Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a semnat joi Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăţilor directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanţate din FEGA prin intervenţiile din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027. Conform unui comunicat al MADR, Ordinul creează cadrul normativ pentru stabilirea cuantumului plăţilor în cazul intervenţiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, având în vedere definitivarea de către Agenţia de plăţi şi Intervenţie în Agricultură a etapelor administrative şi procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată.
Intervenţiile vizate de prezentul ordin sunt: PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale), PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti, PD-25 – Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.
Cuantumurile per ha sunt de 73 euro pentru Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, 98,8 euro pentru Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale), 102,6 euro pentru Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti şi 0,1796 euro pentru Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.
„Aprobarea ordinului s-a impus întrucât termenul de finalizare pentru efectuarea tuturor plăţilor directe din cadrul FEGA este luna iunie 2024, cu încadrarea în cuantumurile maxime planificate în PS PAC 2023-2027, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăţilor către beneficiari în perioada imediat următoare. Facem precizarea că de prevederile acestui ordin vor beneficia peste 70.700 fermieri”, se menţionează în comunicat.