Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Importanța calculării probabilităților și statisticilor în diferite domenii

Unul dintre rolurile practice ale matematicii în viața noastră este posibilitatea de a calcula diverse statistici și probabilități. În diverse aspecte legate de viața de zi cu zi, se poate spune că aceste medii au un rol mai degrabă informativ, de a oferi o imagine de ansamblu.

Altfel spus, daca există o anumită probabilitate calculată pentru a se întâmpla un anumit lucru, nu înseamnă că acel lucru ți se va întâmpla sau nu în mod sigur aplicând calculele în cauză. Unul dintre cele mai bune exemple este cel al jocurilor de noroc.

La unul dintre cele mai cunoscute jocuri de loterie, să presupunem că 1 din 3 lozuri este câștigător. Dacă vei cumpăra însă 3 lozuri, este însă posibil ca toate acestea să fie necâștigătoare. Dacă lipsa norocului este suportabilă, și mai neplăcută este apariția ghinionului: de exemplu, să știi că există 1 din 10.000 de cazuri de reacții adverse de un anumit fel, la un anumit medicament, iar tocmai ție să ți se întâmple, deși teoretic șansele spuneau că este extrem de puțin posibil…

Probabilitatea este acel termen matematic care definește calculul șanselor de a se întâmpla ceva versus altceva. Când aruncăm o monedă normală, există 50% șanse să cadă cu fața în jos și 50% șanse să cadă cu fața în sus – cel puțin teoretic, căci practic există și alte păreri. Dar aceste șanse pot alterna, în sensul că este posibil ca, din 10 aruncări, să presupunem că 7 vor avea un rezultat și 3 un alt rezultat, fără a exista această egalitate deplină în orice interval analizat.

Jocurile de noroc și șansele de câștig

Din păcate, a fi un bun matematician nu garantează că vei avea succes la jocuri de noroc. În gambling, tocmai de aceea se vorbește despre joc responsabil ca fiind unica opțiune de abordare echilibrată. Pur și simplu, te distrezi, fără a te concentra pe câștig, folosind un anumit buget setat pentru respectivele resurse de divertisment.

La sloturi, multe titluri au un RTP – rată de returnare către jucători – chiar și de 95%. Asta nu înseamnă însă că ai vreo garanție că vei câștiga ceva, căci mecanismul este mult mai complex. Norocul este aleatoriu, fără excepție!

Un capitol aparte este cel al jocului de poker. Deși încadrat formal la categoria jocurilor de noroc, acesta este un joc care pune accent pe abilități. A calcula probabilități și șanse poate fi de ajutor pentru jucătorii profesioniști. În funcție de situație, ai putea acționa mizând mai mult sau mai puțin pe șansă.

În poker, un jucător poate face un total de 2.598.960 de mâini distincte cu 5 cărți la dispoziție, în condițiile unui pachet clasic cu 52 de cărți (diferite). Șansa la o anumită mână este astfel incredibil de mică. Probabilitatea de a obține o pereche de cărți la poker este de 42%, în timp ce probabilitatea unei chinte de culoare este de 1 la 72.193 de mâini.

De ce vorbim atât de mult despre jocurile de noroc? Pentru că tocmai acest domeniu a stimulat nevoia de dezvoltare a teoriei probabilităților, cu multe secole în urmă. În anul 1494, Luca Paccioli a lansat lucrarea sa Summa de arithmetica, geometria, proportioni e proportionalita, care a fost primul text scris despre probabilitate. În 1550, Girolamo Cardano a publicat o altă lucrare, Liber de Ludo Aleae, discutând despre modul în care probabilitățile influențează jocurile de noroc.

Șanse și probabilități în alte domenii ale vieții personale și profesionale

Calculul șanselor poate ajuta la creionarea unor perspective realiste în multe alte domenii, pe plan personal și profesional. În viața de zi cu zi, adesea vorbim despre șanse, în mod pozitiv sau negativ.

Adesea șansele au legătură cu afecțiunile asupra stării de sănătate a oamenilor. De asemenea, calculăm statistic perspective asupra longevității în funcție de zonă geografică, dar și în funcție de stil de viață. Spre exemplu, fumatul este nociv și este demonstrat științific că afectează dramatic șansele unei vieți lungi și cu o stare bună de sănătate.

În domeniul financiar, probabilitățile sunt calculate de asemenea pe piața de capital sau în lumea criptomonedelor. Însă analiza tehnică, bazată pe statistici și probabilități pe graficele unor evoluții, nu ține locul analizei fundamentale.

Există o mulțime de factori care pot influența evoluția unor prețuri în piață, destul de greu de intuit. De exemplu, s-a constatat că până și cele mai reputate instituții și case de brokeraj pot avea opinii foarte diferite în ceea ce privește prețul petrolului chiar și pe un orizont de timp relativ scurt, de circa un an.

Sursa foto – canva.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?