Peste 200 de obiecte de artă sacră din colecţii private, între care se regăsesc icoane din epoca lui Constantin Brâncoveanu şi Mihai Viteazul, sunt scoase la vânzare pe 13 decembrie la licitaţia de Crăciun organizată de Artmark. Potrivit Artmark, una dintre cele mai vechi piese din licitaţie provine din epoca lui Constantin Brâncoveanu, ce a domnit în Ţara Românească între anii 1688 şi 1714. Icoana de colecţie, realizată din foiţă de aur pe lemn, îi redă pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Licitaţia este pusă în vânzare la 300 de euro.
O icoană împărătească pe lemn, din epoca lui Mihai Viteazul, este unul dintre cele mai valoroase loturi ale licitaţiei, fiind pusă în vânzare la preţul de pornire de 10.000 de euro. Compoziţia, din ultimul sfert al secolului al XVI-lea, îl redă pe Iisus Hristos şi imaginile miniaturale ale Maicii Sale şi Înaintemergătorului Ioan, precum şi ale celor 12 Apostoli, rezultând astfel ceea ce în compunerea iconostasului este cunoscut ca „Marea Deisis‟.
Artmark precizează că piesa a făcut parte, din 1950 până în 2022, din patrimoniu Muzeului Municipiului Bucureşti, iar în luna ianuarie a acestui an, a fost retrocedată moştenitorilor lui Ion Manolescu-Strunga, fost ministru liberal al comerţului (1934-1935). Licitaţia cuprinde şi icoane realizate de celebra şcoală de la Căldăruşani, culminând cu cea semnată de pionierul neoclasicismului în pictura românească, Gheorghe Tattarescu. Compoziţia lui Tattarescu, realizată în 1860, o redă pe Sfânta Muceniţă Irina, alături de Sfântul Mucenic George, iar pe verso-ul icoanei se regăsesc inscripţii de danie ce reconstituie istoria piesei din momentul în care a fost realizată şi a părăsit atelierul pictorului, până în prezent. (…)