Construcția Drumului expres Focșani – Brăila a trecut de etapa avizului de mediu. Joi, la Primăria Focșani, a avut loc dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului pe care îl vor avea atât lucrările de construcție cât și drumul expres. La dezbateri a fost prezent primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, participând reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Vrancea, SGA, CNAIR și cei ai firmei care a realizat studiile de specialitate. „Mă bucur că am fost gazdă, astăzi, dezbaterii publice a raportului privind impactul asupra mediului a construcției Drumului expres Focșani – Brăila. Construirea acestui drum expres este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a municipiului Focșani, a județului Vrancea, deoarece vom avea asigurată o legătură directă cu podul nou construit la Brăila”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Principalele întrebări al reprezentanților APM Vrancea au vizat modul în care va fi realizată groapa de împrumut de la Măicănești, care va avea o suprafață de peste 60 hectare. Este o preocupare a celor de la Mediu deoarece până acum nu a fost o groapă de asemenea dimensiuni la nivelul județului Vrancea. Preocuparea majoră a vizat modul în care va fi gestionată zona respectivă după finalizarea lucrărilor. Conform studiilor, terenul unde va fi groapa ar trebui readus la o stare similară cu cea inițială.
O altă problemă ridicată au fost zonele cu popândăi unde s-a făcut recomandarea ca plasele de protecție să fie cu ochiuri mai mici în partea de jos, pentru a preveni situațiile în care animalele să ajungă pe carosabil.
În prezentarea făcută joi se arată că drumul expres va începe din estul Focșaniului, pe un teren care aparține comunei Slobozia Ciorăști, unde va fi amenajat un nod rutier de mare viteză prin care va fi asigurată conexiunea cu Autostrada A7 Buzău – Focșani. Traseul drumului va urma comunele Milcov, Gologanu, Vulturu, Măicănești. Pe teritoriul județului Vrancea vor fi două noduri rutiere, la Milcov și Măicănești. Traseul drumului va avea o lungime de 73+524 km.
Calculele arată că noul drum expres va scurta timpul mediu de deplasare pe relația Focșani – Brăila, de la 1h 17 min în scenariul fără proiect, la 59 min, în scenariul cu proiect. Astfel, pentru fiecare călătorie se vor economisi 18 minute. Viteza medie de circulație va crește de la 70 km/h la 95 km/h în urma implementării proiectului. De altfel, viteza de proiectare a drumului va fi de 120 km/h.
Întregul traseu a fost împӑrţit în 3 loturi, organizate astfel: Lot 1 (Km 0+000 – Km 28+200) care începe de la Nodul Rutier Focșani la autostrada A7 (zona km 0+000) și se termină la nodul rutier Măicănești (DN23) (zona km 26+060); Lot 2 (Km 28+200 – Km 65+800) pornește de la o încărcare/descărcare temporară din/în DJ204B, DN23B prin intermediul unei intersecții giratorii (zona km 27+440) și se termină la o încărcare/descărcare temporară din/în DJ255A prin intermediul unei intersecții giratorii (zona km 65+440); Lot 3 (Km 65+800 – Km 73+524) începe de la Nodul Rutier Siliștea la DJ221C (zona km 68+260) și se termină în nodul rutier Brăila la DX Buzău-Brăila (zona km 73+524).
După etapa evaluării impactului asupra mediului urmează aprobarea indicatorilor tehnico economici și organizarea licitației pentru proiectare și execuția lucrărilor. Termenul estimat pentru realizarea investiție este de 36 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.