Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Un ”camion de ştiri”, noua formulă pentru a învinge cenzura în Venezuela

„Camionul de ştiri” este ideea lansată de trei instituţii media digitale din Venezuela care, de la bordul unui camion, „transportă” ştiri şi jurnalism de investigaţie „direct la comunităţile” din capitala Caracas, ca mecanism de a învinge cenzura şi blocajele care împiedică accesul la informaţie. „ARI mobil, un camion de ştiri” este numele vehiculului aparţinând grupului Alianţa Rebelă Investighează (ARI) cu care publicaţiile digitale El Pitazo, Tal Cual şi Runrunes îşi aduc investigaţiile mai aproape de comunităţile care nu au cum să ajungă la conţinutul lor, fie din cauza accesului redus la Internet, fie ca urmare a blocajului impus de compania telecomunicaţiilor de stat din Venezuela.

Când ajung în zone muncitoreşti, pieţe sau universităţi, parchează camionul într-un punct central, deschid geamul şi prezintă cabina audiovizuală care le permite să facă interviuri şi să arate publicului curios cum funcţionează producţia de ştiri într-un spaţiu care seamănă foarte bine cu o mică redacţie, dar… pe patru roţi. Jose Manuel Hernandez, coordonatorul unei pieţe stradale populare, a declarat pentru EFE că „oamenii sunt foarte fericiţi”, deoarece această idee aduce „puţină bucurie” în zonă. „Ne punem la curent cu situaţii despre care până atunci nu aveam idee, iar receptivitatea oamenilor şi a utilizatorilor pieţei a fost mare”, a adăugat Hernandez.

Coordonatoarea proiectului, jurnalista Yaya Andueza, transmite ştiri din camionul în care – a explicat ea pentru EFE – se pot face şi proiecţii, interviuri în direct şi conecta canale de televiziune pe un ecran amplasat pe una dintre lateralele vehiculului. „Este o iniţiativă care are ceea ce noi numim un impact triplu: în primul rând, informează; în al doilea rând, formează; dar şi, în sine, constituie o oportunitate de afaceri pentru comunităţi”, a spus ea.

Informaţii de luat la pachet

Între tarabele din piaţă, într-o zonă rezidenţială sau dintr-un spaţiu universitar, din camion sunt difuzate ştirile zilei transmise de publicaţiile care fac parte din proiectul ARI, în timp ce un jurnalist stă de vorbă cu vânzători, studenţi sau localnici despre situaţiile care afectează sau interesează fiecare comunitate pe care jurnaliştii o vizitează.

Pentru Ronna Risquez, liderul echipei de investigaţii ARI, acesta este modul în care jurnaliştii venezueleni luptă împotriva „regimului de cenzură constant şi sistematic” care este menţinut de ani de zile, după cum a denunţat Societatea Interamericană de Presă (SIP) în ultimul său raport. „Ni s-a părut că una dintre modalităţile prin care putem informa este să mergem direct la oameni, adică să căutăm noi oamenii, aducându-le informaţiile. De aceea îl numim un fel de „food truck” (camionetă cu mâncare – n.r.), dar pentru ştiri, ca un fel de ‘delivery’ (livrare – n.r.), adică livrăm ştiri, livrăm conţinut”, a declarat Risquez pentru EFE. În ceva mai mult de două luni, când a început perioada de probă, acest „news truck” a vizitat cel puţin două universităţi, două pieţe şi circa patru comunităţi din capitala Venezuelei, Caracas, din care speră să plece cu mai multe vehicule spre alte regiuni, pe măsură ce proiectul creşte şi obţin sprijin din partea sectorului de afaceri.

Ştirile circulă şi cu autobuzul

La bordul unor autobuze, lucrătorii şi voluntarii Bus TV, o iniţiativă de jurnalism „offline”, aduc şi ei ştiri venezuelenilor din aproximativ 10 regiuni şi se declară a fi „încă un mecanism de a învinge cenzura”. Din 2017, acest proiect realizează peste 1.000 de jurnale de ştiri pe an cu cei 60 de reporteri ai săi care folosesc doar un mic cadru de carton pentru a simula un televizor şi care relatează informaţii locale din autobuze, în timp ce îşi fac traseele, ceea ce le permite să ajungă mai aproape de oameni fără acces la internet sau cu puţin timp pentru a se informa de pe reţelele sociale.

Această metodă, pe lângă faptul că difuzează programe de ştiri „hiperlocale” în cinci cartiere din Caracas, este un mecanism care încearcă să depăşească blocajele şi să combată dezinformarea în absenţa mass-media independente, a explicat pentru EFE fondatoarea proiectului, Laura Helena Castillo. Speranţa sa, precum cea a ARI mobil, este că o consolidare a unor astfel de iniţiative le va permite să-şi intensifice alianţele cu mass-media locale pentru a relata ceea ce acestea din urmă promovează pe site-urile lor web şi pentru a ajuta la creşterea şi dezvoltarea jurnalismului în Venezuela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?