Guvernul a aprobat, joi, un pachet de sprijin pentru fermieri şi pentru sectorul agricol, constând în schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”, precum şi în decontarea a jumătate din cheltuielile cu energia electrică pentru irigaţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. „A fost aprobat un pachet de măsuri pentru susţinerea fermierilor şi sectorului agricol cu două noi soluţii care vin în sprijinul celor din domeniu. La propunerea Ministerului Agriculturii, Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”, un program despre sprijinirea accesului la finanţare a întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare. Valoarea totală a ajutorului de stat acordat este de aproximativ 164 de milioane de euro. Ajutorul de stat se acordă sub formă de grant care acoperă componenta de dobândă a creditelor, reprezentând partea de ROBOR la trei luni, luată ca referinţă când se acordă un astfel de credit, acordată pe un interval de maximum 60 de luni, adică de cinci ani”, a precizat Constantin, după şedinţa Executivului.
El a menţionat că a doua modalitate de sprijin pentru agricultori decisă joi de către Executiv constă în decontarea a jumătate din cheltuielile cu energia electrică pentru irigaţii. „Şi această măsură se adresează fermierilor beneficiari ai infrastructurii secundare de irigaţii şi a sistemelor locale de irigaţii. Prin aprobarea acestei hotărâri de guvern s-a stabilit modalitatea de decontare a cheltuielilor în cotă de până la 50% pentru consumul de energie electrică necesară funcţionării echipamentelor pentru irigaţie, iar aceste fonduri se suportă de la bugetul de stat. (…)”, a explicat Mihai Constantin. El a mai anunţat că România va beneficia de 34 de milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, ca sprijin pentru pagubele suferite în urma secetei din 2022. (…)
„Continuăm să adoptăm soluţiile convenite cu fermierii luna trecută. Aprobăm astăzi ‘Creditul fermierului’, oferind acces mai facil agricultorilor la finanţări vitale. Alocăm aproape 165 de milioane euro şi acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăşi 1,95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 euro pe cinci ani. De asemenea, aprobăm o măsură prin care ajutăm fermierii ce folosesc sistemul de irigaţii. Achităm şi în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole”, a precizat premierul PSD Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.