Este foarte comun pentru începători să renunţe la sală după o perioada foarte scurtă de timp. Motivele posibile sunt numeroase. Problema este că în cele mai multe cazuri rezultatele apar dupa câteva luni. Din acest motiv, este extrem de uşor să găseşti scuze pentru a te opri.
Pe lângă faptul că mulţi renunţă din cauza lipsei rezultatelor, este şi foarte uşor să faci greşeli când eşti începător. Cele mai commune greşeli le găseşti mai jos.
Ridicarea greutăţilor nepotrivite
Foarte des observăm începători care vor să ridice haltere mult prea grele. Logica este simplă: devii mai putrnic atunci când ridici greutăţi mari. Adevărul este mult mai complicat.
Atunci când ridici greutăţi prea mari corpul va trebui să compenseze şi va folosi mai mulţi muşchi pentru a te ajuta. Rezultatul este o tehnică complet incorectă când faci exerciţiile şi un risc foarte ridicat să te accidentezi.
Trebuie precizat şi că opusul se aplică. Atunci când greutăţile sunt pre amici, nu vei câştiga forţă. Este extrem de important să alegi o greutate potrivită când mergi la sală.
Tehnică nepotrivită
Foarte mulţi începători merg la sală şi încep să folosescă gantere. Dacă faci asta fără să ştii tehnica corectă a exerciţiilor, există o posibilitate extrem de mare că te vei accidenta. Este doar o chestiune de timp până acest lucru devine realitate. De asemenea, datorită lipsei rezultatelor, motivaţia va fi foarte scăzută.
De fiecare data când faci un exerciţiu nou, cel mai important lucru este să te asiguri că îl faci corect. Pentru asta există antrenori. Nu crede că este de ajuns să te uiţi pe YouTube. Un profesionist te poate ajuta foarte mult pentru a te asigura că fiecare exerciţiu îl faci corect.
Lipsa unui antrenament pentru tot corpul
Mulţi începători ajung să se concentreze pe câteva grupe musculare (de exemplu piept sau biceps) şi pe un număr mic de exerciţii. Greşeala este foarte comună printer bărbaţi.
Atunci când ajungi să faci doar exerciţii isolate, dezvoltarea forţei tale şi a masei musculare va avea mult de suferit. Orice începător trebuie să se concentreze pe exerciţii complexe. Exemple include genoflexiuni, tracţiuni şi deadlift. Când te concentrezi pe aceste exerciţii complexe câştigi forţă funcţională. Aceasta este cea mai important şi o vei folosi zilnic, nu doar la sală.
Mersul la sală este a activitate ce trebuie să include antrenamentul tuturor grupelor musculare. Dacă nu faci asta, vei ajunge cu o siluetă asimetricăm un lucru care poate duce foarte uşor la accidentări.
Lipsa Pauzelor
Poţi să depui un effort foarte mare la sală. De fapt, este indicat să faci asta dacă vrei rezultate cât mai bune. Dar trebuie să te suprasoliciţi treptat. Dacă nu îţi organizezi şi pauze, vei ajunge foarte obosit şi suprasolicitat.
Orice antrenor îţi va spune că trebuie să treci prin faza de relaxare. Practic asta înseamnă că reduce intensitatea antrenamentului tău. Pur şi simplu te antrenezi la 50% din cât poţi. Adăugând aceasta fază în antrenamentul tău vei ajunge să ai rezultate mult mai bune pe termen lung. De asemenea, există o şansă mult mai mare să nu te suprasoliciţi.