Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO: Internat prăbuşit la Odorheiu Secuiesc/Conducerea liceului: Familia noastră e în doliu; nu există acum cuvinte care să vindece

Conducerea Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia soldată cu moartea unui elev prins sub dărâmăturile clădirii internatului, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei îndoliate, exprimându-şi, totodată, recunoştinţa faţă de cei care au contribuit la salvarea celorlalţi copii. „În timp ce ne pregăteam pentru cea mai frumoasă sărbătoare a credinţei noastre creştine, o tragedie a întunecat bucuria acestei pregătiri. Evenimentele ne-au marcat profund, sufletele noastre sunt îngrijorate şi îndurerate, pentru că ştim că tragedia nu ar fi trebuit să se întâmple. După renovarea clădirii principale şi a clădirii şcolii mici, a trebuit să fie pregătită reabilitarea internatului. Toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise pentru a se asigura că lucrările se vor desfăşura în siguranţă. O echipă de lucru bine pregătită din punct de vedere profesional desfăşura lucrările externe sub îndrumarea unor profesionişti cu experienţă. Tragedia ne-a lovit. Nu ştim ce a cauzat-o. O treime din clădirea internatului s-a prăbuşit în timp ce marea majoritate a elevilor nu se afla în clădire. Majoritatea elevilor rămaşi în clădire au reuşit să iasă în siguranţă, dar, din păcate, patru elevi au fost îngropaţi sub dărâmături”, se arată într-o declaraţie postată, marţi, pe pagina de internet a Liceului „Tamasi Aron”.

Potrivit sursei citate, doi elevi au fost salvaţi în scurt timp, dar pentru ceilalţi doi salvarea s-a desfăşurat în condiţii care puneau viaţa în pericol, deoarece salvatorii au trebuit să caute sub un morman uriaş de resturi. ”Pompierii, salvamontiştii, paramedicii, echipa ISU, voluntarii, medicii şi asistentele au lucrat asiduu pentru a salva vieţi. Totuşi, după bucuria şi speranţa de a fi găsiţi, întunericul tristeţii s-a abătut asupra noastră. S-a întâmplat marea catastrofă. Familia noastră este în doliu. Plângem împreună şi căutăm mângâiere împreună. Prin prezenta ne exprimăm sincere condoleanţe celor îndoliaţi. Nu există acum cuvinte care să vindece! Cine şi-ar putea închipui o durere mai mare decât a celor care îşi plâng copilul? În acelaşi timp, dorim din suflet elevilor noştri spitalizaţi o însănătoşire cât mai grabnică, putere şi întoarcerea rapidă acasă, în braţele familiilor lor iubitoare!”, au transmis reprezentanţii liceului.

Conducerea liceului a menţionat că va face tot posibilul pentru a asigura alte spaţii de cazare celor aproape 100 de elevi care erau găzduiţi în fostul internat. De asemenea, a precizat că a fost format un grup de sprijin pentru persoanele care au nevoie de consiliere psihologică în urma tragicului incident. „Cu dragoste din partea Alma Mater, ne gândim la acei elevi care au trăit momentele de groază, ale căror bunuri materiale s-au pierdut şi care au trăit una dintre cele mai mari traume din viaţa lor. Inimile noastre sunt recunoscătoare pentru ajutorul devotat şi rapid al pedagogilor, profesorilor, părinţilor şi voluntarilor. Vom face tot ce este posibil pentru a asigura un acoperiş elevilor noştri de la internat din ianuarie. S-a format un grup de intervenţie în situaţii de criză format din psihologi şcolari şi alţi profesionişti care ne ajută în aceste momente grele. În curând vom transmite prin diriginţii/învăţătorii claselor numele şi datele de contact ale acestora. Am emis această declaraţie în speranţa de mângâiere, vindecare şi putere”, se mai arată în mesajul semnat de directorul adjunct, Beko Melinda Erzsebet, în numele conducerii instituţiei de învăţământ.

Eleva internată la Târgu Mureş, în stare critică

Eleva de 17 ani de la Liceul „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este în stare critică, medicii fiind foarte rezervaţi în privinţa unui diagnostic, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Mariana Negoiţă, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.”Pacienta în vârstă de 17 ani este internată în secţia clinica ATI copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este în stare critică, este intubată, setată, instabilă hemodinamic. În acest moment, medicii sunt foarte rezervaţi în privinţa unui prognostic. Este singurul pacient dus la Târgu Mureş în urma evenimentului de la Odorheiu Secuiesc”, precizează sursa citată. Starea de sănătate a altor două eleve s-a ameliorat, iar acestea vor primi consiliere psihologică, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Zsergo Noemi.

