Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Deputatul Laurențiu Marin: Știrile false create cu ajutorul inteligenței artificiale, sancționate prin lege

Deputatul PSD de Vrancea Laurențiu Marin a declarat că Legea deepfake-ului a fost dezbătută săptămâna trecută în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor. Acesta a susținut că propunerea legislativă reglementează realizarea, difuzarea în mass media, precum și distribuirea pe platforme online a oricărui conținut vizual și/sau audio generat sau manipulat, prin utilizarea tehnologiei în contextul fenomenului deepfake, cu scopul inducerii în eroare a opiniei publice cu privire la autenticitatea mesajului transmis.

„Deep fake-ul reprezintă conținutul video sau audio creat cu ajutorul inteligenței artificiale care lasă aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care, în realitate, respectiva persoană nici nu le-a spus, nici nu le-a făcut. Legea este inițiată de colegii mei, senatorul Robert Cazanciuc și deputatul Eugen Bejinariu, ambii de la Partidul Social Democrat. Propunerea legislativă reglementează realizarea, difuzarea în mass media, precum și distribuirea pe platforme online a oricărui conținut vizual și/sau audio generat sau manipulat, prin utilizarea tehnologiei în contextul fenomenului deepfake, cu scopul inducerii în eroare a opiniei publice cu privire la autenticitatea mesajului transmis“, a afirmat deputatul Laurențiu Marin.

Conform propunerii legislative, realizarea sau difuzarea conținutului deepfake constituie infracțiune și se sancționează astfel: Crearea/realizarea conținutului – închisoare de la 6 luni la 2 ani; Difuzarea/distribuirea, cunoscând natura falsă a conținutului – amendă între 60 și 180 de zile-amendă. „Utilizarea malițioasă a tehnologiei prin realizarea, difuzarea în mass-media, precum și distribuirea pe platforme online de conținut tip deepfake este interzisă dacă acel conținut nu este însoțit de un avertisment redat pe cel puțin 10% din suprafața expunmerii și pe toată durata difuzării respectivului conținut vizual sau de un mesaj sonor la începutul și la finalul conținutului audio, cu mențiunea «Acest material conţine ipostaze imaginare»“, a mai precizat deputatul Laurențiu Marin.

Consiliul Național al Audiovizualului va fi autoritatea care verifică respectarea dispozițiilor legale în urma unei sesizări sau în urma sesizării din oficiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?