Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Tradiţiile meselor de Ramadan și stilul interpretativ specific operei italiene, incluse în patrimoniul UNESCO

UNESCO a validat miercuri înscrierea „tradiţiilor socioculturale” ale iftarului – masa de seară luată de musulmani în timpul postului de Ramadan – în patrimoniul imaterial al omenirii, la cererea Azerbaidjanului, Iranului, Uzbekistanului şi Turciei, informează AFP. Iftar face parte dintre tradiţiile comunitare a căror importanţă a fost recunoscută de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana. „Iftar (denumit şi ‘eftari’ sau ‘iftor’ în ţările vizate) se desfăşoară la musulmani la apusul soarelui în timpul lunii Ramadanului, după ce au fost îndeplinite toate ritualurile religioase şi ceremoniale”, au explicat reprezentanţii UNESCO.

Marcând întreruperea postului, „el ia adeseori forma unor reuniuni sau a unor mese, consolidând legăturile familiale şi comunitare şi promovând întrajutorarea, solidaritatea şi schimburile sociale”, a adăugat această agenţie culturală din cadrul ONU.

UNESCO subliniază că practicarea iftarului „se transmite în general în sânul familiilor” şi că „tinerii şi copii primesc adeseori sarcina de a pregăti preparatele culinare în timpul acestor mese tradiţionale”. În mai multe ţări musulmane, iftar este marcat în mod tradiţional prin mâncarea unei curmale – sau a unei măsline în Turcia -, însoţită de apă sau de ceai. Reţetele mâncărurilor şi cele ale produselor de patiserie servite în timpul acestor mese variază foarte mult de la o regiune la alta.

Și stilul interpretativ specific operei italiene a fost inclus pe lista patrimoniului cultural UNESCO, o prestigioasă recompensă pentru această artă cu o vechime de patru secole şi care combină drama istorică şi muzica, informează Reuters. UNESCO, agenţia culturală a ONU, a precizat miercuri că a inclus opera în categoria patrimoniu cultural imaterial, alături de alte faimoase practici italiene, cum ar fi prepararea pizza. Opera italiană s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 1500 şi începutul anilor 1600 în Florenţa, la curtea familiei de Medici. Presupune de obicei o intrigă complexă, scenografie elaborată şi virtuozitate interpretativă. Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a salutat decizia UNESCO cu câteva ore înainte ca aceasta să fie oficializată. ”Este ceva istoric… o mare recunoaştere a operei ‘belcanto’ (‘interpretare frumoasă’) în lista patrimoniului imaterial UNESCO şi trebuie să fim mândri de acest lucru”, a declarat el pentru postul public de radio RAI. Decizia a fost luată în cadrul Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?