NATO a declarat joi că nu are ”nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva Aliaţilor” după ce o dronă din Rusia s-a prăbuşit în România, relatează dpa. Până la 70 de drone ruseşti de tip Shahed 136 au fost înregistrate în cursul unui val de atacuri asupra unor ţinte în Ucraina, dintre care una, potrivit unor constatări preliminare, a explodat, de asemenea, deasupra spaţiului aerian românesc. Purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dylan White, a declarat pentru dpa, la Bruxelles, că serviciile de informaţii române raportaseră că Rusia folosea drona pentru un atac asupra infrastructurii portuare ucrainene. „Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi de-a lungul Dunării. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române”, a precizat el.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a fost convocat, joi, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce o dronă a căzut, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea localităţii Grindu. În acest context, secretarul de stat pentru Afaceri Strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm al autorităţilor române faţă de noul incidentul generat de prăbuşirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al MAE. Oficialul român a solicitat ferm părţii ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea naţională a României şi siguranţa transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre şi Marea Neagră. Secretarul de stat a condamnat cu fermitate acţiunile părţii ruse de escaladare a situaţiei de securitate în regiune. Atacurile Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război, se mai arată în comunicat.
Ministerul Apărării Naţionale a semnalat, în noaptea de miercuri spre joi, o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional şi a ridicat din apropiere de satul Grindu, judeţul Tulcea, elemente care provin cel mai probabil de la o dronă utilizată de Rusia în atacurile asupra porturilor dunărene din Ucraina. Potrivit unui comunicat al MApN, în urma atacurilor cu drone din noaptea de miercuri spre joi îndreptate de Rusia împotriva infrastructurii portuare ucrainene din proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat la înălţime mică pe un traseu către zona Grindu, din judeţul Tulcea. În context, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti şi aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spaţiului aerian naţional.