Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO! Ședință extraordinară la CJ Vrancea: Dispute privind etapizarea unor proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene

Aprobarea etapizării unor proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene a dat naștere la mai multe dispute în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, care a avut loc vineri. Toți consilierii județeni care au luat cuvântul au vrut să știe de ce s-a ajuns în această situație, de ce nu au fost finalizate lucrările în perioada stabilită prin proiect și contract, dar și de ce nu s-au efectuat plățile către administrația județeană și, ulterior, către firmele care au implementat aceste proiecte.

Este vorba de următoarele proiecte:

Aprobarea continuării implementării proiectului „Reabilitare energetică și lucrări conexe la corp C10, Centru școlar pentru educație incluzivă Elena Doamna, str. Cuza Vodă, nr. 56, din fonduri proprii”;

Aprobarea etapizării în perioada de programare 2021-2027, a proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere de drumul județean dintre localitățile: Focșani- Golești- Vârteșcoiu- Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020”;

Aprobarea continuării implementării proiectului „Reabilitare energetică și lucrări conexe la corpurile C5, C6 și C7, str. Cuza Vodă nr. 56”, din fonduri proprii”; „Aprobarea continuării implementării proiectului „Reabilitare energetică și lucrări conexe centru DGASPC – VN – sat Petrești, comuna Vînători”, din fonduri proprii”; „Aprobarea continuării implementării proiectului „Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani, Secția Psihiatrie și Boli infecțioase și Secția Dermatologie, O.R.L., Oftalmologie”, din fonduri proprii”.

Cele mai multe dispute au avut loc în jurul proiectului de hotărâre privind aprobarea etapizării în perioada de programare 2021-2027, a proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere de drumul județean dintre localitățile: Focșani- Golești- Vârteșcoiu- Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare inițială de 32.081.900 lei cu TVA inclus (echivalentul a 6.974.326 euro), în care sunt incluse execuția lucrărilor și organizarea de șantier, serviciile de proiectare și serviciile de asistență tehnică. Termenul de finalizare a lucrărilor era de 32 de luni, iar perioada de garanție acordată de constructor este de 120 de luni (10 ani).

Avem un proiect pentru care ni se solicită votul cu privire la etapizarea lucrărilor sau a implementării în perioada 2021-2027. Domnule președinte, aș dori o explicație cu privire la cauzele care au determinat aceste întârzieri în implementarea și efectuarea lucrărilor pe proiectele respective“, a solicitat consilierul PSD Constantin Guguianu. De reținut că acesta a susținut că în aceeași situație se află cinci din cele șase proiecte aflate pe ordinea de zi.
Aceeași întrebare a avut-o și social democratul Cristian Dănuț care a cerut prezentarea unei situații cu motivele pentru care proiectele respective nu au fost implementate în termenele stabilite. Acesta a susținut că întârzierea finalizării acestor proiecte a dus la aplicarea unor corecții de finanțare iar „vrâncenii au dreptul să știe de ce s-a ajuns aici“.

„Nu vorbim de corecții financiare ci de reglarea unui mecanism de finanțare europeană“

În replică, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a explicat că nu este vorba de corecții financiare, ci de un mecanism de finanțare europeană, lucrările fiind deja finalizate. Nu este însă efectuată recepția tehnică a acestor proiecte. „Nu vorbim de corecții financiare ci de reglarea unui mecanism de finanțare europeană având în vedere și contextul actual cu Ordonanța de Urgență privind cheltuielile și care a produs efecte dar nu vorbim de nicio corecție financiară. Vorbim de un buget aprobat inițial pe fonduri europene, pe lucrări finalizate și la care trebuie să li se facă recepția. Un proiect este terminat definitiv când are și recepția făcută. În acest moment noi nu suntem în situația de a face și recepția“, a afirmat președintele Cătălin Toma.
Seria întrebărilor a continuat cu Mihăiță Lepădatu care a solicitat ca lucrările la drumul județean Focșani- Golești- Vârteșcoiu-Odobești să fie realizate și bine, precizând că „din păcate drumul acesta este mult sub așteptări“.

