Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Să mori ”Din dragoste pentru România și istoria ei”. Ilie Roșu, „colonelul maratonist” – o grandioasă ieșire din scena vieții

 

  • ”Avem lângă noi alți 3 sportivi veniți din judetul Bistrița Năsăud, în vârstă de 14 ani și alți 10 din Focșani, cam de aceeași vârstă. Lor trebuie să le predăm ștafeta”!

          Maratonistul colonel (r) Ilie Roșu a început ieri, 24 Ianuarie 2024, maratonul 293 din îndelungata sa carieră de alergător purtând Drapelul României, steagul Uniunii Europene, steagul dacilor. Plecase cu colegii săi de alergare în Maratonul Unirii. La câteva minute de la start, pe strada Unirii Principatelor, inima a refuzat să mai bată. Și inițiatorul ciclului de maratoane ”Din dragoste pentru România și istoria ei” a intrat în istorie murind chiar din dragoste pentru România și istoria ei pe care a onorat-o în mod magistral, inclusiv în maratoanele Unirii, de la 24 Ianuarie. Pentru 2024 își stabilise programul: ”voi ataca de două ori cifra 300: la jumătatea anului – maratonul 300 din carieră iar de Ziua Națională a României – maratonul 300 cu drapelul României”, așa cum a scris într-o postare pe facebook. S-a oprit la maratonul 293, în plină cursă. Istoria României, pentru care a ars ca militar al Armatei Române, ca și în cele 292 și ceva de maratoane, l-a chemat la ea. Probabil că marele regizor al vieții și al morții îi programase o grandioasă ieșire din scenă. O ieșire din scenă așa cum probabil Ilie Roșu și-ar fi dorit-o.

Am scris de multe ori despre Ilie Roșu și maratoanele sale. Îmi trimitea informațiile la cald, așa cum, probabil, ar fi făcut-o și după maratonul pe care îl începuse ieri, în Piața Unirii din Focșani, pentru marcarea unui moment fundamental în istoria României. Pentru că nu voi mai primi de la maratonistul colonel în rezervă informații depre eveniment, voi reține pentru istoria clipei, care este ziarul, în cazul meu, Monitorul de Vrancea, ultima sa postare pe facebook, premonitorie parcă: ”Maratonul Unirii de la Focșani este o probă a curajului, a respectului pentru istorie și pentru tradiții. 11 maratoniști vor transmite mesajul de dragoste pentru România. Marea lor majoritate sunt atleți veterani afiliați la Federația Română de Atletism, care au obținut în cariera lor numeroase titluri de campion național. Trei dintre participanți au vârsta peste 70 de ani, iar alți trei au peste 60 de ani. Cinci dintre participanți au alergat în cariera lor peste 100 de maratoane, doi dintrei ei peste 200 de maratoane, iar unul peste 300 de maratoane. Este foarte greu să aduni la o singură cursă un număr atât de mare de sportivi cu un asemenea palmares. De ce ne strângem? Simplu. Avem lângă noi alți 3 sportivi veniți din județul Bistrița Năsăud, în vârstă de 14 ani și alți 10 din Focșani, cam de aceeași vârstă. Lor trebuie să le predăm ștafeta. Nu suntem mulți. Dar, mai în glumă, mai în serios, facem cât o divizie de tancuri. De aceea ne strângem în fiecare an în acest loc încărcat de istorie, să ne cinstim eroii și să ne apărăm prin sport tradițiile”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?