Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Centrale fotovoltaice în Adjud: pentru primărie, iluminat public și zonele limitrofe

Municipiul Adjud va avea centrale fotovoltaice pentru mai multe puncte de consum, în cadrul unui proiect pentru care s-a urmărit obținerea de fonduri prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. De altfel, există și o hotărâre adoptată în Consiliul Local Adjud pentru aprobarea investiției, respectiv a proiectului ,,Înființare centrale fotovoltaice pentru consum propriu în cadrul UAT Municipiul Adjud, județul Vrancea”. Contractul în sine a fost defalcat în 4 loturi: primărie, iluminat public T. Vladimirescu, iluminat public Salcâmilor și zone limitrofe, fiind încredințat, pentru suma totală de 4.914.275,78 lei.

După cum se explica în documentație, din analiza efectuată, numai în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2021 s-a consumat în perimetrul avut în vedere „o cantitate de 766,31 MWh energie electrică. (…) Astfel, în urma calculului, pentru perioada de analiză (anul 2021) s-a obținut o cantitate de gaze cu efect de seră, în perimetrul analizat, de 252,88 tCO2”, intenția fiind „de a produce la locurile de consum prezentate mai sus cât mai mult din energia consumată”. Acestea fiind stabilite, conform lotului 1, urmează a fi amplasate centrale electrice fotovoltaice la sediul primăriei, sediul SPCLEP, sediul Administraţia Pieţei, sediul Iluminat Public Obor, plus la un alt sediu, cu punct de aprindere Piață.

Lotul 2 este cel aferent centralelor electrice fotovoltaice pentru iluminat public pe str. Tudor Vladimirescu nr. 9, punct de aprindere Motel, P.T. Horia, str. Horia, nr.16A, iluminat public Şcoala Medie, str. Libertăţii, nr. 13A, punct de aprindere str. Libertăţii nr.1, punct de aprindere Tăbăcari, în timp ce lotul 3 vizează iuminatul public pe Salcâmilor – str. Salcâmilor, nr. 33, bl.103, sc. L, punctul de aprindere ANL (str. Constructorilor), Antonescu, Revoluției, Republicii nr. 6. Ultimul lot vizează amplasarea de centrale electrice fotovoltaice pentru punctul iluminat public Burcioaia, str. Luncii nr. 1A, Şişcani – str. Şişcani nr. 74, bl. 503, punct de aprindere Adjudu – vechi pod (două), și pentru punct de aprindere Adjudu – vechi nr 51.

Beneficiarii direcţi sunt, evident, cei peste 14.700 de locuitori ai oraşului care utilizează iluminatul local stradal sau în instituţiile locale de interes public, plus „1.000 de turişti care vizitează anual localitatea precum și celor care o tranzitează”, în timp ce beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt „toţi colaboratorii instituţiilor şi toate persoanele care tranzitează oraşul spre localităţile învecinate”.

Odată instalate, cetralele fotovoltaice vor asigura „reducerea consumului de energie electrică, implicit reducerea costurilor, funcționarea și exploatarea în condiții de siguranță deplină și de eficiență economică a infrastructurii, creșterea eficienței energetice și a securității furnizării – în contextul combaterii schimbărilor climatice – prin asigurarea independenței energetice prin captarea energiei verzi solare – în concordanță cu politicile naționale și europene privind valorificarea potențialului energiilor regenerabile, reducerea dependenței de resurse de energie primară importate, fosile și diversificarea surselor de energie la nivel național și regional, generarea de beneficii de mediu prin reducerea corespunzătoare a poluării – reducerea emisiilor cu efecte de seră și, astfel, combaterea schimbărilor climatice, creșterea implicării firmelor locale și a forței de muncă locale în construcția și implementarea proiectului – crearea de noi locuri de muncă, energia electrică produsă se va consuma în regim propriu, în sistem prosumator”.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://restartenergy.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?