Marian Oprișan: Vă somez să îl dați în judecată pe proiectant pentru că acesta a fost aproape inexistent!

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a explicat că lucrările la acest drum au fost îngreunate de faptul că firma de proiectare nu și-a făcut treaba, motiv pentru care trebuie dată în judecată. „În anul 2020 v-am lăsat o multitudine de proiecte de investiții, finanțate și contractate, proiecte care sunt de natură să dezvolte județul Vrancea. Din nefericire este regretabil că nu ați fost în stare să finalizați acest drum 205C. Va trebui făcută o analiză la nivelul Direcției Tehnice și a modului în care s-a derulat acest proiect pentru ca pe viitor să putem evita situații de acest gen. Pentru că știu foarte bine cum s-a derulat acest proiect, vă somez să îl dați în judecată pe proiectant pentru că acesta a fost aproape inexistent. A dat dovadă de rea credință și colaborarea administrației județene cu proiectantul a fost sub orice așteptare. De aceea trebuie dat în judecată și recuperate o parte din cheltuieli“, a afirmat vicepreședintele Marian Oprișan.

La rândul său, directorul Direcției Tehnice, Romeo Iordache, a explicat proiectul de modernizare a a DJ 205 C este realizat în proporție de 79,5 la sută. Acesta a arătat că deși inițial proiectul a fost adjudecat de o asociere de două firme, societatea care era lider de asociere nu și-a făcut treaba, iar după mai multe notificări, a fost revizuit contractul de execuție de lucrări. „O mare parte din aceste întârzieri la acest proiect sunt din cauza societății Phoenix Trans Bac Bacău, transformată ulterior în Antrepriza de Drumuri și Poduri Bacău. Ulterior, după ce au fost reluate lucrările acestea au fost sistate de proiectul de apă și canalizare de pe raza comunei Vârteșcoiu, motiv pentru care lucarea a fost întârziată cu mai mult de un an de zile. Referitor la modul în care au fost realizate lucrările pe acest proiect avem doar două rapoarte de neconformitate din partea dirigenției de șantier. Au fost sistate lucrările, proiectantul a refăcut soluțiile și au fost refăcute și lucrările. De reținut că acest proiect are garanție de bună execuție de 10 ani“, a afirmat Romeo Iordache.
Acesta a ținut să precizeze că administrația publică se confruntă cu o procedură greoaie de decontare a lucrărilor. „De ani de zile este o procedură greoaie de decontare a cererilor de rambursare pe care le depune beneficiarul, respectiv UAT Județul Vrancea către organismul intermediar ADR Brăila și autoritatea de management din cadrul POR. Avem cereri de rambursare depuse care după șase luni de zile au fost procesate la nivel de autoritate de management. Întârzierea de rambursare a banilor a generat reducerea ritmului de execuție a lucrărilor la toate proiectele aflate în derulare“, a mai spus directorul Romeo Iordache.

Plenul Consiliului Județean a mai aprobat și proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţile administrativ-teritoriale din Județul Vrancea a sumelor din cota din impozitul pe venit estimat, precum şi a sumelor defalcate din T.V.A. estimate a se repartiza Județului Vrancea pe anii 2024-2027.
Consiliul Județean a fost convocat în ședință extraordinară de îndată deoarece autoritatea de management pentru Programul Operațional 2014-2020 a emis o instrucțiune în care se arată că până la data de 10 decembrie este necesară adoptarea hotărârilor privind continuarea implementării activităților proiectelor din fonduri proprii în vederea realizării integral a acestor proiecte.

De asemenea, Administrația Finanțelor Publice a solicitat ca până la data de 11 decembrie să fie stabilite sumele ce vor fi repartizate pe localități a sumelor estimate a fi încasate din cote defalcate de impozit pe venit și TVA, pentru perioada 2024-2027.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?