O femeie din Vrancea a reușit să își aducă fata minoră în „sânul familiei”, după ce adolescenta fusese luată în plasament de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vrancea. Aceasta în condițiile în care mama a fost condamnată în urmă cu mai mulți ani pentru trafic de persoane, motiv pentru care numele său apare în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatere a unor persoane sau asupra minorilor. Însă, în instanță, femeia a convins că este serioasă, se ocupă în prezent cu activități licite, având chiar și o firmă de curățenie deschisă în străinătate.
Fiica în vârstă de 16 ani îi fusese luată temporar de DGASPC Vrancea în vara anului trecut, după ce și anterior beneficiase de plasament în regim de urgență. Și, chiar dacă s-a susținut că din cazierul mamei rezulta faptul că aceasta are probitate morală îndoielnică, comportamentul copilei, care pleca des de acasă, era de fapt motivul instituirii măsurii de protecție specială. Iar în iulie 2023, DGASPC Vrancea primea un telefon de la instituția similară din Constanța, după ce adolescenta fusese găsită pe litoral în compania unui alt minor, de 17 ani, în zona unui hotel, dormind pe o bancă. Fata explicase că plecase de acasă pentru a-și aniversa ziua de naștere la mare și pentru a petrece timp alături de iubitul ei, că a încercat să muncească pe litoral, dar că nu reușise.
La o lună după ce fusese luată în grija DGASPC Vrancea, mama acesteia a solicitat tribunalului reintegrarea în familie, fata fiind de acord să se întoarcă acasă. Iar din ancheta socială efectuată într-o comună din apropiere de Focșani, acasă la bunica maternă, unde urma să se întoarcă fata, a rezultat că sunt condiții mai mult decât decente pentru creșterea unui copil. Mai mult, din declaratia de impozit a rezultat că mama are un venit net lunar de 800 lire, în urma activității prestate ca administrator la firma sa de curățenie, femeia promițând că se va stabili definitiv în țară pentru a se putea ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea fiicei sale.
De aceea și raportul Serviciului de Asistență Socială din comună i-a fost unul favorabil. „Ascultată fiind de instanţă, minora a solicitat să se întoarcă în familie, arătând că a plecat de acasă pentru că nu se înţelegea bine cu mama sa, care nu o punea pe primul plan şi care îi vorbea într-un mod deranjant, o pedepsea pentru că pleca cu băieţii şi stătea până târziu. Instanţa a observat că în speţă este vorba despre un copil de 15 ani foarte voluntar, dar care adoptă un comportament nepotrivit şi contrar solicitărilor familiei şi societăţii, deşi mama sa manifestă mult interes în ceea ce o priveşte.
(…) Chiar dacă mama a înregistrat un eşec în educarea acestui copil cu personalitate puternică, s-a arătat dispusă ca pe viitor să apeleze la servicii specializate pentru a putea îmbunătăţi relaţia sa şi cooperarea cu copilul şi de a educa minora până la un nivel acceptabil, bizuindu-se, de asemenea, şi pe promisiunea minorei că această experienţă i-a fost un exemplu. (…) Dubiile direcţiei de protecţie în ceea ce privește calitatea morală a mamei nu sunt justificate, având în vedere faptul că o perioadă de 15 ani mamei nu i s-au mai adus alte acuzaţii de natura celor pentru care a fost condamnată, iar cu privire la copilul său nu a existat nicio îndoială că ar fi avut un comportament corespunzător”, a reținut instanța în motivare, potrivit rejust.ro.
Urmarea a fost admiterea cererii formulate de mamă, dispunându-se „încetarea măsurii de protecţie a plasamentului in cadrul Serviciului Management de Caz pentru Protecție de Tip Rezidențial aparținand DGASPC Vrancea dispusă prin Sentința Civilă (…) a Tribunalului Vrancea, cu privire la minora (…), având-o ca mamă pe (…) şi filiaţia faţă de tată nestabilită şi reintegrarea copilului în familia naturală a mamei, cu reluarea drepturilor şi obligaţiilor părinteşti”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: alexeyzhilkin – https://www.freepik.com/