Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO: „Crăciunul între generații” – Proiect umanitar la CNU

De primiți colinda noastră,

S-aveți raiul la fereastră…”

Una dintre tradițiile uniriste, dar care izvorăște din finețea relaționării profesor-elev este colinda prin care deschidem ușa celor pentru care lumina ce le intră în case cu acest fapt are grad de sfințenie. Nu ne gândim doar la darurile bogate pe care le oferim, cât la suflete curate de copii care prin veselia și bunătatea lor devin pentru o clipă bucuria celor ce ne primesc uneori cu surprindere. Am ales în acest an să pătrundem în case, în curți mai greu accesibile și care foarte rar văd atâtea fețe îmbujorate, râsete curate. Am ajuns în satele izolate, greu accesibile din Munții Vrancei, cătunele din comuna Nereju.

Nu ne-am imaginat măcar, la plecare sau pe timpul organizării, câtă bucurie poate determina colindul cântat de elevii uniriști pe măsură ce pătrundeau într-o școală primară (unde în două „odăi” devenite săli de clasă, împreună cu o gheretă) elevi cât o fărâmă repetau adunarea ori scăderea sau învățau și ei să cânte un colind încât uimirea acestor copii a trecut mai întâi în lacrimi, apoi, la apropierea de noi, auzindu-i, din ce în ce mai des, „Tremur de bucurie!”. Le-am dat darurile, i-am luat în brațe, i-am alintat, cu greu ne-am despărțit. Sunt multe de spus, aflând cam prin câtă suferință au trecut sau trec încă mulți dintre ei.

Proiectul „Crăciunul între generații” a pornit de la dorința de a oferi bucurie celor mai în vârstă, știind că sărbătorile sfinte, mai ales Crăciunul, presupune permanent masa încărcată cu de toate și reunirea de familie.

În satele izolate unde greu se poate pătrunde, mai ales cu ceva „bagaje”, am ajuns doar pentru că I.P.J. Vrancea, prin implicarea directă a șefului instituției, comisar-șef Remus Nica, ne-a oferit din plin ajutorul. Ne-au însoțit cu mașinile de serviciu și prin prezența efectivă a cadrelor reprezentative: comisar șef de poliție Lal Ionel, subcomisar de poliție Murariu Cătălina, inspector principal de poliție Eșanu Adina, inspector de poliție Burloiu Valentin și agent de poliție Dimofte Alina.

Prin implicarea doamnei director Simona Păucă și a doamnei consilier școlar Tanța Cojocariu, pe lângă cadrele didactice din cadrul Colegiului Național „Unirea”, dna. profesoară de limba și literatura româna Chiriac Cristina și dna. profesoară de informatică Colin Liliana am deschis o colaborare cu școala cu clasele I-VIII, „Dimitrie Gusti” care își propune și pe mai departe conservarea tradițiilor păstrate între munți.

Ni s-a aliat și primăria Nereju care ne-a introdus prin oamenii comunei până la casele bătrânilor în vârstă pe care îi căutam, implicându-se direct și dl. primar al comunei Nereju – Toader Gemănaș.

Elevii uniriști au mărturisit ulterior că își vor iubi și mai mult bunicii, părinții, vor ști să aprecieze mai bine ceea ce au în prezent. Se vede și cu această ocazie că stilul educațional al C.N.U. nu mai este de mult timp coborârea la transmiterea de informații. Stadiul teoretic este depășit și împletit cu cel al variației aplicative, presupunând un artizanat al trăirii efective: ideal, speranță, talent, bunătate, unicitate.

Le mulțumim celor care ne-au primit cu bucurie sau ne-au oferit din plin ajutorul, încât proiectul a atins obiectivele propuse: Restaurant „Il Piacere”, „Lupinocom Internațional SRL”, „PACO”, „AUTOVIP”, „Everestexpres SRL”.

Le mulțumim din inimă doamnei Cristina Chiriac, profesor de română și doamnei Colin Liliana, profesor de informatică, pentru sprijinul acordat, esențial în proiectul nostru. Fără pasiunea și dedicarea lor, realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă.

Sărbători cu pace tuturor!

Cu drag, Uniriștii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?