Proiectul jurnalistic marca Monitorul de Vrancea – #podcast de #Vrancea – continuă cu episodul 18, invitat fiind profesorul de fizică Tiberiu Dima, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Ion Basgan” din Focșani.
Fiu al reputatului profesor de limba și literatura română, Petrache Dima, fost director al Liceului Unirea și coordonator al renumitei publicații din cadrul liceului -„Revista noastră”, profesorul Tiberiu Dima are amintiri frumoase, dar și dureroase despre tatăl său, ales primar în zilele ce au urmat Revoluției din decembrie 1989, dar care a renunțat la funcție după aproximativ o lună. Noua lume care se năștea în acea perioadă nu a fost prietenoasă cu profesorul Petrache Dima, care a plecat de la Liceul Unirea și a predat în ultimii doi ani de viață la Liceul Economic, unde i-a fost profesor și Violetei Ciobotaru-Balion, redactor-șef la Monitorul de Vrancea.
La rândul său, profesorul Tiberiu Dima a predat în primii ani de după absolvirea facultății la Liceul Unirea, dar a plecat tot în 1990, a predat apoi pentru scurt la Liceul Economic pentru ca ulterior întreaga sa carieră didactică să se desfășoare la Școala Gimnazială „Ion Basgan” din Focșani, unde a fost foarte mulți ani director plin, pentru ca în ultima perioadă să fie director-adjunct.
Crede că manelismul a ajuns și în rândul elevilor, care, deși sunt isteți, sunt influențați de „acest flagel” pentru care totul „este o bășcălie”. Celor care nu vor să intre în „acest val” le spune să nu fie stingheri, pentru că își vor găsi drumul bun în viață.
Este pasionat de fotografie și de baschet. Își dorește să organizeze o expoziție cu fotografiile sale și să câștige campionatul cu elevii de la Școala Basgan.
De-a lungul timpului nu s-a sfiit să critice diferite politici guvernamentale, de la procentul din PIB alocat Educației până la structura anului școlar sau felul în care este susținut examenul de Titularizare. A inițiat o petiție intitulată „Solidaritate între conducători și cetățeni”, prin care cerea ca cei care ajung în funcții înalte din statul român să se trateze în spitale din România, iar copiii lor să învețe în școlile din România, astfel încât politicienii să fie interesați de dezvoltarea învățământului și a sistemului sanitar.
În ceea ce privește obligația profesorului de a completa o declarație pe proprie răspundere conform căreia nu dă meditații contra-cost elevilor de la clasă, consideră că s-a ajuns în această situație pentru că unele cadre didactice au condiționat notele de la clasă de venirea elevilor la pregătire, fapt reclamat de părinți.
Îi sfătuiește pe elevii de clasa a VIII-a să nu se panicheze din cauza examenului de Evaluare Națională și spune că este mai îngăduitor cu ei, pentru că, fără să fie vina lor, trebuie să insiste cu învățatul la „obiectele prințesă” – Limba Română și Matematică.
A fost simpatizant PNL, dar nu a candidat la nicio funcție, pentru că nu a reușit să treacă printr-un anumit… filtru. Spune că nu a renunțat la implicarea politică din comoditate sau lașitate, ci…. dar aflați totul, desigur, în podcast.
Nu uitați să vă abonați, să apăsați butonul de like, dacă vă place podcastul, și clopoțelul pentru a primi notificări de fiecare dată când avem un videoclip nou.
De asemenea, vă invităm să comentați, pentru că opiniile dumneavoastră sunt foarte importante pentru noi, ca și sugestiile pentru viitori invitați.
Site-ul nostru vă stă la dispoziție pentru cele mai importante știri – https://www.monitoruldevrancea.ro/
Ne găsiți și pe:
FACEBOOK- https://www.facebook.com/MonitoruldeVrancea
INSTAGRAM – https://www.instagram.com/monitoruldevrancea/
TIK TOK – https://www.tiktok.com/@monitoruldevrancea?_t=8fecutLXyeP&_r=1
#podcastdeVrancea este o invitație la dialog cu oameni din toate domeniile de activitate, din toate sferele sociale, despre subiecte variate și interesante
#podcastdeVrancea înseamnă o conversație relaxată, pe care s-o asculți oricând și care să te aducă mai aproape de oamenii din acest județ