În 2023, Consiliul Județean Vrancea continuă să sensibilizeze și să informeze locuitorii orașului Odobești cu privire la importanța calității aerului. Acest demers face parte dintr-o serie de acțiuni desfășurate în toate cele cinci orașe ale județului: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești, adresate atât comunităților, cât și autorităților locale.
Încă există convingerea că în orașele mici, aerul este mai curat și mai sănătos, dar realitatea este că acestea nu sunt ferite de poluare. Este adevărat, poate că în orașele mici nu există fabrici mari și trafic intens, ceea ce ar putea indica o lipsă de emisii periculoase în aer. Totuși, trebuie reamintit faptul că principala sursă de poluare a aerului din Europa nu sunt industria și energia, ci așa-numitele ieșiri poluante joase, adică cele provenite de la coșurile gospodăriilor.
Adeseori, se întâmplă ca în orașele mici și în mediul rural, concentrațiile de poluanți să depășească în mod semnificativ nivelurile acceptate, din cauză că există numeroase grupuri de case încălzite cu ajutorul dispozitivelor de încălzire adeseori depășite, cu emisii înalte, pe combustibili solizi (lemn & carbune).
Un prim pas în evaluarea și prevenirea poluării este cunoașterea calității aerului. De aceea, orașul Odobești, ca și celelalte patru orașe din județul Vrancea, beneficiază încă din 2022 de un senzor special pentru monitorizarea calității aerului, numit uRADMonitor City, instalat de Consiliul Județean Vrancea în cadrul campaniei „Calitatea aerului: preocuparea noastră a tuturor”. Cetățenii din Odobești au acum posibilitatea de a accesa în timp real datele furnizate de acest senzor pe platforma www.aercuratvn.ro. Acest dispozitiv monitorizează un total de nouă parametri esențiali ai calității aerului, incluzând materie particulată, monoxid de carbon, ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot și poate detecta chiar și cele mai mici variații ale compoziției aerului din jur.
Din fericire, există soluții pentru reducerea poluării și îmbunătățirea calității aerului. Unele dintre ele sunt imediate sau ușor de implementat într-un timp foarte scurt, altele necesită o strategie mai complexă din partea autorităților locale și naționale. Există însă măsuri concrete care se pot lua rapid atât de către administrații, cât și de fiecare dintre noi pentru a face o schimbare.
De aceea, Consiliul Județean Vrancea desfășoară și în 2023 o campanie de conștientizare pentru locuitorii din Odobești prin intermediul materialelor informative. Acestea vor aduce în atenție aspecte esențiale legate de calitatea aerului și modul în care fiecare locuitor poate contribui la îmbunătățirea acesteia.
În paralel, Consiliul Județean Vrancea a organizat și webinarii dedicate reprezentanților Primăriei din Odobești responsabili cu activități de mediu. Scopul acestor webinarii este de informare și dialog despre soluțiile de menținere a calității aerului în oraș, disponibile în acest moment pentru administrațiile publice locale din România.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a subliniat importanța acestei inițiative, afirmând: ” Vom continua să colaborăm cu locuitorii județului Vrancea pentru a sublinia importanța unui aer curat și sănătos și pentru a promova soluțiile la nivel individual și comunitar pentru îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm.”
Consiliul Județean Vrancea