Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Premierul Marcel Ciolacu: Este un buget pentru români, nu pentru politicieni

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, după adoptarea bugetului de stat pe 2024, că acesta este „un buget pentru români, nu pentru politicieni” şi a transmis că nu era nevoie de un amendament care să prevadă că nu se vor mări taxele anul viitor, fiind suficient cuvântul său şi al preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă. „Aş fi dorit foarte mult să avem o dezbatere corectă, dezbatere la comisii, la grupurile parlamentare, atât a celor care au creat această coaliţie, cât şi a celor din opoziţie. Nimeni nu ştie adevărul absolut, dar pornim de la principiul: fiind reprezentanţii românilor în cel mai important forum al democraţiei, că suntem oameni de bună credinţă. Mi-aş fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri ca între colegi, câteodată ca şi prieteni şi cred că aveam şi eu foarte multe de spus în ceea ce priveşte iresponsabilitatea (…) şi multe altele, dar cu tot respectul instituţiei pe care o reprezentaţi, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament, sunt cuprins de spiritul sărbătorilor şi o să mă abţin. După manifestările de ieri şi după hăhăielile de astăzi, se pare că încep să cred ceea ce se auzea pe holurile Parlamentului sau pe stradă, faptul că dumneavoastră v-aţi vaccinat de o mie de ori ca să acoperiţi furăciunea lui Voiculescu şi se pare că v-a dăunat foarte mult”, a afirmat Ciolacu, referindu-se la protestele USR şi AUR din plen la dezbaterile dedicate proiectului de buget.

Şeful Executivului a subliniat că este un buget pentru români, nu pentru politicieni, bazat pe dezvoltare. „Eu vă mulţumesc mult pentru votul dumneavoastră, mulţumesc mult grupului minorităţilor, mulţumesc mult grupului UDMR. Este un buget pentru români, nu este un buget pentru politicieni. E un buget pe dezvoltare, acoperim investiţiile ca şi anul acesta, sunt mai mari decât consumul. Şi nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor din coaliţie, în mod special preşedintelui Nicolae Ciucă şi să ştiţi domnul Roman că nu era nevoie de niciun amendament. Era suficient cuvântul meu şi al preşedintelui dumneavoastră, Nicolae Ciucă, că taxele anul viitor nu se vor mări”, a conchis Marcel Ciolacu.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor. Au votat „pentru” 299 de parlamentari, iar 82 „împotrivă”. Dezbaterile în plen asupra bugetului de stat au durat aproximativ 7 ore, fiind depuse peste 20.400 de amendamente. Dintre acestea, în comisiile de specialitate şi plen au fost admise 962, iar 19.470 respinse. De asemenea, Parlamentul a votat, miercuri, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. S-au înregistrat 294 de voturi „pentru” şi 84 de voturi „împotrivă”. Proiectul de lege prevede şi autorizează pentru anul bugetar 2024 veniturile pe capitole şi subcapitole şi cheltuielile pe destinaţii pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, sinteza bugetelor instituţiilor publice finanţate parţial din venituri proprii, precum şi reglementări specifice exerciţiului bugetar al anului 2024.

Premierul: Reorganizarea sistemului bugetar se va face într-un timp record

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că reorganizarea sistemului bugetar se va face într-un timp „record”, dar nu se va realiza „inconştient”, „pe colţul unei mese”. Premierul a fost întrebat de ce a amânat cu şase luni reorganizarea instituţiilor statului. „Am spus ieri în discurs, cu adevărat, un pic acoperit. Am avut o singură greşeală, în loc de Coreea de Sud am spus Coreea de Nord, am văzut că m-aţi penalizat, mă bucur pentru acest lucru, pentru că, de aceea, există presă. Nu cred că puteam în decurs de trei săptămâni să termin reorganizarea sistemului bugetar, lucru care nu s-a făcut de 30 de ani, la fel ca la ANAF. În schimb, am promis foarte clar că voi începe de anul acesta. Am o promisiune cu Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii. (…) Sunt în transparenţă deja. Vă spun, numai la Ministerul de Finanţe erau 186 de acte normative la avizat. Trebuia să fac o organizare internă, administrativă a Guvernului şi veţi vedea şi avea o surpriză. Plăcută, din punctul meu de vedere. Această reorganizare se va face într-un timp record. Nu vreau să o fac inconştient, pe colţul unei mese”, a explicat Ciolacu, la Palatul Parlamentului. Întrebat ce va face cu instituţiile de stat centrale sau locale care în momentul de faţă folosesc acest răgaz pentru a face modificări în organigramă doar ca să cosmetizeze această reorganizare, premierul a răspuns: „Nu vor avea timp”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?