Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Ciolacu: Sumele rezultate după recalcularea pensiilor vor fi plătite integral; Nu vom avea impozit progresiv pe salarii în 2025

Sumele rezultate după recalcularea pensiilor vor fi plătite integral, de la 1 septembrie, fiind şi cuprinse în buget, a declarat, luni seara, prim-ministrul Marcel Ciolacu. Şeful Guvernului a fost întrebat, într-o emisiune la Antena 3, dacă în luna septembrie, sumele care vor rezulta după recalcularea pensiilor vor fi date integral sau în tranşe. „Integral, cu data de 1 septembrie. Sunt şi bugetate. S-a făcut impactul. Ce mă deranjează că întotdeauna venim din nou să discutăm despre pensii… E un drept al părinţilor, al bunicilor noştri. Ei au muncit pentru aceşti bani. Am găsit înţelegere şi Comisia (Europeană n.r.) ne-a cerut: ‘oameni buni, sunteţi la un nivel de sărăcie cel mai scăzut din Europa, arată cifrele, cifrele nu mint niciodată, faceţi ceva cu pensiile mici, lăsaţi pensiile mari în pace’. Şi am făcut un mecanism cu ministerul (Muncii n.r.), şi o felicit pe doamna ministru (Simona Bucura-Oprescu), un mecanism şi cu Banca Mondială, astfel încât pensiile mici să se mărească cel mai mult”, a răspuns premierul Marcel Ciolacu.

Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii au fost aprobate miercuri, 28 februarie, de Guvern, acestea făcând parte din proiectul asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echităţii, contributivităţii şi stabilităţii în muncă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, remis miercuri AGERPRES, unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu va scădea ca efect al noii legi. Astfel, după ce în ianuarie 2024 pensiile tuturor românilor au fost majorate cu 13,8%, în septembrie 2024 se vor plăti pensiile recalculate. Important de reţinut este faptul că este pentru prima dată când în acelaşi an au loc şi o majorare a pensiilor, şi o recalculare a acestora. „Reforma sistemului de pensii asigură sustenabilitatea şi aduce echitate pentru pensionari şi viitorii pensionari. Pentru muncă egală şi contribuţii egale, pensia va fi egală. Stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechităţilor sistemului public de pensii”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, citată în comunicat.

Ciolacu a declarat și că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii. El a răspuns astfel întrebat fiind dacă anul viitor vom avea impozit progresiv pe salarii, pornind de la afirmaţiile unui secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Alin Andrieş, care a afirmat că se fac calcule la Ministerul de Finanţe în acest sens. „Nu. Sunt unul din susţinătorii impozitului progresiv, dar impozit progresiv nu înseamnă… Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. Noi aici trebuie… De ce avem cea mai mare? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde îmi plătesc impozitul – l-am dat deoparte. Am chirii cumulat cu salariu, am altfel de…, am arende, am…, toate se adună într-un coş şi în momentul în care depăşeşti anumite sume, oriunde în lumea asta, îţi vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului. Am venituri excepţionale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureştiului cu 1.000 euro şi mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu plătesc 10%, chiar dacă îl vinzi cu 1.200, chiar dacă îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îţi vine altă impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat, faţă de cele arătate, că o impozitare progresivă pe capital este corectă şi o reformă fiscală este necesară. „Există impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital, în această logică şi corectă logică, şi cu o scădere la salariul minim la impozitarea cum este peste tot în Europa, dar şi cu o legislaţie ca românii să nu fie, o treime, plătiţi cu salariul minim. Că dacă acum Ciolacu hotărăşte cu Guvernul să scadă impozitarea la salariul minim pe economie, o să ne trezim că de la o treime suntem două treimi cu salariul minim, fiindcă este o optimizare fiscală. Deci, asta înseamnă că trebuie să facem o reformă fiscală. Această reformă fiscală nu trebuie să o facă domnul secretar de stat. Eu mă aşteptam ca dânsul să muncească, nu să facă calcule. Cu calculele sunt experţii care sunt şi de la Banca Mondială… O reformă fiscală discutată la televizor şi luată decizia, dar nu o lună, discutată şase luni. Este trecută în PNRR, în cererea de plată numărul 4, dar ea va avea efecte, dacă vreţi, părerea mea, în anul 2026”, a mai declarat Ciolacu. Şeful Executivului a punctat faptul că o schimbare a impozitării nu poate fi discutată până nu se implementează digitalizarea ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?