Pentru mulți, fotbalul a fost și este o sursă de divertisment și o formă de a petrece timpul liber. Încă din antichitate, oamenii se adunau și asistau sau practicau diferite jocuri ce implicau o minge. Astăzi, fotbalul este considerat sportul rege pentru ca în lume sunt peste 26 milioane de jucători legitimați, iar numărul fanilor depășește câteva miliarde la nivel global.
Mulți dintre aceștia merg pe stadioane și susțin echipa favorită acasă sau în deplasare, iar pentru un plus de adrenalină aleg să plaseze pariuri sportive pe diferite evenimente fotbalistice. Dacă și voi vreți să vă încercați norocul și să trăiți emoția meciului la intensitate maximă, iată un cod promoțional pentru Betano.
Începuturile în fotbal
Fotbalul (sau soccer așa cum este numit jocul în unele părți ale lumii) are o istorie lungă. Fotbalul în forma sa actuală a apărut în Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea. Dar versiunile alternative ale jocului au existat mult mai devreme și fac parte din istoria fotbalului.
Se spune că primele jocuri ce implică mingea au apărut în vechile culturi mezoamericane cu peste 3.000 de ani în urmă. Aztecii practicau jocul cu o mingea făurită din piatră. Se spune că mingea simboliza soarele, iar căpitanul echipei învinse era sacrificat zeilor. Reprezenta o sursă de divertisment, dar și o bază ritualică din acele vremuri. Nu este exclus ca tot atunci să fi apărut și primii
Primul joc cu mingea, care implica și lovirea acesteia cu piciorul, a avut loc în China, în secolele al III-lea și al II-lea î.Hr. sub numele de cuju. Acesta se juca cu o minge rotunda pe o un teren pătrat. O formă modificată a acestui joc s-a răspândit ulterior în Japonia și a fost sub numele de kemari practicată sub forme ceremoniale.
Însă fotbalul de astăzi își are originile în Anglia. Povestea cea mai admisă spune că jocul a fost dezvoltat în Anglia în secolul al XII-lea. În acest secol, jocurile care semănau cu fotbalul se jucau pe pajiști din Anglia. Pe lângă loviturile cu piciorul, jocul a implicat și lovituri cu mâna a mingii. Această formă timpurie de fotbal a fost, de asemenea, mult mai aspră și mai violentă decât modul modern de astăzi.
Sportul a fost o formă de divertisment pentru clasa muncitoare britanică. Un număr fără precedent de spectatori, până la 30.000, urmăreau meciurile de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Jocul avea să se extindă în curând prin intermediul coloniștilor britanici care au călătorit în alte părți ale lumii.
Primul club de fotbal
Cluburile de fotbal există încă din secolul al XV-lea, dar neorganizate și fără statut oficial. Prin urmare, este greu de decis care a fost primul club de fotbal. Unii istorici sugerează că a fost Foot-Ball Club format în 1824 la Edinburgh. Cluburile timpurii au fost adesea formate de foști elevi de școală, iar primul de acest fel a fost format în Sheffield în 1855. Cel mai vechi dintre cluburile de fotbal profesioniste este clubul englez Notts County care s-a format în 1862 și există și astăzi.
Prima competiție fotbalistică
Prima competiție fotbalistică importantă a avut loc în 1871 și s-a numit FA CUP (Football Association Challenge Cup). În 1872 a avut loc primul meci între două echipe naționale, între Anglia și Scoția. A fost urmărit de 4000 de suporteri.
În 1883 a avut loc primul turneu internațional de fotbal, ce a implicat patru echipe: Anglia, Irlanda, Scoția și Țara Galilor. În 1867 a avut loc primul meci în afara Europei. S-a jucat în Argentina, între muncitorii străini britanici.
Prima asociație de fotbal
FIFA (The Fédération Internationale de Football Association) a fost fondată în 1904. Actul de înființare a fost semnat de reprezentanții țărilor: Franța, Belgia, Danemarca, Țările de Jos, Spania, Suedia și Elveția. Surprinzător, Anglia nu a aderat la FIFA la început.
În 1908, fotbalul devine disciplină olimpică, iar primul Campionat Mondial FIFA a avut loc în 1930.
Odată cu FIFA a început globalizarea fotbalului. La început existau câteva echipe de fotbal și federații. Astăzi, în lume, există peste 210 asociații fotbalistice. O altă dovadă a globalizării stă în numărul tot mai mare de echipe ce participă în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal. Fotbalul este cu siguranță un sport global și, fără comparație, cel mai practicat din lume.
foto: istoria fotbalului (pixabay.com)