NU VĂ URCAȚI LA VOLAN DACĂ AȚI CONSUMAT SUBSTANȚE PSIHOACTIVE ȘI/SAU BĂUTURI ALCOOLICE!
Şi în acest weekend, poliţiştii din cadrul IPJ Vrancea desfăşoară acțiuni de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool şi droguri.
Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
-nu deținea permis de conducere;
-deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
-a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
-a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Joi, 18 ianuarie, ora 09:28, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani au oprit în trafic, pe Bulevardul București din localitate, un autoturism condus de un bărbat de 32 de ani, din municipiul Focșani.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Tot joi, 18 ianuarie, la ora 21:47, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Nănești au oprit în trafic, pe Drumul Național 23, în comuna Vulturu, un autoturism condus de un bărbat, de 37 de ani, din localitate, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Ieri, 19 ianuarie a.c., ora 16.20, polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe Drumul Național 2 E85 – Călimănești, în care a fost implicat un autoturism.
Conducătorul auto, un bărbat de 42 de ani, din județul Galați, a pierdut controlul autoturismului, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un podeț din beton, fiind rănit ușor.
Bărbatul a fost testat cu aparatul din dotare, în vederea stabilirii indiciilor cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Astfel, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
N.R. Detalii aici: Bărbat rănit după ce s-a răsturnat cu mașina, la Călimănești
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana urmând a fi condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor interzise.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi *SUB NICIO FORMĂ* la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!
Biroul de presă al IPJ Vrancea
foto: Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea