Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu” din Focșani, alături de Consiliul Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani au organizat ieri, la Muzeul Vrancei (fostul Palat de Justiție), Simpozionul internațional „Uniți prin Istorie! Spațiul românesc la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române”, cu tema „Românii şi Războiul din Ucraina: Unitate, Solidaritate, Integrare Europeană“. La eveniment au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel Mare, primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei,
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a afirmat în discursul său că la 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, țara noastră a reușit să realizeze lucruri care la acea vreme nu erau posibile. România este stat național unitar, membră a NATO și Uniunii Europene. „Vrancea, Focșani au dublă semnificație pentru că de aici a pornit Unirea Principatelor Române. Unirea unor oameni care au crezut în acest ideal, că un stat puternic poate fi realizat doar cu oameni uniți. Și unde se putea întâmpla decât la Focșani. De aceea cred că această unire ar trebui să ne dea de gândit și să ne întrebăm ce este România la 165 de ani de la Unirea Principatelor. România este un stat membru NATO, România este membră a Uniunii Europene, România este un stat care la momentul acesta beneficiază de foarte multe resurse pentru a se dezvolta. România este casa noastră și haideți să o apreciem așa cum trebuie, pentru că România este plină de oameni inimoși, harnici și gospodari“, a declarat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.
Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a salutat organizarea unor manifestări culturale precum acest simpozion dar a precizat că astfel de manifestări culturale ar trebui organizate cât mai des și nu doar cu ocazia unor evenimente cum este Unirea Principatelor Române. „Unirea de la 1859 a fost un act de voință al românilor pe care Dumnezeu i-a ocrotit de-a lungul veacurilor. Nimic nu au câștigat românii fără luptă, dar în luptele pe care le-au purtat au avut credință în Dumnezeu“, a afirmat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă, le-a urat tuturor bun venit în Orașul Unirii și a precizat că este o mare bucurie „să dăm mână cu mână“ români din toate provinciile istorice din Cernăuți, din Tiraspol, din Chișinău, de la Iași și București. „Pentru mine bucuria este și mai mare deoarece îmi revăd prietenii dragi din Republica Moldova dar și pe cei din zonele greu încercate de agresiunea rusească din ultimii ani, din Odessa, Ismail și Cernăuți. Tuturor vă mulțumesc pentru că sunteți prezenți la Focșani! Nu în ultimul rând îi salut pe oaspeții din România care au onorat invitația Liceului de Artă „Gh. Tattarescu” pentru acest simpozion care are o temă cât se poate de actuală, „Românii şi Războiul din Ucraina: Unitate, Solidaritate, Integrare Europeană”. Iată că, la 165 de ani de la aniversarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, trăim un alt moment istoric. Luna trecută, în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea procedurilor de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucraina. Așadar, Uniunea Europeană a spus „Da” pentru un viitor european vecinilor noștri din Moldova și Ucrainei“, a afirmat primarul Cristi Misăilă.
Edilul șef din Orașul Unirii a precizat că are speranța că parcursul european al Moldovei și Ucrainei și aderarea la valorile fundamentale europene nu vor fi deviat de ingerințele celor care au alte interese și pe care îi vedem atât de activi în campanii de dezinformare și manipulare. „Sunt convins că beneficiind de sprijinul financiar și tehnic din partea Uniunii Europene, frații noștri din Moldova și Ucraina vor simți mai repede avantajele integrării europene. Însă până atunci, noi, Primăria Municipiul Focșani am făcut primi pași pentru dezvoltarea colaborării cu administrații locale din Republica Moldova și Ucraina. În urmă cu doi ani am semnat Acordul de Înfrățire cu orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova și, în același timp, am început demersurile pentru realizarea unui Acord de Înfrățire cu orașul Cernăuți din Ucraina. Anul trecut am lansat public, chiar de Ziua Națională a României, intenția de înfrățire a celor două orașe iar în această lună, o delegație a Municipiului Focșani s-a întâlnit și a avut primele discuții oficiale cu primarul orașului Cernăuți, domnul Roman Klichuk și cu reprezentanții administrației locale. Am convingerea că toți cei din această sală, și în special doamnele și domnii consilieri locali din Consiliul Local Focșani, susțin acest demers! Sunt convins că dezvoltarea unor proiecte comune în domenii precum educația, cultura, servicii medicale dar și cooperarea economică vor ajuta la consolidarea relațiilor nu doar între orașele Cernăuți și Focșani, dar și între Ucraina și România. Ne dorim ca primul proiect pe care să îl realizăm împreună să fie pe 15 iunie 2024, când se vor împlini 135 de ani de la trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu. Cu această ocazie ne propunem să organizăm la Cernăuți un concert tradițional cu artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” și actorii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” din Municipiul Focșani. Dar legăturile cu frații noștri din Republica Moldova și Cernăuți sunt mult mai vechi și mai trainice și pe această cale aș vrea să mulțumesc tuturor focșănenilor care, de-a lungul timpului ai derulat proiecte educaționale sau sociale la Cernăuți și Chișinău. Pe această cale doresc să mulțumesc și să felicit conducerea Liceului de Arte „Gh. Tattarescu” pentru lungul șir de acțiuni de cooperare cu românii din Cernăuți, Tiraspol și, în special, pentru organizarea acestei dezbateri care este deja la cea de-a doua ediție. Vă mulțumesc tuturor și am speranța că la sfârșitul zilei ne vom prinde cu toții în Hora noastră românească! Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă.
Lucrările au fost moderate de profesorul universitar dr. Octavian Țîcu din Republica Moldova. La simpozion au mai luat cuvântul: prof. universitar Artur Tuluş, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, Galaţi, Anatol Popescu – președintele fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odessa, Ucraina, Eugen Pătraș – vicepreședintele Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuţi, Ucraina, avocat Olga Kolesnicenko, activist civic din raionului Ismail, Ucraina, Nonna Milhălcean – director Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri – CRAT Bălţi, Republica Moldova, Alexandru Zubco – reprezentatul Avocatului Poporului – Chişinău, Republica Moldova, profesor universitar dr. Carol Căpiță de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Bucureşti, Violeta Tolosteneo, șef Direcție Învățământ Dubăsari, Transnistria- Republica Moldova, muzeograf Rodica Ion – curatorul Casei memoriale „Gheorghe Tattarescu” București, Adrian Majuru – directorul Muzeului Municipiului București, conferențiar universitar dr. Ionuț Nistor de la Facultatea de Istorie – Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.