoilor urgente ale comunităților afectate.
Filiala de Cruce Roșie Vrancea, în perioada februarie 2022-februarie 2024, a colectat, transportat și distribuit pe teritoriul Ucrainei, ajutoare umanitare, în valoare de 13.387.024 lei, încărcate în 266 de autovehicule în cantitate de 1250 tone pentru un număr de 73.000 de cetățeni ucrainieni, constând în alimente, produse de igienă, medicamente, materiale sanitare, îmbrăcăminte, materiale de construcții, generatoare, suport psihosocial și programe de integrare socială derulate prin Centru de zi “Acasă pentru Ucraina” și Magazinul social.
Tot în contextul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, Crucea Roșie Română a colaborat strâns cu ICRC atât în cadrul programului de restabilire a legăturilor de familie, cât și în vederea respectării principiilor dreptului umanitar internațional și a respectării emblemei de Cruce Roșie și Semilună Roșie în scopuri umanitare. Datorită Programului de asistență financiară directă pentru refugiații ucraineni din România implementat împreună cu IFRC, 100.972 de ucraineni au fost sprijiniți cu peste 26,7 milioane de euro. Asistența financiară a oferit beneficiarilor posibilitatea de a-și planifica viitorul, de a stabili priorități și de a-și asigura nevoile esențiale ale familiilor.
Ca membru al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și prin acțiunile întreprinse alături de Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Crucea Roșie Română are un rol esențial în furnizarea asistenței umanitare la nivel national dar și internațional. Cu o istorie îndelungată de implicare în activități de ajutorare și sprijinire a comunităților vulnerabile, Crucea Roșie Română este pregătită să răspundă prompt și eficient la nevoile umanitare emergente, în strânsă colaborare cu partenerii săi din cadrul Mișcării. (….)