Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: Focșaniul a marcat ieri împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Câteva sute de vrânceni au participat ieri la manifestările dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările care au avut loc în Piața Unirii din Focșani, cu începere de la ora 16.00, au fost prezenți președintele Senatului, Nicolae Ciucă, Alexandru Mihai Ghigiu, șef al cancelariei prim-ministrului, cu rang de ministru, Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, parlamentari, primari ai localităților vrâncene.

Evenimentele de la Focșani au început cu onorul militar acordat președintelui Senatului Nicolae Ciucă, oficialitatea cu cel mai înalt rang din statul roman prezentă la manifestări, și a continuat cu salutul Drapelului de Luptă. A urmat intonarea imnului național de către soprana Melania Stroia, acompaniată de fanfara Garnizoanei Focșani. A urmat un moment artistic de evocare istorică ”Focșani, Oraș al Unirii”. După acest moment a avut loc defilarea detașamentului de onoare. După defilare, artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” i-au invitat pe focșăneni să se prindă în Hora Unirii.

La ora 19.30 a avut loc retragerea cu torțe realizată de detașamente ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice ”Al. I. Cuza”, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, acompaniați de muzica militară a Brigăzii 282 Blindată ”Unirea Principatelor”.

 Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a precizat că Unirea Principatelor Române este o „piatră de hotar în istoria modernă a României”:

„Zi sfântă a poporului român, 24 ianuarie este pentru istoria noastră, cel mai important pas către unirea teritorială și mai apoi către România de azi. În inimile noastre, unirea Moldovei cu Țara Românească rămâne una dintre cele mai frumoase lecții de patriotism și simțire românească primite de la strămoșii noștri. Dorită timp de generații, Unirea Principatelor Române a fost încununarea unui ideal neatins de-a lungul multor ani grei și al unui efort necontenit al înaintașilor noștri care la 24 ianuarie 1859 au spus DA Unirii oamenilor, a tuturor românilor.

 Astăzi, 165 de ani mai târziu, ne înclinăm cu multă recunoștință în fața hotărârii lor, care a schimbat pentru totdeauna destinul unei națiuni. Să păstrăm și să prețuim această moștenire pentru că în ea stau puterea și identitatea noastră. Pentru a fi puternici și respectați, trebuie în primul rând să fim uniți, spiritual și teritorial. Doar unită, România își va păstra locul ei binemeritat, câștigat cu sânge și sacrificii, în marea construcție europeană și cea trans-atlantică.

Focșaniul a fost martor al împlinirii visului național, iar amintirea clipelor istorice ale Unirii Principatelor Române se păstrează vie în inimile noastre. Astăzi, onorăm cu respect și admirație dedicarea, spiritul patriotic și sacrificiile celor ce au contribuit la unirea poporului nostru drag.

Dragi vrânceni, dragi români de pretutindeni, cu toții suntem părtași la această poveste extraordinară, cu 165 de ani de unire nu doar teritorială, ci mai ales de unire frățească, spirituală și sufletească a românilor, pe care cu mândrie, responsabilitate și determinare pe care trebuie să o transmitem generațiilor viitoare!

La mulți ani vrânceni! La mulți ani românilor de pretutindeni!”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a afirmat în discursul susţinut în Piaţa Unirii că trebuie menținut traseul democratic al țării și a reafirmat că România își îndeplinește destinul istoric fiind parte a lumii occidentale libere. „Ne regăsim aici pentru a sărbători împreună 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. De aceea, cine înţelege cu adevărat istoria unui popor înţelege ce are de făcut în continuare. Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea României Mari de la 1918 şi Revoluţia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric înseamnă România occidentală, România europeană, România suverană şi independentă. (…) În faţa crizelor, prioritatea noastră a fost să asigure stabilitatea ţării, nu să accentuăm conflictele din societate. Ştiu că mulţi români sunt nemulţumiţi şi trebuie să vorbim deschis despre aceste nemulţumiri. Ştiu că mulţi oameni sunt dezamăgiţi şi aşteaptă mai mult de la clasa politică. Vor să vadă soluţii pentru preţurile în creştere. Vor să vadă soluţii pentru venituri mai mari. Vor să vadă soluţii pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructură. Vor să vadă soluţii pentru o fiscalitate echitabilă, pentru şcoli mai bune şi spitale mai performante. Pentru oameni, contează cum trăiesc zi cu zi. Pentru oameni, contează cum sunt trataţi de instituţiile statului atunci când au nevoie de ele. Pentru oameni, contează ce facem în mod concret pentru a avea o viaţa mai bună în comunitatea lor“, a spus Nicolae Ciucă. Acesta a subliniat că „drumul pe care mergem astăzi, deşi este greu, este cel corect“.

  Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a spus în discursul său că Unirea Principatelor Române a fost realizată cu multe provocări, dezamăgiri și neajunsuri. „Focșani înseamnă unire și acum 165 de ani tot români de-ai noștri, străbunii noștri, s-au gândit că doar împreună pot face mai bine pentru cei care vor veni. Iată că noi suntem acei care am venit după ei și cred că trebuie să respectăm ceea ce au făcut ei acum 165 de ani. Să nu credeți că s-au unit așa într-o horă mare și au zis de azi avem unirea Principatelor. Au fost multe obstacole, au fost multe provocări, dezamăgiri, neajunsuri dar bucuria supremă s-a transformat în ceea ce astăzi noi sărbătorim, Unirea Principatelor Române. De aceea vă îndemn pe toți să acordăm mai mult respect României. Să ne gândim cu toții că oriunde am fi, când ne întoarcem acasă venim în România“, a afirmat președintele Cătălin Toma.

Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a afirmat că trebuie să păstrăm neștirbită moștenirea teritorială, culturală și spiriutuală pe care ne-au încredințat-o înaintașii noștri. „Toate aceste valori pentru care românii au luptat s-au obținut cu jertfă, cu hotărâre. Actul de la 1859 a fost un act de voință al poporului român. Iar noi cei de azi suntem chemați să îi mulțumim lui Dumnezeu că acest popor, deseori încercat, răstignit, dar tot de atâtea ori înviat din suferințele prin care a trecut, a biruit. Este motivul pentru care acum în Piața Unirii ne-am adunat pentru a fi evocat momentul ca atare, personalitățile care au înfăptuit unirea de la 1859, dar în același timp pentru a conștientiza îndatoririle ce ne revin nouă, celor de astăzi. Trebuie să păstrăm neștirbită moștenirea teritorială, culturală și spiriutuală pe care ne-au încredințat-o înaintașii noștri“, a spus Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian. 

Mesajul premierului Marcel Ciolacu a fost citit de Alexandru Mihai Ghigiu, șef al cancelariei prim-ministrului, care a transmis că 2024 este un an extrem de dificil cu patru rânduri de alegeri, iar în calitate de prim-ministru, responsabilitatea sa este de a nu pune în pericol dezvoltarea ţării, indiferent de costurile electorale. „Dragi români, în urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii şi-au unit eforturile şi au pus bazele României ca stat naţional, unitar şi democratic. Şi atunci, mulţi s-au opus. Şi din afara ţării, dar şi din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca românii să nu fie uniţi. Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte şi să crească la adevăratul său potenţial! În primul rând, Unirea – pe care marele Cuza a dorit-o – devine realitate prin Autostrada Moldovei. Unirea economică efectivă a Moldovei cu restul ţării va conduce, în sfârşit, la dezvoltarea rapidă a zonei, prin creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă, mai bine plătite. 2024 este un an extrem de dificil, cu patru rânduri de alegeri. Însă, ca prim-ministru, responsabilitatea mea este de a nu pune în pericol dezvoltarea ţării. Indiferent de costurile electorale! În acelaşi timp, sunt convins că, prin dialog, vom găsi rezolvări la tot ce nu merge bine. Pentru că şi eu, ca şi dumneavoastră, îmi doresc ca România să crească şi să se dezvolte. Doar uniţi putem construi o Românie echitabilă! Şi sunt sigur că, doar aşa, vom depăşi toate provocările acestui an! Aşa să ne ajute Dumnezeu!“, se arată în mesajul premierului Ciolacu.

 

       

Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, le-a cerut celor prezenți la manifestări să țină un moment de reculegere în memoria maratonistului Ilie Roșu, originar din Adjud și inițiatorul „Maratonului Unirii“, care a decedat în timp ce alerga chiar la acest maraton. Colonelul ( r.) Ilie Roșu (64 ani) alerga la cel de-al 293-lea maraton din impresionanta sa carieră. Sportivul a făcut stop cardiac în timp ce alerga pe strada Unirea Principatelor în cadrul celei de-a opta ediții a Maratonului Unirii alături de 14 colegi.

          Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a declarat că Unirea Principatelor Române înfăptuită aici, la Focșani, este începutul constituirii statului român modern. Acesta a arătat că, dincolo de festivismul momentului, Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească a reprezentat un amplu proces, la baza căruia a stat puternica apropiere culturală şi economică dintre cele două ţări. „Știm cu toții că dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor nu a dus imediat la o unire deplină a celor două principate, dar acesta a fost începutul. După 24 ianuarie 1859 aveam un stat cu două adunări elective și două guverne, dar și cu instituţii comune: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de la Focşani. Practic, putem spune că adevărata Unire de aici a plecat și tot ce s-a făcut la Focșani și apoi în întreaga țară a deschis drumul modernizării României și al formării statului naţional român modern. Un stat consolidat cu și prin reformele realizate în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Iniţiativele sale au dat roade și într-un timp foarte scurt în tânărul stat au fost create instituţii fundamentale în paralel cu reforma agriculturii, învăţământului, sistemului fiscal și a armatei. Toate acestea au lansat în mod iremediabil România modernă în contextul politic european, care ne aducem aminte cât de agitat era la jumătatea secolului al XIX-lea. Nu că azi ar fi unul liniștit. Dimpotrivă. Iar dacă atunci vorbeam de o Europă după Războiul din Crimeea, astăzi Europa este puternic afectată de un conflict tot din aceeași zonă, dintre Rusia și Ucraina. Din fericire pentru românii de atunci, Războiul din Crimeea a dus la un context european favorabil realizării unirii lor. Astăzi, România este membru cu drepturi depline în UE și NATO și o voce ce se face ascultată la nivel european“, a afirmat primarul Cristi Misăilă.

Edilul șef al Orașului Unirii a mai arătat că este indicat să învăţăm din ceea ce a fost în 1859 și trebuie să luăm aminte la exemplul celor care atunci au lăsat deoparte toate neînţelegerile şi disensiunile dintre ei și partidele lor şi au ales acelaşi domnitor, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza. „Trebuie să apreciem și să ținem cont de faptul că liderii politici de odinioară, indiferent de culoarea lor politică, au ştiut să pună interesele României înaintea intereselor politice personale. Și astfel, Țara și Poporul au câștigat Unirea și Libertatea. Astăzi, ca şi în 1859, şansele pe care le are România sunt imense. Ca şi atunci, românii îşi doresc să fie o naţiune puternică și liberă într-o țară puternică. Ori ceea ce astăzi este România oferă în primul rând garanția securității și apoi garanția că fiecare cetățean din țara noastră este un cetățean european cu drepturi precum oricare alt cetățean din UE. Și aici vreau să salut reușita Guvernului României care a reușit să obțină intrarea în spațiul Schengen aerian și maritim a României începând cu martie 2024. Și sunt sigur că în cursul acestui an vom reuși să obținem acordul Schengen și rutier, astfel încât niciun român să nu mai fie nevoit să stea la cozi kilometrice la intrare sau la ieșirea din țară. Kogălniceanu a spus la un moment dat domnitorului Cuza: „Măria Ta, fă ca legea să fie puternică. Fă ca legea să fie tare.” Şi iată, dragii mei, cum astăzi, în zi de mare sărbătoare pentru ţara noastră, dar în mod deosebit pentru noi, focșănenii, revenim la spusele lui Kogălniceanu. Dacă vrem o țară puternică, trebuie să fim conștienți că legea trebuie să fie puternică. Mai mult decât atât, așa cum s-a întâmplat mereu de-a lungul timpului, sacrificiile românilor au fost cele care au ajutat sistemul administrativ şi economic ca să se reformeze. Nu este deloc uşor, dar dacă forţa şi unitatea noastră au făcut ca acest popor să reziste în fața greutăților istoriei, am încredere în cei de-un neam cu mine și sunt sigur că ÎMPREUNĂ vom avea înţelepciunea să ducem la bun sfârşit tot ce ne-am propus să facem, în plan local, județean și național. Scumpii mei, avem datoria să ne păstrăm tradiţiile și nu avem voie să ne dezamăgim strămoşii. Prin muncă și mai ales prin UNITATE sunt sigur că vom reuși să facem din România țara pe care o vrem și din Focșani orașul pe care îl visăm cu toții, pentru că românii și focșănenii merită tot ceea ce este mai bun. Trăiască unitatea poporului român! Traiască România! Traiască Vrancea! Traiască Focșani! La Mulți Ani și aşa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?