Trei persoane din Vrancea, declarate „Tezaur uman viu“ vor beneficia de indemnizație lunară. Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care persoanele care dețin titlul de „Tezaur uman viu“ vor putea beneficia de indemnizație de merit pentru domeniul culturii. Actul normativ prin care se stabilesc criteriile de atribuire a indemnizației de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial menționează și că pentru a primi indemnizația de merit pentru domeniul culturii, aceste persoane trebuie să aibă vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial, merite excepționale în realizarea, interpretarea, păstrarea, transmiterea, punerea în valoare ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial.
Anul acesta, plenul Camerei Deputaților a votat proiectul de lege care instituie ziua de 30 noiembrie ca Zi Națională a Tezaurului Uman Viu. Până acum, trei personalități din județul Vrancea au dobândit acest titlu:
Pavel Caba – crestături în lemn, instrumente populare, comuna Nereju;
Şerban Terţiu – meşter în domeniul realizării măştilor tradiţionale, satul Chircari, comuna Nereju;
Ștefan Harabagiu– pentru păstrarea dansului tradițional din zona Nereju.
Titlul de „Tezaur uman viu“ este viager, personal și netransmisibil și se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.