Spitalele regionale de urgenţă de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România şi, probabil, unele dintre cele mai avansate din Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia semnării contractelor pentru construirea celor două unităţi medicale. Precizările au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare a declanşării fazei întâi pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, eveniment desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu.
Rafila a subliniat importanţa pregătirii resursei umane, astfel încât tinerii medicii să poată lucra în aceste spitale. „Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor”, a afirmat Alexandru Rafila. (…)
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat că momentul semnării contractelor de construcţie a spitalelor regionale de la Iaşi şi Cluj pare unul „ireal”, având în vedere că de peste 15 ani politicienii au inclus în oferta lor electorală realizarea spitalelor regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. (…) „Întotdeauna când e vorba de infrastructură, mai ales în Sănătate, e un moment de mândrie. O spun fără nicio reţinere, ca prim-ministru e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale. De 15 ani de zile toţi politicienii din România, toate guvernele din România, toţi miniştrii Sănătăţii au vorbit şi au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv Spitalul regional de la Iaşi, Spitalul regional de la Cluj, Spitalul regional de la Craiova. Cred că este un moment, îi văd şi pe reprezentanţii constructorilor, un moment care pare, un pic, ireal. Şi pe domnul preşedinte de la ANDIS, pe care-l felicit pentru că împreună cu ministrul Sănătăţii au parcurs toate procedurile, cred că aţi avut şi contestaţii, şi, în sfârşit, am semnat construcţia la cele două spitale regionale, la cel de la Cluj şi la cel de la Iaşi”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a adăugat că săptămâna viitoare ar urma să se închidă şi procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Premierul a precizat că investiţia în spitalele regionale de la Cluj şi Iaşi se ridică la „aproape 7 miliarde de lei, aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinşi în PNRR”. „Termenul de execuţie este unul scurt. Avem termen de implementare la PNRR – e aici şi domnul ministru al fondurilor europene – în acest moment până în 2026. O spun şi cu mândrie, dar şi cu anumită reţinere, în sfârşit, am găsit înţelegere şi am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune de 15 ani de zile. Acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ceea ce priveşte celebrele spitale regionale şi normal că am mândria că Guvernul condus de mine, întreaga echipă, şi domnul secretar general şi domnul ministru, am reuşit până la urmă să finalizăm procedurile, urmând ca constructorii să finalizeze construcţia propriu-zisă şi utilarea acestor spitale regionale”, a declarat Marcel Ciolacu.
Într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va reprezenta un punct de referinţă în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi şi 20 de săli de operaţie. (…) Conform comunicatului, Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va fi o instituţie medicală de importanţă majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi şi o gamă variată de facilităţi şi servicii. (…)