Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) anunţă lansarea IMM Mentor, platforma dedicată informării & interconectării antreprenorilor din România, precum şi aprobarea politicii publice pentru sprijinirea IMM-urilor inovatoare. Potrivit unui comunicat al MEAT, instituţia a organizat vineri conferinţa de finalizare a proiectului „Management de calitate şi performanţă în cadrul MEEMA, pentru reducerea poverii administrative şi dezvoltarea IMM-urilor inovatoare”, cod MySMIS 129959/cod SIPOCA 716, evenimentul reunind oameni de afaceri, atât din ţară, cât şi din străinătate, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, dar şi ai unor instituţiilor publice, inclusiv din cadrul agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii.
Cu această ocazie, a avut loc şi lansarea oficială a platformei dezvoltate în cadrul proiectului – IMM Mentor, dedicată informării, educării şi interconectării antreprenorilor din România. Platforma IMM Mentor pune la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii, start-up-urilor şi scale-up-urilor o gamă vastă de resurse şi informaţii de interes. Astfel, noul instrument digital are inclusiv rolul de match-making între antreprenorii care doresc să-şi stabilească relaţii de business, iar printre facilităţi se numără facturarea gratuită şi „primul meu site”. Platforma este structurată pe 5 piloni reprezentativi pentru viaţa unei companii, de la educaţie & formare antreprenorială, finanţării, cadrului legislativ, accesului simplificat la instituţiile care gestionează relaţia cu mediul de afaceri, până la market place, care facilitează schimburi de experienţă şi networking cu alte companii, în scopul expunerii de propuneri şi oferte şi încheierea de parteneriate.
Un alt rezultat obţinut este politica publică pentru sprijinirea IMM-urilor inovatoare, acţiune care se aliniază obiectivului prioritar al proiectului, de dezvoltare a unui mediu de afaceri deschis, stabil şi transparent, într-un cuvânt predictibil, clădit pe responsabilitate, competitivitate şi spirit antreprenorial. Documentul a fost realizat ca urmare a implicării experţilor externi naţionali şi internaţionali cooptaţi, pe baza expertizei furnizate, în cadrul Grupului de Lucru pentru Inovare în Afaceri (GLIA), constituit la nivelul MEAT. Totodată, au fost armonizate şi observaţiile formulate în cadrul dezbaterilor regionale şi a vizitelor de studiu efectuate în ţări cu potenţial mare în domeniul inovării.
În ceea ce priveşte planul de acţiuni, parte integrantă a politicii publice, acesta cuprinde un set de măsuri pentru sprijinirea ecosistemului de inovare din România, care vor putea fi implementate pe termen mediu şi lung în perioada 2024 – 2030. (…)