Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și FOTO! Proiectul de reabilitare a clădirii în care a funcționat Tribunalul Vrancea, la final. Aici va funcționa Muzeul Viei și Vinului care va fi unul interactiv

Consiliul Județean Vrancea a finalizat proiectul „Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei – clădirea Tribunalului Județean”. Conferința de presă de final a proiectului a avut loc azi în Sala mare a Consiliului Județean. Finanțarea proiectului a avut loc în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Modul în care a fost implementat acest proiect a fost prezentat de managerul de proiect, Romeo Iordache, directorul Direcției tehnice din cadrul Consiliului Județean.
„În cadrul acestui proiect au fost realizate lucrări complexe: au fost curtățați pereții interiori până la zidăria din cărămidă, au fost realizate consolidări pentru grad seismic nouă, au fost făcute cămășuiri cu plase sudate și cu beton aplicat. De asemenea, au fost refăcute toate instalațiile: electrice, termice, instalații de curenți slabi, instalații de climatizare. Lucrarea a fost foarte complexă pentru că, de obicei, lucrările de intervenție la un imobil existent nu sunt aceleași ca la construirea unui imobil nou, la care lucrările sunt stabilite foarte bine prin documentație. După demararea lucrărilor au apărut o serie de situații neprevăzute care au generat modificări locale de soluții tehnice, care au generat etape suplimentare“, a afirmat Romeo Iordache.
În acest context, lucrările de reabilitare a imobilului au fost realizate în 87 de luni și au costat administrația județeană aproximativ 35 de milioane de lei, din care finanțare europeană nerambursabilă 20,9 milioane de lei.

Imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea a fost construit în trei ani, lucrările fiind finalizate în 1912. Imobilul este format din demisol, parter și etaj, iar la parter beneficiază de o sală impunătoare, considerată în perioada în care funcționa aici Tribunalul Vrancea ca fiind „sala pașilor pierduți”.
La demisol au fost efectuate lucrări de anvergură, pereții fiind placați în cărămidă și amenajat spațiul în așa fel încât să se preteze a fi un veritabil muzeu al viei și vinului. Practic, acest imobil a fost dat în administrare Muzeului Vrancei iar aici va funcționa Muzeul Viei și Vinului, care va fi unul interactiv, după cum a declarat directorul Muzeului Vrancei, Romeo Muscă.

Când se vorbește despre un muzeu ne ducem cu gândul la un depozit unde se găsesc obiecte de valoare care pot fi văzute. Muzeul Viei și Vinului nu va fi un depozit. Acesta a fost gândit nu doar să tezaurizeze obiecte despre vie și vin, ci să fie un spațiu unde o să expunem elemente de procesat strugurii și unde va fi păstrat vinul. Practic acest muzeu va avea o latură interactivă. Vor exista spații speciale în care elevii vor veni să vadă cum se realiza o balercă, un butoi sau o budană din lemn, cu care erau transportate vinurile în Rusia Kieveană, actuala Ucraină de azi. Le vom arăta tinerilor cum se cioplea o doagă prin intermediul acestui atelier de dogărie“, a afirmat directorul Muzeului Vrancei.

Muzeul viei și vinului trebuie să devină o interfață a județului Vrancea“

Romeo Muscă a susținut că în cadrul acestui muzeu va exista un atelier în care se va putea vedea cum se procesează strugurii, un atelier de distilat vin, Vrancea fiind renumită în trecut pentru țuica denumită „tescovină”, realizată aici. De asemenea, muzeul va cuprinde date și informații despre fiecare dintre cele trei mari podgorii vrâncene: Cotești, Odobești și Panciu.
„Acesta va fi un muzeu cu valențe pedagogice în care vom aduce elemente din viticultura vrânceană, nu doar să ne uităm la ele ci să învățăm la ce folosesc. Muzeul Viei și Vinului trebuie să devină o interfață a județului Vrancea. La parter, unde se află cel mai frumos foaier din Vrancea, vom pune în valoare cultura vrânceană. Aici vor fi amplasate busturile a opt personalități vrâncene, din care amintim pe Ion Mincu, Gheorghe Longinescu și Vasile Țiroiu, ultimul fiind cel care a fondat primul sindicat al viticultorilor“, a precizat Romeo Muscă.

Acesta a adăugat că și Stațiunea de cercetare vitivinicolă din Odobești va avea un spațiu în Muzeul Viei și Vinului, deoarece aceasta deține o bancă importantă de soiuri de struguri care azi sunt dispărute, deoarece nu mai sunt productive. Directorul Muzeului Vrancei speră ca acest proiect să devină realitate în cel mult trei luni de zile, dar cu o condiție. „Să avem bani în buget pentru a putea realiza acest proiect“, a afirmat Romeo Muscă. Acesta vrea să implementeze un sistem digital care va asigura traseul pe care îl va face vizitatorul, explicațiile necesare din fiecare zonă de expunere, astfel „traseul turistului să fie fără intruziunea personalului“.
Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Tribunalul Județean Vrancea, în vederea valorificarii patrimoniului cultural local și a identității culturale prin transformarea acestui imobil în muzeu și redarea acesteia către publicul vizitator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?