Un cetățean turc, stabilit de câțiva ani în România, se află în situația de a nu mai putea munci legal, dar nici nu poate părăsi pe termen lung țara noastră, din cauza unei condamnări penale pentru trafic de migranți. Societatea la care era angajat bărbatul solicitase la începutul acestui an Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Vrancea emiterea avizului de angajare – lucrător permanent, însă instituția nu i-a dat un răspuns favorabil. De aici, cetățeanul turc a contestat în instanță decizia emisă de Serviciul pentru Imigrări Vrancea, însă nici aici nu a avut mai multe șanse de succes.
Inclusiv în instanță, Serviciul pentru Imigrări a explicat că bărbatului nu îi fusese acordat avizul de angajare datorită existenței mențiunilor din cazierul judiciar, respectiv a antecedentelor penale, în condițiile în care acesta fusese condamnat în septembrie 2022 la 3 ani închisoare pentru trafic de emigranți, pedeapsă cu suspendare. Însă sentința a venit la „pachet” cu interdicția de a părăsi țara, a explicat cetățeanul turc, astfel că, prin neacordarea avizului de angajare, nu are voie să muncească și rămâne fără resurse financiare. Serviciul pentru Imigrări a atras însă atenția că bărbatul nu era în măsură să conteste decizia, dat fiind că solicitarea de acordare a avizului nu fusese depusă în nume personal, ci de societatea angajatoare.
Societate angajatoare care nu formulase contestație, a mai explicat Serviciul pentru Imigrări, astfel că nu era îndeplinită condiția plângerii prealabile. Totodată, instituția a solicitat ca instanța să ia în considerare faptul că cererea cetățeanului turc este neîntemeiată, cu consecința respingerii. Concluzia a fost că instanța a admis excepția lipsei calității procesuale active a reclamantului, respingând acțiunea ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală. Între timp însă, cetățeanul turc a căpătat totuși încuviințarea unei alte instanțe de a ieși din România, pentru 30 de zile, urmând a se întoarce la finele acestei luni, motivele invocate fiind de ordin personal.
La acest proces, Serviciul de Probaţiune şi-a exprimat acordul în ceea ce priveşte părăsirea teritoriului României, avându-se în vedere și faptul că, în timpul cât bărbatul era judecat în dosarul pentru trafic de migranți, acesta părăsise teritoriul României și s-a întors. Și, cum din documentele medicale depuse la dosar rezulta că mama acestuia, în vârstă de 78 de ani, avea probleme de sănătate, instanța a admis „cererea formulată de petentul condamnat (…). Ia act că susnumitului i s-a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României prin sentinţa penală (…) definitivă prin decizia penală (…) a Curții de Apel București pe perioada termenului de supraveghere de doi ani şi şase luni. Încuviinţează ca petentului condamnat (…) să părăsească teritoriul României, în perioada 30.10.2023 – 30.11.2023, inclusiv, pentru a se deplasa, în aceeaşi perioadă, pe ruta România – Turcia. (…) dispune comunicarea prezentei încheieri către Serviciul de Probaţiune Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale de Paşapoarte. Definitivă”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: Inzmam Khan – https://www.pexels.com/ro-ro/