Moment istoric pentru comunitatea județului Vrancea care își dorește autostradă. A fost turnat astăzi primul strat de asfalt pe sectorul de Autostrada Buzău – Focșani, mai exact pe breteaua ocolitoare a municipiului reședință de județ, cu ieșire în DN 2 – E 85 spre Garoafa.
Traseul Autostrăzii Buzău – Focșani începe din dreptul municipiului Buzău și se termină în apropierea municipiului Focșani. Proiectul cuprinde inclusiv realizarea unei variante de ocolire pentru Focșani, în zona de Est, între DN 2 și DN 2D. Traseul autostrăzii va traversa teritoriile administrative ale județelor Buzău și Vrancea și va tranzita 16 localități, dintre care 9 în județul Vrancea: Sihlea, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca, Vânători, Câmpineanca, Odobești și Focșani.
Tronsonul Buzău-Focșani din A7 are o lungime de 82,44 km și se împarte în 4 tronsoane/loturi distincte: Lotul 1 – Buzău (Autostrada Ploiești – Buzău) și Vadu Pasii (Drum de legătură către DN 2) – lungime 4,60 km; Lotul 2 – Vadu Pasii (Drum de legătură către DN 2) – Râmnicu Sărat (DN 22) – lungime 30,80 km; Lotul 3 – Râmnicu Sărat (DN 22) – Mândrești Munteni (DN 23) – lungime 36,10 km; Lotul 4 –Mândrești Munteni (DN 23) – Focșani Nord (DN 2) – lungime 10,94 km.
Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 7,2 miliarde lei, finanțarea pentru execuția lucrărilor fiind asigurată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De altfel, Autostrada ”Moldova” A7 este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră propus spre finanțare prin PNRR.
În prezent, toate cele 13 loturi ale Autostrăzii Ploiești-Pașcani (finanțată prin PNRR) are contractele semnate.
Realizare acestei autostrăzi este un subiect de maxim interes nu numai pentru români ci și pentru guvernanți. Astfel, șantierul autoastrăzii A7 a fost vizitat de prim ministrul PSD Marcel Ciolacu cât și de Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Sorin Grindeanu.
„Moldova va avea în sfârşit autostradă. Din acest moment nu mai poate nimeni opri acest proiect, această investiţie în infrastructură. Este evident că va duce la un echilibru de dezvoltare între regiunile istorice ale României“, a declarat la Focșani Marcel Ciolacu.
Și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt șanse reale ca pe sectorul de autostradă Buzău-Focșani să se circule în prima jumătate a anului 2025. „Autostrada Moldovei (A7) va reprezenta coloana vertebrală a infrastructurii rutiere din Regiune și va fi unul dintre principalele motoare de dezvoltare economică. Pe toate cele 4 șantiere ale Autostrăzii Buzău- Focșani în lungime de 82,44 km sunt șanse reale ca, prima jumătate a anului 2025, să putem circula“, a precizat Sorin Grindeanu.
600 milioane de euro pentru finanțarea Autostrăzii A7 prin PNRR
De reținut că Executivul a aprobat, prin memorandum, negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A7 România – Cofinanţare aferentă Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă B – şi a semnării acestuia.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin acest memorandum, Ministerul Finanţelor solicită Ministerului Afacerilor Externe acordarea împuternicirii de semnare a contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 600 de milioane euro, pentru susţinerea proiectului Autostrada A7. Un prim contract de finanţare, în valoare de 600 milioane euro, a fost semnat între România şi BEI în data de 14 iunie 2023 şi este destinat sprijinirii realizării unor secţiuni din cadrul autostrăzii A7, în lungime de 319 km (Ploieşti – Paşcani). Acesta a fost aprobat în Parlament. Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2 x 2 benzi de circulaţie, între Ploieşti şi Paşcani. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secţiuni: Ploieşti – Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău – Focşani, cu o lungime de 82,44 km; Focşani – Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău – Paşcani, cu o lungime de 77,39 km.