Parteneriat între Școala Gimnazială Pufești, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, Școala Gimnazială Găgești și structurile acestora
Vineri, 27 octombrie, la toate cele trei unități de învățământ s-a desfășurat ediția I a „Festivalului toamnei”. Elevii și cadrele didactice au decorat sălile de clasă, au realizat colțuri tematice cuprinzând bunătăți tradiționale de toamnă, dar și fructe și legume specifice, într-un decor ce ne amintește de casa străbunicilor și de obiceiuri și tradiții românești.
Prin acest proiect intenționăm să dezvoltăm capacități creative ale elevilor din clasele de nivel primar și gimnazial. Astfel, ei înțeleg faptul că toți au dreptul să învețe lucruri care să le fie utile în viață și că este important să fie creativi, să cunoască tehnici de bricolaj, pictură pentru o stare de bine. La fel de important în dezvoltarea lor ulterioară și pregătirea pentru a deveni cetățeni activi și implicați ai societății în care trăiesc este și cunoașterea lumii în care trăim. În același timp, se consolidează relațiile de prietenie, de respect și de lucru în echipă, în bună înțelegere.
Proiectul educativ propus vizează activități de natură creativă, artistică și atitudinală. Abordarea temei de față presupune cunoașterea unor tradiții și obiceiuri specifice altor țări și culturi de către elevi. Activitatea a fost gândită și adaptată vârstelor specifice învățământului primar și gimnazial pentru ca aceasta să fie ușor de abordat de către fiecare elev. Ceea ce este specific sărbătoririi toamnei este dovleacul cioplit în diverse forme, dar în special desenele tematice și realizarea obiectelor din materiale din natură.
Scopul acestui proiect a fost dezvoltarea unor aptitudini și abilități în ceea ce privește creativitatea și libera exprimare prin artă, utilizând diverse forme și activități de învățare.
Elaborarea lucrărilor s-a făcut ținând cont de următoarele cerințe:
Secțiunea I: Desene. Lucrările au fost realizate pe suport de hârtie, carton, pânză, format A4.
Secțiunea a II-a: Decorațiuni. Lucrările au fost realizate pe suport de hârtie, carton, pânză etc.
Secțiunea a III-a: Decorare de dovleci. Dovlecii au fost decorați în funcție de preferințe.
Secțiune a IV-a: Colț tematic al toamnei. Acesta conține produse confecționate de către copii, inclusiv materiale din natură.
Toate lucrările elevilor, indiferent de secțiune, au ilustrat noțiuni simple despre toamnă. Abordarea temei de faţă presupune cunoaşterea unor tradiţii şi obiceiuri specifice altor ţări şi culturi de către elevi. Activitatea a fost gândită şi adaptată vârstelor specifice învăţământului primar și gimnazial pentru ca aceasta să fie uşor de abordat de către fiecare elev. Ceea ce este specific sărbătoririi toamnei este dovleacul cioplit în diverse forme, dar în special desenele tematice și realizarea obiectelor din materiale din natură.
Elevii s-au mobilizat și au realizat dovleci amuzanți pentru secțiunea destinată lor, coșuri pline de armonie pentru decorarea inedită a școlii, decorațiuni pline de culoare și energie tomnatică, iar pentru secțiunea dedicată desenelor, elevii s-au întrecut pe ei înșiși în culori și creativitate. Energia care a plutit în școli în zilele de pregătire a lucrărilor a umplut inimile copiilor, părinților, bunicilor și cadrelor didactice.
Juriul va oferi diplome de participare și diplome tuturor participanților, atmosfera de sărbătoare rămânând in aer și în perioada de după vacanța de toamnă.
Suntem încredințați că acest proiect educațional va prinde rădăcini reprezentând o intervenție benefică în viața copiilor, devenind un bun obicei multă vreme şi cu posibilitatea de dezvoltare/ continuare ulterioară a proiectului prin atragerea de noi parteneri şi prin crearea unor noi secțiuni. Proiectul va contribui semnificativ la culturalizarea elevilor, care vor înțelege că educația este esențială pentru formarea si dezvoltarea personalității.
Să ne bucurăm împreună de acest frumos și bogat anotimp! Felicitări tuturor!
Comunicat de presă