Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Dorin N. Uritescu – ”Ion Creangă, magician al cuvântului”

Note de lectură

Profesorul universitar Dorin N. Uritescu, doctor în filologie magna cum laude al Universității București, membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști și membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință din România, este autorul a peste 200 de articole și studii de lingvistică în reviste de specialitate și cotidiane, ca și al multor lucrări de cultivare a limbii. Între acestea se află “Contradicţii în exprimare”, “Pleonasmul în limba română”, “Fascinaţia numelui – studiu al creaţiei lexico-semantice şi stilistice”, “Dicţionar explicativ de forme şi sensuri greşite ale unor expresii şi locuţiuni consacrate”, “Dinamica actuală a limbii române”, “Greşeli de exprimare”.

Cea mai recentă lucrare în domeniu a doctorului în filologie Dorin N. Uritescu este ”Ion Creangă, magician al cuvântului” apărută la Editura Oamenilor de Știință din România – 2023. Obiectivul lucrării este ca, prin analiza operei literare a lui Ion Creangă, să justifice enunțul că prozatorul ”este un magician al cuvântului”, așa cum formulează ca program de lucru autorul.

”Ion Creangă, magician al cuvântului” este alcătuită din două părți: ”Critica literară față cu opera prozatorului” și ”Arta cuvântului în opera prozatorului”.

În prima parte a lucrării lui Dorin N. Uritescu apare provocatoarea întreprindere de a polemiza, din perspectiva obiectivului său, cu autori acceptați ca nume de referință în critica literară – Tudor Vianu, George Călinescu, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Vladimir Streinu sau Valeriu Cristea și Gheorghe Mitrache. Este o polemică nici contondentă, dar nici cordială, cu ”analiști” care au omis ”ceea ce era primordial … execeza modalităților stilistice, izvorul de fapt” al copleșitorului farmec al operei ”inegalabilului nostru prozator”.

Pentru autorul lucrării, ”este vorba de a pătrunde – atât cât este cu putința unei anume judecăți științifice – în tainele acelui miracol creator al lui Ion Creangă. Judecăților de valoare ale fiecăruia dintre criticii amintiți mai devreme, Dorin N. Uritescu le contrapune propriile aserțiuni care demonstrează erorile de apreciere ale acestora și statuează, argumentând, adevărul că Ion Creangă este un ”magician al cuvântului”!

A doua parte a lucrării, ”Arta Cuvântului în opera prozatorului” este o analiză proprie a ”celor mai de seamă scrieri ale lui Ion Creangă cercetate prin excelență, în raport cu originalele efecte estetice, urmărind, permanent, identificarea sursei lor”. Sunt supuse analizei Amintirile din copilărie, Moș Nichifor Coțcariul, Povestea unui om leneș, Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Punguța cu doi bani, Povestea lui Harap Alb, Fata babei și fata moșneagului, Ivan Turbincă. La capătul unei analize riguroase, făcute cu instrumentele doctorului în filologie, Dorin N. Uritescu oferă imaginea unui Ion Creangă ”magician al cuvântului”, fără a avea însă pretenția că ar fi izbutit ”să scoată în relief toate acele daruri artistice pe care harul său de esență divină le-a creat în opera sa”.

”Ion Creangă, magician al cuvântului” a lui Dorin N. Uritescu devine, prin formă și conținut, o lucrare de referință în domeniu și oferă cititorului bucuria unei lecturi incitante și a descoperirii unor valențe surprinzătoare ale operei genialului prozator!

Petrică BUTUC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?