Aceasta a mai spus că clădirea care s-a surpat parţial va fi expertizată de specialişti, iar autorităţile locale vor ajuta elevii care au avut de suferit din cauza acestui nefericit incident. „O să încercăm să facem tot posibilul pentru a ajuta familia băiatului care a murit, dar şi pe toţi ceilalţi elevi. Trebuie să găsim un loc în care să îi cazăm după vacanţă. (…) Specialiştii în siguranţa construcţiilor sunt la faţa locului şi aşteptăm opinia lor pe hârtie. Molozul va fi adunat după ce se termină expertizele”, a mai spus aceasta.

Parchet: Au fost audiaţi martori şi ridicate înscrisuri

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu, a declarat, marţi, cu privire la ancheta derulată în cazul de la Odorheiu Secuiesc, că până la acest moment a fost efectuată o cercetare preliminară la faţa locului, au fost audiaţi martori şi ridicate înscrisuri. ”Până la acest moment a fost efectuată o cercetare la faţa locului, preliminară. Au fost audiaţi o serie de martori şi au fost ridicate o serie de înscrisuri pentru a fi administrate ca probe la dosarul cauzei. În măsura în care cercetările continuă, vom putea să oferim detalii suplimentare”, a declarat presei reprezentantul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. Potrivit acesteia, medicii au stabilit că în cazul tânărului de 17 ani moartea a fost ”violentă, prin strivire”.

Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a preluat dosarul având ca obiect prăbuşirea unui perete al clădirii în care funcţionează internatul ce aparţine Liceului ‘Tamasi Aron’ din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, prăbuşire care a avut loc în cursul zilei de 18 decembrie. ”În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, fiind reţinută următoarea stare de fapt: În data de 18.12.2023, în jurul orei 16,00, un perete al clădirii internatului din cadrul Liceului ‘Tamasi Aron’ s-a prăbuşit. La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceştia fiind prinşi sub dărâmături. La faţa locului s-au luat măsuri de salvare a celor patru elevi, din păcate unul dintre ei decedând. Este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de 17 ani, diagnosticul medicilor fiind stop cardio-respirator, moarte violentă prin strivire”, a precizat Gianina Oreviceanu.

Prefectura Harghita a dispus, marţi, constituirea unei echipe mixte care să identifice cauzele care au dus la prăbuşirea internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, eveniment soldat cu moartea unui elev şi rănirea a trei adolescente.

Ciolacu: Cei vinovaţi vor plăti, fără nicio excepţie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Olt, că este în derulare o anchetă, iar cei vinovaţi vor plăti, fără nicio excepţie. „Astăzi, doamna ministru al Educaţiei se va deplasa acolo, ca să vadă locurile pentru ceilalţi copii. Aşteptăm ancheta. Cred că eram împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă când domnul Arafat a anunţat producerea acestui eveniment tragic. Important este să luăm măsuri, câte una, câte una încercăm să le închidem. Nu ştiu dacă se confirmă că s-au făcut anumite lucrări în zonă. Categoric că cei vinovaţi vor plăti, fără nicio excepţie. Un copil şi-a pierdut viaţa şi am văzut cu toţii ce s-a întâmplat. Pe zona executivă s-au luat toate măsurile şi am salvat o fetiţă, care a fost scoasă de sub dărâmături tot în stop cardiac şi, foarte curând, chiar dacă a fost descoperit al patrulea copil, un băieţel, el nu a mai putut fi salvat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat marţi că internatul din Odorheiu Secuiesc nu a fost expertizat seismic. Aceasta a menţionat că clădirile aparţin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia şi au fost închiriate de către autoritatea publică locală pentru a se desfăşura activităţi educaţionale şi pentru internat, prin urmare responsabilitatea pentru punerea în siguranţă este partajată între proprietar şi cei care o administrează. „Riscul seismic nu a fost expertizat. Noi avem acea evidenţă a tuturor clădirilor cu scop şcolar pe care o publicăm pe site-ul Ministerului Educaţiei, unde clădirea cu scop internat nu a fost expertizată, nu era încadrată în risc seismic. (…) Era în sarcina celor care sunt proprietari sau o administrează. Ea nu a fost realizată”, a declarat Ligia Deca. Ministrul a mai spus că există o legislaţie care permite evaluarea pentru risc seismic, există şi fonduri puse la dispoziţie pentru acest lucru şi a făcut un apel către autorităţile publice locale să apeleze la aceste fonduri atât pentru expertizare, cât şi pentru realizarea lucrărilor de consolidare a clădirilor publice în care se derulează activităţi şcolare.

Corpul de control al Ministerului Educaţiei va demara o anchetă în cazul internatului de la Odorheiul Secuiesc, pentru a se vedea dacă a fost respectată legislaţia, iar persoanele care se fac vinovate de producerea tragediei vor suporta consecinţele, a declarat, marţi, ministrul Ligia Deca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?