Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Reabilitarea Școlilor „Nicolae Iorga” și „Alexandru Vlahuță” din Focșani va fi gata în puțin peste un an

14 luni este estimat a dura contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare din cadrul proiectului „Renovarea energetică a clădirilor Școlii Gimnaziale Alexandru Vlahuță și Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga”, pentru care municipalitatea a obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În toată această perioadă, vor fi realizate proiectul tehnic, detaliile de execuție, documentațiile tehnice necesare și asistența tehnică din partea proiectantului, precum și execuția lucrărilor de construcții, instalații și echipamente tehnologice și funcționale.

La o valoare de achiziție a contractului de 9.499.148,46 fără TVA vor fi astfel acoperite cheltuielile pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, proiectului tehnic și detaliilor de execuție, asistența tehnică din partea proiectantului, construcțiile și instalațiile, montajul utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcționale, dar și organizarea de șantier. Potrivit caietului de sarcini publicat odată cu licitația, în august, ambele clădiri au probleme cu pierderea de energie prin pereții exteriori, ferestre și terase, ceea ce duce la costuri foarte ridicate pentru încălzirea imobilelor.

În plus, la construcții au fost folosite materiale, tehnologii și concepții arhitecturale învechite – dat fiind că ambele școli au fost ridicate în jurul anului 1978, „iar în timp au acumulat un grad avansat de uzură fixică și morală. Funcționarea actuală se face în condiții de confort limitat și cu consumuri energetice însemnate”. „Reabilitarea clădirilor este necesară pentru a crea elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional care să le ofere confortul minim, siguranță, și să le permită desfășurarea unui proces educativ eficient. Primăvara și toamna este frig în sălile de clasă, când este întreruptă alimentarea cu agent termic, iar iarna consumul de energie termică este foarte ridicat. În fiecare sezon de încălzire sunt probleme cu radiatoarele și instalația de încălzire, acestea fiind destul de vechi. Confortul termic scăzut afectează buna desfășurare a procesului educațional. De asemenea, instalația de iluminat prezintă deficiențe, având în vedere că nu a fost modernizată niciodată”, se explica în documentație.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pawel Szymczuk – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?